Цончо Ганев: В 46-то народно събрание ще се борим за запазване на българския лев 

 

Цончо Ганев е водач на листата на кандидатите за народни представители в 2-ри МИР Бургаски

 

 

-         Сочат ви за изненадата на изборите, какви ще са първите неща, за които ще настоявате в 46-то Народно събрание?

 

-          Ние от Възраждане категорично заставаме зад запазването на българския лев и сме против приемането на еврото като национална валута. Някои от доводите на икономическия ни екипа, които аргументират позицията ни  са: загуба на национален суверенитет; инфлация при стоките от първа необходимост; валутният борд е апетитна хапка за мафията в България; ще плащаме дълговете на други държави.

 

-          Няма държава, която да е повишила скоростта на развитие на икономиката си след влизане в еврозоната. ЕЦБ по никакъв начин не успя да предотврати фалита на банки и икономическата криза например в Гърция, като ги остави да задлъжнеят и в момента държавния им дълг е над 200% спрямо БВП.

-          Разработен е план България да  влезе в еврозоната, но не е предвиден механизъм за излизане.

-          Казвате, че демографската катастрофа е основния проблем на България и имате специална програма, за справяне с нея, какво съдържа тя?

 

-          България е уникален случай в Европа, защото в мирно време намалява с по 100 000 човека годишно. Страната ни може да последва практиката на Гърция, която основно с помощта на Европейския съюз в периода  1990 – 2000 г. върна повече от 1 000 000 икономически емигранти с пакет от икономически мерки, които даваха възможност на всеки емигрант да не плаща данъци пет години след като се завърне в Гърция.

 

Ние разработихме програма за справяне с демографската криза. Някой от основните й компоненти са: повишаване на социалната помощ за отглеждане на дете; право на социална помощ за отглеждане на дете за всяко семейство на работещи родители; адекватно подпомагане на многодетни семейства; увеличаване на държавните стимули за семейства с цел повишаване на раждаемостта.

 

-          Вие участвате в екип от икономически експерти на Възраждане, който направи сериозен анализ на държавния бюджет, какво е заключението Ви?

 

-          Един от много често задаваните въпроси към Възраждане е „Откъде ще намерите пари за осъществяване на идеите си?“. В тази връзка на вчерашната пресконференция  Възраждане представи работата на екип от икономисти, които работи по оптимизация на държавния бюджет.

 

Анализирахме бюджета по сектори, като крайната цел беше да се установят всички неефективно изразходващи се средства и да се пренасочат към държавна политика и сектори, където има недостиг. Подходът се състои в събиране на информация, анализиране и установяване на проблем, изготвяне на стратегия за решаването му, оценка на риска и очаквания резултат.

 

Общата годишна сума, която може да бъде преразпределена и пренасочена към по-ефективно използване, по предварителна оценка е между 7 и 10 милиарда лева годишно. Обобщените данни показват, че неефективността на изразходваните средства в бюджета е в три основни посоки:

 

 

·         Раздути разходи за заплати на държавни служители (3 млрд. лева на година)

·         Корупционни практики (между 3 и 6 млрд. лева на година)

·         Други, сравнително малки разходи (1 млрд. лева на година)

 

 

-          Друг  приоритет на Възраждане е образованието, какви ще са първите стъпки, които ще поемете в тази сфера като част от 46-то Народно събрание?

 

-          Анализът ни показва, че трябва да се отпуснат 2 млрд. лева допълнително, за да се осигури пълно финансово спокойствие на образователната система, като основните цели на тези средства са:

 

·         Премахване на делегираните бюджети на училищата. Учениците не трябва да носят финансиране на училищата, защото се стига до екстремни изкривявания в образователния процес. Всяко училище трябва да получи средствата, които са му необходими, за да функционира нормално и това не трябва да бъде функция от броя на учениците.

 

Училищата с малък брой ученици ще бъдат финансирани както всяко друго училище, а там,където е необходимо и възможно, ще се отворят част от затворените училища. Този подход ще струва допълнителни 1 млрд. лева на година.

 

·         Ускорено подобряване на материалната база на училищата. Възраждане предвижда 500 млн. лева на година да се преразпределят към инвестиране в материалната база на училищата. В България има почти 2000 училища и за период от 4 години всяко от тях ще получи 1 млн. лева за модернизация на материалната база.

 

Достойни заплати за българските учители. В България има малко над 80 000 учители, за които експертите на Възраждане предвиждат увеличение на възнаграждението средно с 500 лв.на учител. Това ще струва на бюджета 500 млн. лева, които има от къде да вземем.

 

-          Взимайки предвид отговора на предния въпрос под внимание може да отговорим на въпроса: От къде ще вземем тези пари за образование?

 

 

-          Казвате, че освен образованието и здравеопазването е основен стълб на държавата, какви ще са първите ви стъпки там като част от новия парламент?

 

 

-          Медицинските специалисти протестират вече повече от 2 години за достойни условия на труд, но резултат почти няма, а често държавата откровено се подиграваше с тях. Екипът от експерти на Възраждане анализира финансовия аспект на проблема с ниските възнаграждения на медицинските специалисти и потенциалните възможности за оптимизация на държавния бюджет, така че да бъдат осигурени достойни условия на труд. Трите основни проблема в медицинските грижи са:

 

 

-          ниските възнаграждения, които водят до изтичане на български кадри в чужбина и сериозен недостиг на медицински специалисти в България;

 

-          нечовешко натоварване намедицинските специалисти, които са принудени да работят извънредно;

 

-          липса на елементарни материали, необходими за осигуряване на медицинска грижа в болничните заведения.

 

 

Финансовото измерение на тези проблеми е сравнително трудно да бъде прецизно изчислено, но с някои обосновани допускания ние от  Възраждане изчислихме финансирането, което е необходимо, за да се подобри значително състоянието на медицинските грижи в България. Програмата за развитие на Възраждане предвижда:

 

 

-          Възнагражденията на медицинските специалисти да стартират от 2000 лв. В България има 45 000 медицински специалисти, като осигуряването на достойно възнаграждение ще струва на бюджета допълнителни 550 млн. лева на година. Тази сума е предвидена в програмата на Възраждане;

 

 

-          Натоварването намедицинските специалисти не е проблем, койтоможе да се реши веднага. Достойното възнаграждение ще направи сектора по-привлекателен и ще запази част от студентите, които ще останат в България. Екипът на Възраждане предвижда краткосрочно решение, което да осигури време за решаване на проблема.

 

В програмата е записана допълнителна инвестиция от 50 млн. лева на година за намирането на персонал, включително от чужбина, така че натоварването да се балансира, докато се търси генерално решение на проблема;

 

 

-          Възраждане предвижда осигуряване на необходимите материали и ресурси за нормалното провеждане на медицинските грижи, като предвидените допълнителни средства са в размер на 100 млн. лв на година и трябва да покрият всички болнични заведения. Има предвиден резерв, ако тази сума се окаже недостатъчна.

 

 

 

 

Общата сметка показва допълнително финансиране в сферата на медицинските грижи от 700 млн. лева на година. Според оптимизацията, която сме направили тези средства са налични.

 

 

 

 

 

Възраждане е с номер 11 в бюлетината на 11 юли

България има нужда от Възраждане!

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!
Видяна: 260


« Назад към всички новиниНаши партньори