Дефицитът на витамин В12 повишава риска от сърдечен пристъпМного по-рядко се говори за ролята на витамин В12 в сравнение например с така важния за целия организъм витамин D.

 

Истината е, че витамин В12 е най-недооцененият, затова е време  да припомним какво може да предизвика неговият недостиг в организма.

 

Знаете ли, че това е единственият витамин, който не се съдържа в плодовете и зеленчуците.

 

Ролята на витамин В12: участва в обновяването на клетките и кръвотворенето; стабилизира ДНК; защитава нервите и мозъка; поддържа метаболизма на белтъчините и мазнините; витамин В12 превръща неблагоприятния хомоцистеин в по-малко вредния метионин. Хомоцистеинът е аминокиселина, която уврежда кръвоносните съдове, спомага за развитие на атеросклерозата и е свързана със сърдечните пристъпи и инсултите.

 

Особено интересна е ролята на витамин В12 в способността си да понижава нивото на хомоцистеина. Различни изследвания показват, че повишеното ниво на хомоцистеин увеличава риска от сърдечен пристъп и инсулт. Следователно е полезно да се понижава нивото на хомоцистеина, което е възможно благодарение на витамин В12.  

 

Поради разнообразните му функции признаците на дефицит на витамин В12 също са много различни и варират от всички симптоми на анемията (бледност, умора) до проблеми с концентрацията, главозамайване, мускулна слабост и неврологични нарушения.

 

Както и за увреждане на нервите като невропатия със сензорни нарушения в краката. А подобно уреждане на нерва може да се окаже необратимо, ако дефицитът от този витамин се задържи дълго време. Но акцентът в този смисъл е следният – дефицитът на витамин В12 е свързан с повишен риск от деменция, в т.ч. болест на Алцхаймер. 

 

Ако имате доказан дефицит на витамин В 12, следва да го компенсирате със съответните хранителни добавки. При разумна употреба почти не е възможно да се предозира този витамин. 
Видяна: 162


« Назад към всички новиниНаши партньори