Д-р Парапанова, рентгенолог в МЦ „Д-р Стайков“: Над 45 години дамите трябва да си правят мамография веднъж годишноРентгенологът д-р Ангелина Парапанова е специалист с  дългогодишен опит и богата професионална биография. Била е началник на Рентгеново отделение и директор на болница в гр. Елхово, била е и част от екипа на УМБАЛ – Бургас.Вмомента приема пациенти и в МЦ „Д-р Стайков“.

 

Д-р Парапанова заостря вниманието на своите пациенти към редовни прегледи и изследвания на млечните жлези „25 % от злокачествените заболявания при жените се дължат на рак на млечната жлеза, което го прави на първо място по честота на злокачествени заболявания на жените и на второ място по смъртност“, категоричен е рентгенологът.

 

Тези данни показват, че профилактиката е изключително важна и не трябва да се възприема като загуба на време от пациентите. Профилактиката е важна с оглед и на преживяемостта на заболяването, с оглед на тава дали, ако бъде открито образувание, интервенцията ще бъде само хирургична – козметична процедура или ще бъде по-радикална такава.

 

Не обичам статистиката, защото какъвто и процент да бъде вероятността от развитие на заболяването, ако то се случи на някой пациент, тя е 100% за конкретния човек.

 

Когато се касае за изключително малки тумори, които са около 5 мм и няма как да се видят с палпация (напипване), а само чрез образни методи и при които не са засегнати лимфните възли, вероятността за преживяемост е 98%. Това показва, че профилактиката е изключително важна.

 

Ракът на млечната жлеза се развива бавно, а за да се диагностицира навреме трябва да се правят редовни прегледи и снимка с мамограф.

 

Млечната жлеза е така структурирана, че добива хистологична зрялост след първото раждане и след кърменето. Затова сериозни рискови фактори са късното раждане и краткото кърмене. За съжаление, при съвременните интелигентни жени точно това се случва заради начина им на живот. Повечето дами първо изграждат кариера и след това създават семейство.

 

 

Други рискови фактори са:

- възрастта, колкото по-напреднала е възрастта толкова повече се увеличава рискът от развитие на злокачественото заболяване;

- наследствеността – много жени забравят да поглеждат и към рода на бащата, а проследяват само рода на майка си, но унаследяването винаги е по две линии,

- тютюнопушенето, употребата на алкохол и затлъстяването също са предпоставки за развитие на рак на гърдата.

 

Важно е да се знае, че прекаран вече някакъв раков процес, увеличава сериозно риска от развитие на рак на млечните жлези.

 

При прекаран рак на едната млечна жлеза, процентът да се появи и при другата е много голям.

 

Като имаме предвид изброените по-горе фактори за развитие на заболяването – колкото по-рано стартира профилактиката, толкова по-добре. За съжаление, ракът на млечната жлеза засяга жени във все по-млада възраст.

 

Към момента най-висока смъртност от това заболяване регистрираме при жени между 35 и 45-годишна възраст. Това е така, защото колкото е по-млада и незряла тъканта, толкова по-агресивен е ракът.

 

Възможности за профилактика по Здравна каса

 

За жените между 50 и 69-годишна възраст има профилактична скринингова програма за рак на млечните жлези, която се провежда от личните лекари. Те дават направление за мамография веднъж на две години. Тази честота на провеждане на изследването е недостатъчна, особено за пациентки, в чиито семейства има вече случаи на това заболяването.

 

При оплаквания и симптоми, пациентите под 50 г. и над 70 г. могат да получат направление от личния си лекар за специалист и след преглед той да ги изпрати, ако е необходимо, на мамография.

 

Препоръчвам от 45-годишна възраст дамите да започнат поне веднъж годишно да си правят мамографии, заявява рентгенологът д-р Парапанова.

 

 

Мамография – колко време отнема и болезнена ли е процедурата

 

В Медицински център „Д-р Стайков“ работим с последно поколение скринингова апаратура. Процесът за извършване на снимка с мамограф е кратък и безболезнен. Необходимо е да се запази предварително час, което улеснява и самите пациенти или да дойдат направо тук на бул. Транспортна 33.

 

Изследването е елементарно прави се от рентгеновата лаборантка и протича по следния начин. Между две плочи се притиска гърдата в двете позиции – горно-долна и странично. Чувството е за съвсем леко неудобство и то за съвсем кратко време. Резултатите излизат непосредствено след процедурата и се предоставят на пациента на диск.

 

 

Алтернатива ли е ехографията

 

При ехографията липсва лъчево натоварване и е подходящ метод за профилактика за жени под 40-годишна възраст. Като се има предвид, че се прилага и при 6 месечни бебета, за да се проверяват за аномалии, тя е абсолютно безвреден метод за диагностика.

 

Ехография на гърдата се прави и на бременни жени, защото, за съжаление, и те не са защитени от развитието на злокачественото заболяване. Тази процедура също е изключително кратка.

 

 

Кой метод за диагностика да изберем

 

Няма абсолютни методи в медицината. Все още не сме достигнали степента на развитие когато с един апарат ще можем да извършим всички изследвания. Към момента все още изследванията се допълват. Ако се открие някакъв процес с мамография, който да е леко неясен, може да се наложи и изследване с магнитен резонанс.

 

За младите жени е задължително поне веднъж годишно да си направят ехографски преглед на гърдата. Под 20-годишна възраст е изключителна рядкост да се открие рак на млечната жлеза, но след достигане на тази възраст профилактиката е препоръчителна.

 

При жените в менопауза и пред менупауза, ползвали хормонозаместителна терапия, рискът от рак на гърдата се повишава значително и е добре на всеки 6 месеца да се прави ултразвуково изследване, веднъж годишно да си правят мамография, за да не бъде изпуснато нещо, което може да се окаже и фатално, апелира д-р Парапанова.

 

 

Кога се прави изследване на млечните жлези

 

В случаите в които жената е в активна полова възраст, изследването трябва да бъде извършено през първата половина от месечния цикъл т.е. от 5-я до 7-я ден след приключване на менструацията, съветва специалистът.

 

Час за преглед и изследвания при д-р Ангелина Парапанова, като и при другите специалисти рентгенолози в Медицинския център д-р Сергей Недялков и д-р Вълко Ялъмов, можете да си запишете на тел.: 056 99 60 06 и 0892 99 60 06 или на място на регистратура. Лечебното заведение се намира на бул. Транспортна 33, точно до мол Бургас Плаза. МЦ „Д-р Стайков“ вече работи и в събота.
Видяна: 42


« Назад към всички новиниНаши партньори