Чака ли ни нова Виденова зимаОцеляването на хората в Бургас ще бъде много по-трудно от това на населението в Ямбол, Сливен, Габрово, Търговище, Враца и Видин

 

Слабото индустриално развитие на града през последните 10 години сега ще се отрази на покупателната способност на населението

 

 

Скокът на цените се очаква да продължи и през следващите 6 месеца. Това при всички случаи ще се отрази пагубно на бюджета на много семейства, доходите на които драстично изостават спрямо инфлацията. Основната причина за поскъпването на стоките е европейският пазар на въглеродни емисии, който вдига цената на природния газ, а от там и на всичко останало.

 

Повишение на цените ще има в цяла Европа, но в най-бедната страна в Европейския съюз те ще се усетят най-силно. Според някои експерти само след месеци по-възрастните ще си припомнят кошмарния спомен от така наречената Виденова зима през 1997 год.

 

Още по-притеснително изглежда положението в Бургас, който трайно излезе извън десетката по ниво на месечно заплащане в България. Казано по друг начин тук оцеляването на хората ще бъде много по-трудно от това на населението в Ямбол, Сливен, Габрово, Търговище, Враца, Видин и други, и други по-големи градове. Слабото индустриално развитие на Бургас през последните 10 години сега ще се отрази на покупателната способност на населението, което е съсредоточено основно в туристическия бранш. Няма да е изненада, ако в началото на следващата година нови десетки хиляди млади хора тръгнат трайно за София или в Западна Европа, така както това се случи по време на голямата икономическа криза през 2009 година. Някои очакват дори преселниците от Айтос, Карнобат, Ямбол и Сливен да се върнат по родните си места като по-надеждни за оцеляване.

 

Проучване на Фактор показа, че в една от големите хранителни вериги в областта постепенно спадат продажбите на храни от първа необходимост. Хлябът, сиренето, кашкавалът, млякото, плодовете, зеленчуците и дори най-евтините имитации на колбаси са станали по-скъпи. Това е причината домакинствата да пазаруват в по-малки количества, като едновременно с това се ограничават от някои продукти.

 

Определено инфлацията постепенно преминава от тръст в галоп и това се вижда по цените в ресторантите, които също скачат. Дори обикновенните закуски поскъпват като производителите се мъчат да задържат цените с продукти трето качество или по-малък грамаж.

 

През януари ще има увеличение на минималната работна заплата, но се очаква инфлацията предварително да е стопила този актив. Тежка тогава за решение ще е задачата на работодателите, които ще се окажат с по-високи осигуровки и по-скъпи суровини. Увеличението на топлоенергията и електроенергията от 1 януари допълнително ще стопи семейния бюджет, а много работодатели ще се окажат в безисходица и практически фалит.

 

Половин милион българи ще се окажат на прага на бедност през януари. Те най-силно ще усетят ифлационните процеси на пазара и трудно ще намерят решение за тях. Много от тях ще се откажат от бензин и дизел, които скочиха вече с над 20%, но колко ще се справят с изпраднената си потребителска кошница тепърва предстои да видим.
Видяна: 108


« Назад към всички новиниНаши партньори