Елена Терзиева: Ще осигурим по-добри условия за живот на младите семейства и подкрепа на двойки с репродуктивни проблемиГ-жо Терзиева, Вие сте кандидат за народен представител за 46-тото НС от ПП Възраждане, кажете ни няколко думи са Вас?

 

Аз съм на 42 години и имам две висши образования: Магистър по социология в СУ „Св. Климент Охридски“ и дипломиран Холистичен Нутриционист в едно от най-престижните висши училища в областта - „Канадски институт по природосъобразно хранене“. От 2008 г. работя в областта на здравословното хранене и превенцията на здравето, като специалист, предприемач, лектор, автор и създател на цялостна онлайн програма за повишаване шанса за зачеване. От 2014-та година съм Председател на Фондация „Супер БЕБЕ“ и съорганизатор на националната кампания „Роди дете в България“, чиято кауза е „За повече Български деца“. Съосновател съм на „Сдружението на Нутриционистите в България“ с цел осигуряване достъп на населението до квалифицирани и легални услуги в областта на здравословния начин на живот.

 

 

Защо избрахте да се занимавате с политика?

 

Като социолог от повече от 20 години наблюдавам събитията в т.нар. политически живот на България. Впечатление ми прави, че в последния век ние, българските граждани сме разчитали на месия, спасител, който да ни избави и да ни поведе към просперитет. Имаме настройката, че държава е тази, която да се погрижи за нас. Това доведе и до режима, който властваше в страната и в последните 12 години. Ние сами позволихме да бъдем управлявани по един начин, който не защитава нашите интереси – нито като граждани, нито като държава. Осъзнах, че държавата, това сме ние и ако не се ангажира всеки от нас съзнателно в политическите процеси и не поеме своята отговорност за промяната, има голяма опасност да се окажем в същото положение. Затова и реших, че мога да дам своя принос за промяната, която трябва да стане отвътре, да тръгне от нас, а не да се надяваме на „спасение“ отвън или отгоре.

 

 

Като говорите за промяна, какво точно искате да се промени?

 

На първо място трябва да се отстранят всякакви остатъци от досегашното управление, което е пагубно за България. Това управление вече си отива, но всякакви порочни практики, въведени от него, трябва да бъдат преустановени. Като пример ще дам факта, че болниците са трансформирани в търговски дружества и лекарите се превърнаха в търговци и бизнесмени, вместо в лечители, каквито трябва да бъдат. Здравето е върховна ценност на човека и ковид кризата ни напомни това по категоричен начин. Стана ясно, колко важна е превенцията на здравето, което е буквалният смисъл на понятието „здравеопазване“ – да съхраним здравето на човека, докато го има. За целта следва да се спазят приоритетите, заложени в Националната здравна стратегия, а именно – интердисциплинарен подход. Да се създадат форми на сътрудничество между експертите в сферата на медицината, от една страна и с професионалисти в областта на храненето, спорта, екологията, образованието и т.н. - от друга.  

 

Второ, като майка на две деца и като нутриционист, за мен е тревожен факт представлява изчезването на нашата нация. Защото за българска политика, за здраве на българските граждани и дори за държава България няма да може да говорим, ако няма българско население. Поради тази причина сред приоритетите ми са: подкрепата на двойки с репродуктивни проблеми и техните семейства, както и повишаване на раждаемостта в България чрез осигуряване на по-добри условия за младите двойки, многодетните семейства и самотните майки. Считам за изключително важно здравословно хранене за децата в яслите, детските градини и училищата, а също и повишаването на здравната култура на децата чрез въвеждане на предмет по здравословен живот в училище. Изобщо, промяна на цялата образователна система е наложителна, с цел запазване българското самосъзнание, родолюбие и отговорност.

 

 

Защо избрахте да се включите в политиката, чрез ПП Възраждане?

 

Благодарна и горда съм от факта, че бях поканена да се кандидатирам за народен представител именно от листата на ПП „Възраждане“. Симпатизирам на движението от години, защото единствено от тази партия получавам становище и поглед върху проблемите, които отбелязах по-горе. Това е единствената политическа организация, която има програма за решение на демографската криза, както и за конкретни промени в системата на здравеопазването. Само от Възраждане чувам ясна позиция за промените в образователната система и най-вече тези позиции са прозрачни, ясни и категорични. Зад позициите на „Възраждане“ не прозира защитаване на чужди интереси, а са единствено в полза на суверинитета на страната ни. Виждам, че управлението на ПП „Възраждане“ провежда категорична и последователна политика и няма склонност да се огъва пред изкушението за обединение с други политически партии с единствена цел – да влезе във властта. Напротив, решително и непоколебимо водачите и членовете на партията, следват своите ценности пи принципи, с увереността, че когато истината и правдата са на наша страна, ние ще победим. И тук не става дума за победа на ПП „Възраждане“, а за истинско възраждане на българската държава, за това на 11 юли гласувайте за номер 11, за Възраждането на България.

За мен е чест да дам своя принос за делото на „Възраждане“ и добруването на българската нация!
Видяна: 258


« Назад към всички новиниНаши партньори