6 причини за висцералните мазниниЗнаете ли ги тези мазнини – висцералните? Трупат се в корема. Те не са подкожни, намират се в самата коремна кухина, като обграждат органите в нея. Висцералните мазнини са необходими, когато са в минимални количества, но натрупат ли се, в буквален и преносен смисъл, съкращават живота, свързани са с редица заболявания.

 

 

 

Хората днес сме склонни да натрупваме висцерални мазнини от нищото. По думите на проф. д-р Джогдиш Хубчандани от Щатския университет в Ню Мексико сред водещите причини за това са стресътобездвижването, лошото хранене и недостатъчният сън.

 

 


Най-неприятното е, че освен това след 40-годишна възраст тенденцията за лесно натрупване на висцерални мазнини катастрофално расте, особено при мъжете, което се дължи на влошеното усвояване на захарите, възпаленията и инсулиновата резистентност, които се появяват като естествен процес с напредването на годините. 

 

 

 

Не бива да си „кривим и душата“, че един от най-съществените виновници за наличието на голям корем са приеманите калории в повече

 

 


Когато ограничим дори мъничко калорийния прием, висцералните мазнини са първите, които започват да се топят, твърди популярният в САЩ специалист по функционална медицина д-р Стейси Стивънсън. Отделите ли повече грижа за здравето и външния си вид, на втори план започва да се губи и подкожна мазнина. Самата подкожна мазнина е по-малко вредна за здравето. Това е и причината при старта на програма за отслабване, дори и при малко загубени килограми, първо да се почувстваме тонизирани и здравословно по-добре.

 

 

 

Можете ли да предположите, коя е третата причина за корема? Да, недостатъчният прием на белтъчини. Особено в делничния ден, особено при бедното хранене на хората от третата възраст, белтъчините са тези, които поемаме в най-малко количество, а те трябва да представляват една трета от приетите за деня калории.

 

 


Богатите на протеини храни изискват за усвояването си повече енергия в сравнение с други продукти, затова и при преминаването на хранителен режим, при който се заместват част от обичайно консумираните мазни или въглехидратни с белтъчини трайното отслабване, намаляването на обиколката на талията и мазнините като цяло става факт.

 

 

 

Сънят често е пренебрегван във времена, в които капиталът е от водещо значение – почти всеки краде от съня си, за да поработи допълнително, свърши изостанала работа у дома или компенсира почивка и развлечение. Но, истината е, че с лишаването от достатъчно сън, вредим на здравето и скъсяваме живота си. Недоспиването, проверено научно, се свръзва с високи нива на висцерални мазнини. Натрупването им в случая може да се дължи на повишения хормон на стреса – кортизола, или увеличаването на апетита, особено на храна, богата на бързоусвоими прости въглехидрати. 

 

 

 


Когато сме недоспали, е много по-вероятно да ядем вредни сладки храни в стремежа си да изгоним умората и се усетим по-бодри. Тази излишна храна обаче не ни тонизира или прави по-продуктивни, енергията ѝ се преобразува в мазнини, които се натрупват в запас.

 

 


За да се избегне нежелания ефект на недоспиването, в закон трябва да се превърне отделянето на 7 часа през нощта за пълноценна почивка. 

 

 

 

Враг номер 5 е забавеният метаболизъм, към който сме предразположени генетично с напредването на възрастта. С други думи казано, особено след 40 трябва да полагаме много повече усилия, за да изгорим същото количество калории, отколкото преди. Решението – да се намали енергийният прием, изградят се здравословни хранителни навици, въведе се активен спорт в седмичния график. Не е нужно дори да се подлагате на диета – необходимо е само за изключите десертите и белия хляб. 

 

 

 

И, накрая, но не по-важност, е да не пренебрегваме факта, че от консумация на алкохол се пълнее и то точно в областта на талията. Голямото количество алкохол, с или без наличие на захар в комбинация, доставя на организма рязко много калории, от което организмът спира да изгаря натрупаните в него мазнини, а създава в последствие силно чувство на глад и деформира усещането за ситост при хранене.
Видяна: 105


« Назад към всички новиниНаши партньори