Светило в нефрологията избра Бургас пред СофияПроф. д-р Евгений Възелов д. м. е специалист вътрешни болести и нефрология. Завършва медицина в София през 1980 година. В началото на лекарската си кариера печели конкурс за асистент в Медицинска Академия София. През 1998 год. защитава докторантура, съвместно с колеги от Пловдив и заедно с тях разработва хранителна добавка за пациенти с хронично бъбречно заболяване и такива, които страдат от недохранване. През 2004 година е удостен с титлата доцент, а през 2013 става професор. Проф. д-р Възелов посвещава 40 години от живота си на преподавателска дейност в Медицински университет София. Той има над 110 публикации в специализирани медицински списания по цял свят. През последните 13 години е началник на клиника по диализа в Университетска болница „Александровска“. От близо месец проф. д-р Възелов д. м. е главен консултант в диализен център „Ел Масри“ в Бургас

 

 

 

Проф. Възелов, защо избрахте диализа „Ел Масри“ в Бургас, когато може да практикувате във всеки един център в Западна Европа или в София?

 

През годините имах възможността да практикувам и специалицирам в Англия, Германия и редица други държави. Имам активни участия в големи международни конгреси и над 110 публикации в специализирани медицински списания. Това ми даде възможност да получа доста примамливи предложения в чужбина, но избрах да помагам на хората в родната България. През последните 13 години бях началник на Клиниката по диализно лечение в Университетска болница „Александровска“, което съчетавах с преподавателската си дейност в Медицински университет София. Бургас е специален град за мен, защото тук е преминало детството ми. Тук са практикували и родителите ми д-р Стефан и д-р Мария Възелови. Когато получих поканата на д-р Зияд Ел Масри да стана консултант в неговия диализен център, проучих внимателно с какво разполага болницата като възможности. Бях приятно изненадан, че тук е направена такава голяма инвестиция в оборудване, направено е всичко необходимо пациентите да се чувстват в сигурни ръце и се налага един непопулярен метод за пречистване на кръвта като хемодиафилтрацията. На много малко места извън столицата могат да се видят диализни центрове с такива условия. Това бяха причините да избера Бургас пред София.

 

 

 

Каква е разликата между хемодиафилтрацията и конвенционалната хемодиализа?

 

Хемодиафилтрацията е сравнително нов метод за екстракорпорално /извънтелесно/ прочистване на кръвта. Най-важното при него е, че за разлика от стандартната хемодиализа тук постигаме много по-добри резултати при пациентите. При този метод се съчетават физико – химични пронципи на дифузия и конвекция, които водят до отстраняването на токсини с нискомолекулно тегло като урея и креатинин, както и фосфати в много по-висока степен. За разлика от хемодиализата при такова прочистване постигаме с 50% по-добри резултати. Това прави процедурата много по-щадяща за пациентите и те се чувстват много по-добре.

 

 

 

Защо тогава хемодиафилтрацията не се прилага в повече диализни центрове?

 

Истината е, че този метод за прочистване на кръвта е много по-скъп за диализните центрове, а заплащането от касата е еднакво както за него, така и за стандартната хемодиализа. Медицинската индустрия се е погрижила и произвежда диализни машини, които могат да провеждат както само стандартна хемодиализа, така и такива, които съчетават двата метода. При хемодиафилтрацията обаче, наличието на допълнителни модулни системи и контролни механизми значително вдигат цената на процедурата. Разликата в цената идва от консумативите за машините. Например диализаторът при хемодиафилтрацията е изработен от по-пропусклива мембрана, която позволява прочистването на кръвта от така наречените средни и малки молекули, което не може да се получи при стандартната хемодиализа. Тези преимущества на хемодиафилтрацията я налагат като метод за работа в Европа и тя измества стандартната хемодиализа.

 

 

 

Какво трябва да се направи в България, за да се наложи този метод на работа в повече диализни центрове?

 

В България диализната дейност се заплаща по 170 лв. от НЗОК, без значение от метода на работа. В тази цена влизат всички разходи на диализната дейност като закупуване на апаратура, консумативи, лекарства, лечение при усложнения, транспорт на болния от дома до центъра и обратно, електроенергия, между 150 и 180 литра вода за процедура и на последно място заплащане на медицинския екип. Сами разбирате, че сумата е крайно недостатъчна. Най-малкото такива центрове като „Ел Масри“ трябва да се поощрят за въвеждането на този модерен и щадящ пациентите метод. Цената на диализната дейност във всички наши съседни страни е с десетки проценти по-висока като заплащане от държавата.

 

 

 

Хора с какви здравословни проблеми трябва да правят профилактични изследвания и на бъбречната си дейност?

 

Един от най-честите симптоми, който налага контрол над бъбречната дейност е хипертонията, още повече в случаите когато е дългогодишна. Другото заболяване, което има неблагоприятно отношение върху нормалната бъбречна функция е захарният диабет. При лабораторни изследвания пациентите трябва да следят наличието на белтък в урината /протеиноурия/, който засяга бъбреците. В по-напреднали стадии на бъбречни заболявания се наблюдават клинични прояви на отпадналост, липса на апетит, повишено чувство на студ и анемия. За съжаление бъбрекът е орган, който сравнително късно дава симптоми за болестен процес. Много хора се сблъскват с бъбречно-каменна болест, имали са поне веднъж бъбречна криза. Наличието на камъни в отделителната система често е свързано с инфекции, които засягат както пикочния мехур, така и бъбреците.

 

вестник Фактор - Бургас 09.12.21
Видяна: 735


« Назад към всички новиниНаши партньори