В Бургас се проведе вторият кръг от Шампионската лига по ветроходствоПриключи вторият кръг на Шампионската лига по ветроходство BORA Sailing Championship, който се проведе в Бургас с участието на 8 отбора. Победители станаха отбора на Wildcard в състав Радослав Гаврилов (шкипер), Радослав Раев и Полина Грудева. Wildcard, които се явиха от Яхт Клуб Порт Варна, се присъединиха към надпреварата в последния момент по покана на организаторите и спечелиха титлата. Осемте включили се отбора формираха крайното класиране при перфектни за практикуването на ветроходния спорт метеорологични условия като последният ден надпреварата започна  при скорост на вятъра от 5-10 възла (10-20 км/час).

 

През първите два състезателни дни се проведе квалификационната фаза, където осемте отбора се ротираха на групи от четири за, за гонки на еднотипните лодки SB20. Рокадите в битката за първото място бяха най-вече сред отборите на СВК Ултрамарин, PARKmart Sailing Team, СК Синева и Wildcard. Те формираха и финалната четворка в неделния следобед. С най-много точки във финалните флайтове влезе отборът на Синева, но силната конкуренция и двете победи във финалите направи възможно Wildcard да отмъкнат първото място.

 

Организатори на проявата са BORA Sailing и Яхт клуб Порт Бургас, а по време на награждаването Иван Георгиев (BORA Sailing) получи специален почетен плакет от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, връчен лично от Диян Димов, директор на Пристанище „Порт Бургас“ ЕАД.

 

По план финалното събитие от Шампионската лига по ветроходство трябваше да се проведе в София, на Язови Искър, но епидемиологичната обстановка  и съпровождащата я неизвестнот, предопределиха отмяната на този последен етап.

 

„Провеждането на това състезание за нас е малка крачка към по-големите ни амбиции ветроходният спорт да стане широкодостъпен. Еднотипните малки лодки са лесни и забавни за управление за разлика от киловите яхти и ние вярваме, че въвеждането на този формат ще запали повече хора по нашия спорт и ще запълни една празнина. Отвъд лигата, която за този момент е съставена от състезатели към клубове, имаме амбиция да създадем и първата в България Корпоративна Лига по Ветроходство, в която служители на компании да се обучават и мерят сили помежду си. В световен план това е предпочитана форма на тиймбилдинг и реализирането на тази идея ще увеличи многократно броя на ветроходците на хоби ниво в България, нещо което рано или късно влияе и на резултатите във високото спортно майсторство. Първият ни демонстрационен ден в Бургас ще се случи още този уикенд и служители на фирми са поканени напълно безплатно да опитат от радостта да бъдат на вода“ – коментира Иван Георгиев от BORA Sailing.

 

В световен план шампионската лига по ветроходство  е инициатива на  ISLA (INTERNATIONAL SAILING LEAGUE ASSOCIATION), целяща популяризирането, развитието и успеха на ветроходството като националната лига. Форматът включва 23 страни участници, 300 клуба, над 3 000 ветроходци и повече от 100 състезания в Европа. Наред с България, част от лигата са страни като САЩ, Швейцария, Великобритания, Русия, Белгия, Финландия и други.
Видяна: 34


« Назад към всички новиниНаши партньори