Георги Базотев: Ортопедичното направление на Johnson & Johnson избра Фаркол за техен изключителен партньор в БългарияГ-н Базотев, Фармацевтична компания Фаркол отбеляза 30 години на пазара, спомняте ли си първите 10 години?

 

Да, преди по-малко от месец отбелязахме с колегите 30 годишнината на Фаркол. До 1994г. търговците не бяха на едро и на дребно (аптеки), а търговци на лекарства. Аптечният пазар имаше не просто празни пространства и ниши, ами направо дупки. Тогава в област Бургас имаше 16 държавни аптеки, в които липсваха лекарства и те бяха на практика празни. Всички 28 аптечни дружества в страната трудно се приспособяваха към пазара и не заработиха като търговски дружества. Най-голямото аптечно дружество на Балканите по това време бе в Бургас с управител Ирина Цанкова. Тя бе добър човек и свестен ръководител, но това не бе достатъчно. На фона на празните 16 аптеки в Бургас ние имахме смелостта да отворим първата за страната частна аптека в града през 1991 год. на ул. „Кирил и Методий“. Година по-късно отворихме и първата частна аптека в Ямбол и втора за нас. Имахме много работа и хора от двете области идваха да пазаруват от нас. Така през 1994 год. ние станахме и търговци на едро с първия лиценз, издаден в България за търговия на едро с лекарства.

 

 

 

Как преодоляхте последвалите години на криза в страната?

 

Кризата през 1998 год. предизвика първото сливане на три търговски дружества на лекарства в страната, позиционирани в Шумен, Пловдив и Бургас и така се роди Фаркол. По това време лавинообразно се откриват нови и нови аптеки. Така през 2007 год. в България вече има най-много аптеки в света на глава от населението.

 

 

 

В момента също наблюдаваме отваряне на много нови аптеки, означава ли това, че бизнесът отново е в подем?

 

Не, този подем е илюзорен. В Бургас една аптека има не повече от 1200 – 1300 клиенти, а за да се издържа те трябва да са минимум 2000. В момента в България има толкова аптеки, колкото и магистър – фармацевти. Ако се спазва изискването магистър – фармацевти да продават лично лекарства на хората, аптеките ще са два пъти по-малко. Ще има по-високо качество и по-малко разходи, и респективно по-ниска цена.

 

 

 

Каква е рецептата да се  оцеле на този труден пазар 30 години?

 

За да се задържиш толкова дълго време на този пазар, при всички трудности през годините се налага да притежаваш огромна физическа и психическа издръжливост. Ние започнахме този бизнес, защото хората имаха нужда от нас. През годините го надградихме и в момента работим, доставяйки лекарства на много болници в цялата страна. С всеки месец нашите ангажименти като доставчик на лекарства се увеличават към нови здравни заведения. Фаркол се доказа през годините като надежден и сигурен партньор, на който болниците и хората могат да разчитат. Благодарни сме на колегите и служителите от складовете на Фаркол в Бургас, Шумен, Пловдив, Велико Търново и София, които могат да осигурят национално покритие на доставките. Това е особено важно за здравните заведения, защото те не могат да си позволят да имат липси на медикаменти, особено тези, от които зависи животът на пациентите. Ние имаме самочувствието, че покриваме безусловно това тяхно основно изискване – винаги да имаме необходимите лекарства за пациентите.

 

 

 

С какво се гордеете най-много от постигнатото през тези 30 години?

 

Както Ви разказах ние сме последователни в действията си и постигаме много добри резултати. Колкото и да си доволен обаче винаги остава съмнението, че нещо не си свършил или е можело да се направи по-добре. Когато получиш признание от партньорите за добре свършена работа винаги е повод за гордост. Аз съм много щастлив, че най-големият производител в света на ортопедични импланти Johnson & Johnsonни избра за техен изключителен партньор в България.

 

 

 

Какво означава това?

 

Това означава, че те реализират всички свои ортопедични продукти на пазара в България през Фаркол. Това е изключително отговорен процес, в който ние сме от едната страна, болничното заведение, където ще се прави операцията от друга и пациентите, които трябва да се възстановят след операцията. За да е успешен този процес на работа между страните ние трябва да предоставим абсолютно пълен инструментариум от консумативи и импланти от всички възможни размери, за да се гарантира успешна операция на пациента. Johnson & Johnsonсе довериха на Фаркол, защото разбраха, че ние не правим компромис със здравето на хората. Тъй като техните продукти се подобряват и модернизират постоянно, ние участваме и в подпомагането на оперативните умения и в обучението на ортопедите в страната, които работят с тези материали.

 

 

 

При какви операции се използват най-често предоставените от Вас импланти на световния производителJohnson & Johnson?

 

Най-често използвани са планки при счупвания, които навлязоха през последните години и много помагат при тежки наранявания, ортопедични импланти при смяна на стави, артроскопски импланти при операции на коленни, раменни стави и други.

 

 

 

Колко човека работят във Фаркол в момента?

 

В момента близо 160 човека работят в компанията, като с някои от тях сме повече от 20 години заедно. Имаме строго организирана структура на разделение на търговците на едро и дребно, мениджърски състав и още няколко звена, което ни помага да работим качествено на пълни обороти.

 

 

 

Какви са на-големите проблеми при търговията с медикаменти или в бранша като цяло?

 

Проблемите в този бранш по нищо не се различават от тези във всеки един друг. При нас е необходимо да има по-прецизна организация, защото от доставките на лекарства зависи здравето и живота на хората.
Видяна: 90


« Назад към всички новиниНаши партньори