Д-р Тодор Денев: Физиотерапията е много важна при спортни травми, наранявания на ставите и разтяганияБогатият арсенал от апаратура в СБР „Стайков и фамилия“ ни дава възможност да изправим всеки пациент на крака

  

Д-р Тодор Денев е специалист по физикална терапия и рехабилитация. Той завършва Медицина през 2010 год. в Тракийски университет в Стара Загора. Специализира и работи в УМБАЛ „Стоян Киркович“. От 2016 год. работи в СБР „Стайков и фамилия“ в к. к. Слънчев бряги в МЦ „Д-р Стойков“.

 

 

Д-р Денев, какви са съвременните тенденции в рехабилитацията при спортни травми, наранявания на ставите следствие на удар и разтягания?

 

Основните тенденции в съвременната рехабилитация са насочени към максимално ранно раздвижване. Грешката, която допускат много хора е пълното преустановяване на физическа активност, както и това да не се предписва физиотерапия след дълъг период на обездвижване. Това много често води до трудно възстановяване.

 

 

 

Вие каква методика на работа прилагате в такива случаи?

 

В СБР „Стайков и фамилия“ и в МЦ „Д-р Стайков“ в зависимост от вида на нараняването прилагаме различен набор от процедура. Работи се по различен начин при леки разтягания на меката тъкан, лек оток с умерени болки и при разкъсване на ставната капсула и лигаментите, или при голямо преразтягане с масивен кръвоизлив например. Методите са различни и при наличието на изкълчвания с трайно изместване на ставните повърхности, при силно ограничени и болезнени движения, когато има опастност от развитие на ставна контрактура. Основната ни задача е да се възстанови терапевтичната цялост на тъканите и функциите на засегнатия орган.

 

 

 

След като се възстановят тъканите, през какви фази протича раздвижването на пациентите?

 

Екипът от лекари в СБР „Стайков и фамилия“ подхожда индивидуално с всеки един постъпил при нас пациент. Терапията и методите са различни или в различна последователност в зависимост от усложненията. При раздвижването аз използвам залите за кинезетерапия, които има тук. Прилагаме различни активни и пасивни методи за профилактика и лечение на движението. Залите тук са оборудвани с модерни апарати за пасивно раздвижване на горен и долен крайник, уред за аналитично трениране на мускули при мускулна слабост, шведски стени, клетка на Роше и др. Лечението с тези уреди е от изключителна важност за възстановяването на пациенти, които не могат сами да извършват движения поради следоперативни състояния, тежки парези, мускулна атрофия и др.

 

 

 

Как протича възстановяването на такива пациенти?

 

При такива пациенти и при много други усложнения се започва с раздвижване и профилактика. Прави се дихателна гимнастика. Действа се според засегнатата зона. Ставите се раздвижват като се започне от малки към големи, за да се премине към активно движение. В определен етап от раздвижването използваме мултифункционални тангенторни вани за подводен хидромасаж и като вихрови вани. Раздвижването във водна среда дава много добри резултати.

 

 

 

След колко време се усеща ефектът от физиотерапията?

 

Резултатът от процедурите, които прилагаме в СБР „Стайков и фамилия“ се наслагва, за да има дълготраен ефект. В зависимост от усложненията, в рамките на две седмици се усеща ефектът. Понякога е необходим само един курс в рамките на 10 дни, но при някои хронични заболявания може да се наложи процедурите да се правят няколко пъти в годината.

 

 

 

С какви други клинични случаи работите в СБР „Стайков и фамилия“?

 

Тук работим по няколко клинични пътеки, които включват всички неврологични заболявания, случаи на множествена склероза, заболявания на опорно-двигателния апарат и други. Важно е хората да знаят, че при нас се провеждат и профилактични програми по НОИ за поддържащо лечение.

 

 

 

С какво разполага катоапаратура СБР „Стайков и фамилия“?

 

За мен като специалист по физикална терапия да разполагам с такъв богат арсенал от различна апаратура какъвто има в СБР „Стайков и фамилия“. Това ми дава възможност да направя най-доброто за пациентите тук. Имаме апаратура за електро и светолечение. Разполагаме с апарат за високоинтензивна лазерна терапия, апарат за аерозологерапия, водолечеине в открит  закрит басейн, хидрогалванични, перлени и т.н. вани, сауна, луготерапия. Работим с апарат за ултрависокочестотни токове и такива с ниски и средночестотни токове. Прилагаме на нашите пациенти ултразвукова терапия, магнитотерапия в това число и ВИМ или т. нар. супер индуктивна система. Не мога да изредя всичката апаратура, с която разполагаме в СБР „Стайков и фамилия“, но определено тя ни дава възможност да постигаме много добри клинични резултати и бързо възстановяване на постъпилите при нас хора.

 

За повече информация относно постъпване и рехабилитация в СБР „Стайков и фамилия“ в Слънчев бряг, тел: 0899 9628 35, 089555 44 44

 

www.sbrstaykov.com
Видяна: 232


« Назад към всички новиниНаши партньори