Пандемията върна българите по родните им местаХората се ориентират към по-спокойната среда в малките населени места, където екосредата е по-добра

 

В големите градове има много празни апартаменти и свободни помещения по търговските улици

 

 

Наемите на жилища в България са намалили стойността си с минимум 10% през последните месеци, коментира в ефира на БНР председателят на Националното сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев. Той посочи, че за различните градове понижението е различно, но няма методология, по която да се изчисляват наемните цени и е трудно да се оцени какво е положението.

 

Причините за тази тенденция са няколко. На първо място драстично намалява заетостта на апартаментите за краткосрочен наем, които основно се наемат от туристи през интернет платформи, коментира експертът. Празни остават и апартаментите около университетите - студентите са съществена част от пазара в градове като София, Варна, Пловдив, Велико Търново и Бургас.

 

Възможността за работа от дома пък върна по родните места много специалисти, например от ИТ сектора, които са работели в големите градове. Хората се ориентират към по-спокойната среда в малките населени места, където екосредата е по-добра.

 

Натискът на пазара се увеличава с излизането на повече предложения и отлива на наемателите, като и цените на наемите намаляват, допълни още Ганев.

 

Има индикации, че се договарят възможни отстъпки от наемите - краткосрочни и дългосрочни, в големите търговски центрове и молове, посочи още експертът. Той допълни, че натиск върху наемите в този сегмент оказва и затварянето на бизнеси и освобождаването на търговски площи. Ганев отбеляза, че размерите на наемите обикновено са търговска тайна и рядко се коментират публично от собствениците на търговските площи.

 

Доста свободни площи има и по големите търговски улици, посочи още Добромир Ганев.

 

 

       

 

 

По отношение на цените на жилищата той каза, че не може еднозначно да се коментира за тенденциите в определени райони в градовете, защото няма методология за изчислението на цените. За него обективни са данните на Националния статистически институт (НСИ), които за четвъртото тримесечие показват поскъпване на жилищата в София от 8,6 на сто на годишна база.

 

Няма обаче разбивка по квартали и общини, по която да се каже категорично дали определени фактори, например изграждането на метрото, влияят върху цените на имотите в региона. 
Видяна: 432


« Назад към всички новиниНаши партньори