Катамаранът „Мави“ ще плава с туристи от юниПървият в страната хибриден плавателен съд бе пуснат на вода по случай отбелязването на 118 години от основаването на Пристанище Бургас

 

Корабът ще бъде и учебна база на учениците от Морската гимназия „Свети Никола“

 

 

Пристанище Бургас отбеляза 118 години от основаването си с  пускането на вода на нов екокатамаран. Той е първият в страната хибриден плавателен съд. Напълно екологичен е, не оставя мазутни дири в морето, освен това е снабден със сензори за наблюдение на водата в Черно море. Капацитетът му е 25 души. От другия месец ще бъде включен в маршрутите на Община Бургас до Острова, Рибарското селище Ченге скеле, Крайморие и Сарафово. Катамаранът е построен по трансграничен проект „Плаване през Черно море”, финансиран по ОП „Черноморски басейн 2014-2020”, а участници в проекта от българска страна са и СНЦ „Гларус” – Бургас. Изграден е в корабостроителница в Царево.

 

 

     

 

 

Корабът ще бъде учебна база и на учениците от Морската гимназия "Свети Никола", които бяха юнги на първото експериментално плаване. Катамаранът се казва „Мави“ и акостира на Магазия 1 съпроводен от катер с водни салюти. На откриването бяха капитани, представители на морската общност и кметът на Бургас Димитър Николов. По думите му екокатамаранът ще плава в Бургаския залив, използвайки основно слънчевата енергия, но едновременно с това ще бъде оборудван и с резервни двигатели на дизел, които също могат да бъдат използвани.

 

 

       

 

 

„През 2016 година посетихме нашия побратимен град Александруполис в Гърция. Благодарение на активността на кмета на града и на директора на пристанището там, стартирахме този съвместен проект. От гръцка страна, колегите поеха ангажимент да изградят плаващ понтон, който да помогне на риболовните им кораби да акостират в посока риболовните полета на остров Самотраки. От българска страна, ние поехме ангажимент с тези средства да се изгради хибридният кораб“, добави Димитър Николов. Община Бургас очаква още един кораб през август, който ще се включи в каботажното плаване.

 

 

       

 

 

„Началото беше трудно, но в момента имаме един прекрасен син екологичен кораб със забавното име „Мави“. Аз съм убеден, че в Черно море, а може би и в някои други морски държави, има катамарани само с електрически или само с дизелови двигатели, но това е първият кораб с хибриден двигател. Той може да работи едновременно на електрическите батерии с електродвигателя и на дизел при по-големи разстояния“, посочи директорът на Пристанище Бургас Диан Димов. Той очаква около 50  000 пасажери да плават в акваторията на Бургаския залив, посещавайки различните туристически атракции на Бургас и региона, като  използват няколко плавателни съда.
Видяна: 164


« Назад към всички новиниНаши партньори