Д-р Добрев, МЦ „Д-р Стайков“: Доплеровата сонография е изключително важна за предотвратяване развитието на мозъчни инсултиДоплеровата сонография е неинвазивен ултразвуков метод за перкутанно изследване на скоростта на кръвния поток в артериалните и венозни съдове. В основата му стои доплеровият ефект, носещ името на откривателя му – Кристиян Доплер, който пръв го описва през 1842 г.

 

В Медицински център „Д-р Стайков“ изследването се извършва с апаратура  от  последно поколение от невролога д-р Христо Добрев. Професионалното му портфолио е сред най-експертните в града. Д-р Добрев е оглавявал няколко болници и медицински центрове.

 

 

 

Д-р Добрев, при кои пациенти е необходимо извършване на доперова сонография?

 

Това изследване се прави при пациенти, които се оплакват от главоболие, световъртеж, високо кръвно налягане. С доплерова сонография можем да получим яснота за настъпили усложнения, които могат да доведат до инсулти. С този метод можем да профилактираме инсултите и да проведем по-рано необходимата терапия.

 

 

 

Какви са методите на изследването?

 

Доплеровите методи са няколко. Постоянновълнова доплерова сонография се прилага за изследване на екстракраниалните артерии и вени. Тя от своя страна се разделя на недирекционна (определя само линейната скорост на кръвния ток без да дава информация за посоката му) и дирекционна (определя посоката и скоростта на кръвния ток). Другият вид е пулсовата сонография. Тя се използва за изследване на екстракраниалните артерии и вени.

Друг метод на изследването е дуплекс сканирането. То дава възможност за едновременно регистриране на кръвния ток, съдовия лумен и визуализиране на стените на магистралните съдове. С този метод се определи много точно процентът на стеноза и остатъчният лумен на артерията.

 

 

 

Каква е продължителността на изследването?

 

Продължителността е различна, между 15 и 30 минути, в зависимост от броя на изследваните съдове.

 

 

 

Имали заболявания, при които пациентите профилактично трябва да си правят изследването?

 

Доплеровата сонография има важно значение за профилактиката на мозъчно съдовите заболявания и ранното откриване на патологичните промени по артериалните и венозните съдове.Изследването на вътрешна и външна сънна артерия и на ветребралните артерии е от особено значение за предотвратяване на мозъчните инсулти.

 

 

 

При кои мозъчно-съдови заболявания е важно да се извърши доплерова сонография?

 

На първо място асимптомната мозъчна болест и то най-вече когато все още няма трайни промени в мозъчния перенхим. Причини за възникването на заболяването са промяна в кръвното налягане, нарушен глюкозен толеранс, хиперлипидимия и тютюнопушене.

 

 

 

Какво е общото състояние на повечето пациенти, които идват при Вас за доперова сонография?

 

Като цяло, при населението над 45 години се откриват нискостепенни стенози. Важно е пациентите след  тази възраст да правят изследването поне веднъж годишно, защото ранното откриване на стенозите води до предотвратяване развитието на мозъчните инсулти.При пациенти с транзисторни исхемични атаки нараства честотата на хемодинамично значимите стенози на сънните артерии. Те се дължат на по-трайни промени на артериалното налягане, на глюкозния толеранс и други причини, проявяващи се с тръпнене в крайниците, зрителни и други сетивни  нарушения.

 

 

 

Какви са препоръките Ви към пациентите?

 

Отново ще повторя, важно е  ранното извършване на доплерова сонография, което е от изключително значение за предотвратяването развитието на мозъчните инсулти.

 

Д-р Христо Добрев преглежда и консултира в кабинет № 6 на първия етаж на Медицински център „Д-р Стайков“. Неврологът приема пациенти от понеделник до петък. Часове се записват на регистратурата в центъра на бул. Транспортна 33 или на тел: 056 996006 или 0892 996006, 0896 996006.
Видяна: 59


« Назад към всички новиниНаши партньори