Тракийци от цяла България извървяха пътя на мъчениците от 1913 годинаЗа шеста поредна година Българският съюз на тракийските организации участва в традиционния поход „По стъпките на мъчениците от 1913 год.“. Въпреки ограничителните мерки от ковид пандемията, походът никога не е отлаган. Тази година, отново благодарение на родолюбеца тракиец проф. д-р Атанас Щерев, който е главен инициатор и финансира инициативата в похода се включват стотици членове на тракийски дружества от цялата страна.

 

 

 

Пред Фактор председателят на Българския съюз на тракийските организации Тодор Ангелов разказа, че походът е започнал от родното село на Капитан Петко Войвода – Доганхисар. От там продължават към Дедеагач, Армаганската долина и стигат до унищоженото село Пишманкьой. Походът на родолюбците приключва пред пантеона на избитите невинни жертви, повечето от които жени и деца в Маджарово.

 

             

 

„За мен е голяма гордост, че в похода отново се включиха наши членове от Бургас, Сливен, Айтос, Кърджали, Стара Загора, Хасково, София и от много други населени места, за да почетем паметта на тези избити българи. Изказвам и благодарности на д-р Щерев, който подпомогна за поредна година инициативата и винаги помага за осъществяването на нашите родолюбиви каузи.“, каза още Тодор Ангелов.
Видяна: 204


« Назад към всички новиниНаши партньори