ГЕРБ заложи „бомби“ в цените на тока, а сега бие алармаОт Еленко Божков

От ГЕРБ тези дни се опитват да пробутват абсурдни внушения - при тях токът бил евтин, а след тях - и потоп. Слушаме Бойко Борисов, Теменужка Петкова и Делян Добрев да обясняват, че благодарение на мъдрото им управление  цените на електрическата енергия са били значително по-ниски, после скочили заради действия и бездействия на двете служебни правителства.

 

Първо, трябва да припомним на бившите управляващи, че проблемът не е само български. Цяла Европа страда от безпрецедентното поскъпване на електроенергията. Отделен въпрос е, че в България скокът можеше да бъде силно ограничен, но това не се случи, а тъкмо обратно - негативните последици от поскъпването в Европа у нас се мултиплицираха. И причините за това са грешки и нормативни бомби, заложени не от друг, а от ГЕРБ.

 

Ето само някои от тях:

 

Най-голямата „бомба“е  поправка в Закона за енергетиката, прокарана от ГЕРБ през февруари 2021 г. Става дума за нова редакция на чл. 100, ал.4 от закона, която гласи, че всички производители на 500 и повече кВт трябва да продават електроенергията си само на организиран борсов пазар. Това доведе до следните последствия:

 

Борсата стана монополист и се прекрати възможността за сключване на двустранни дългосрочни договори на ниски цени между производители на енергия и потребители.

 

Големите енергийно интензивни потребители започнаха интензивно да купуват от пазар „ден напред“, а не от пазар „дългосрочни продажби“на борсата (притеснени от перспективите за възможен локдаун заради поредна пандемична вълна и изкушени от ниските цени в този пазар към момента).

 

В резултат при скока на цените на пазарите „ден напред“в цяла Европа над 8 пъти и нарастналото търсене на енергия за износ на българската борса почти всички потребители се оказват пред фалит.

 

С промените в закона, прокарани от ГЕРБ, държавният преносен оператор ЕСО и разпределителните предприятия (ЕРП-тата) бяха задължени да купуват енергията за технологични разходи също от организиран борсов пазар. По причините, споменати по-горе, ЕСО и ЕРП започнаха да купуват от пазара „ден напред“. Получи се следната картина: През юни 2021 г. при определяне на цената на мрежовата услуга (това е цената за пренос и за разпределение през мрежите средно и ниско напрежение и основен фактор е токът за технологични разходи) КЕВР е стъпила на прогнозна пазарна цена 124 лв. В действителност обаче цената, на която предприятията купуват енергията за технологични разходи, се оказва до 8 пъти по-скъпа. А те продължават да получават от абонатите 8 пъти по-малко пари за мрежовата услуга, която предоставят. Компенсация за направените по-големи разходи ЕСО и ЕРП ще получат през юли 2022 г. и тя ще бъде разсрочена в месечните плащания по новите цени за мрежови услуги през целия нов ценови период. 

 

Впрочем прави впечатение едно странно съвпадение, свързано със заложените ценови „бомби“- веднага след приемането на промените в Закона за енергетиката през февруари 2021 г. председателят на енергийната комисия в НС Валентин Николов (от ГЕРБ) напусна парламента и стана изпълнителен директор на БЕХ. 

 

Според мен е наложително да се изследват формалните и неформалните връзки на Делян Добрев (депутат от ГЕРБ и бивш енергиен министър) и на неговия „дрийм тим“с енергийната и фондовата борса.   

 

Една от препоръките на мисията на Европейската Комисия в началото на 2021 г. у нас е да се ревизира наложеното монополно положение на българската енергийна борса. Очевидно „свободният“електроенергиен пазар в България е само на думи - монопол и свободен пазар са несъвместими понятия. 

 

Източник: Сега
Видяна: 153

« Назад към всички новиниНаши партньори