Д-р Зияд Ел Масри: 30 години крещим за промяна, но виждаме само подмянаОт 30 години говорим за пълна промяна, но всъщност продължаваме да сме свидетели само на замяна. Това е като един човек, който сменя ризите от гардероба си. Променят се лицата, но моделът не. Липсва морал и по-висшата цел от това да заемеш пост. Това е проблем, който съпътства всички останали трудности, които изпитваме на собствения си гръб от три десетилетия. Резултатът днес е, че сме много по-зле като стандарт на живот, спрямо 1987 година. Очакваме супер герои и затова залагаме на обещания и разплата. А не на ангажимент. Нужен е план, краен срок за изпълнението му и резултати като договор между държавата и нейните граждани.

 

Това коментира в ефира на Дарик здравният експерт и собственик на първата частна болница в България, д-р Зияд Ел Масри. Според него, Ковид-19 е сериозен враг, който предизвика света в една нова война. Но моделът, по който България се справя с нея показва хаотичност. „Правим непрекъснати кръпки по стари дрехи, а всеки знае колко сериозна е нуждата от рестарт на здравната система.Кога и как ще се случи медицинската здравна карта, за която говорим от 20 години. Приоритетно се финансират красиви сгради на еднотипови болници, в което се въртят лекари от няколко здравни заведения, докато цели сектори в здравеопазването са напълно оголени. Сега ни облъчват с циркове от парламента за проверки и ревизии, които всъщност са работа на прокуратура, а не на политици. А междувременно няма до момента анализ за елементарни неща като нуждата от легла, медицински персонал и решения от къде и как ще се осигурят“, коментира още д-р Ел Масри.

 

Той припомни крайната нужда от медицински хеликоптер, която не е спряла да бъде на дневен ред от години, но все още такъв не е закупен.

 

Промяната няма да дойде с един политически лидер, а с общественото съзнание за отговорност, твърди здравният експерт. „Достатъчно дълго се нагледахме на модела, в който една партия и един лидер се сменят с друг и всеки следващ изтрива всичко направено от предходните. Дори в това едно дело, няма никакво уважение. Вчера крещяха промяна, днес търсят разплата, хората са същите, различният модел липсва. Той се постига, когато самото общество има високи цели“, категоричен е д-р Зияд Ел Масри.

 

Според него, ако имаше реални промени за 30 години, гражданите щяха да усетят това по стандарта на живот. "Измерването не може да е с пътища или с проекти, финансирани от ЕС - това е изкуствено и не показва реална икономическа стабилност. Това не са нашите инвеститори, не са нашите предприемачи, не е нашият потенциал и труд. Мираж е, че нещата около нас стават по-добре, когато икономически движението е надолу, а не нагоре. Ние нямаме бизнес, а харчим чужди пари", коментира още д-р Ел Масри.
Видяна: 261


« Назад към всички новиниНаши партньори