Общините в Бургаско въвеждат режим на токаЗаради прокараните от ГЕРБ промени в Закона за енергетика сметките за топлото и светлото стават непосилни

 

Безпрецедентно високите цени на електроенергия стават основен проблем на хората в цяла Европа. На Запад обаче поскъпването не е изненада за управляващите, които са подготвени с мерки за подпомагане на бизнеса и битовите абонати още година по-рано. През миналата година в България се проведоха три пъти парламентарни избори, а преди тях управляващите от ГЕРБ, предусещайки крайния изборен резултат, заложиха нормативна „бомба“. Става въпрос за поправка в Закона за енергетиката, прокарана от ГЕРБ през февруари 2021 година. Тя гласи, че всички производители на 500 и повече кВт трябва да продават електроенергията си само на организиран борсов пазар. В последствие борсата стана монополист и се прекрати възможността за сключване двустранни дългосрочни договори на ниски цени между производители на енергия и потребители. Новите управляващи бяха шокирани от цените на електроенергия още в края на миналата година. С мораториум, който изтича в края на март те застопориха сметите на битовите абонати, но бизнесът остава в капана на високите сметки за ток.

 

Сметките за ток ще объркат бюджета и на голяма чист от общините в Бургаска област. След първата сметка за новата  година някои от тях въвеждат и режим на тока. През седмицата кметът на Община Поморие Иван Алексиев пръв алармира, че токът, който трябва да платят за месец декември е със 114 хил. лв. повече от миналогодишния. Това е причината уличното осветление в Поморие вече да свети наполовина. Кметът се е разпоредил в Общинската администрация да се спре използването на климатична техника и всички видове електрически уреди за отопление. В Поморие на всички спортни клубове и танцови състави, използващи общински сгради са направени препоръки за по-икономично ползване на отоплителната техника.

 

В Община Айтос също не са планирали в бюджета по-високите сметки за ток. Към момента там не е обявен режим на тока, но източници на вестник Фактор споделиха, че служителите в администрацията са приканени да не носят и не включват допълнителни електроереди за отопление в кабинетите си, каквато практика са имали.

 

Кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев успя само за две години да стопи огромните дългове, които наследи от управлението на ГЕРБ в града. След силния летен сезон общината е в кондиция и сега се очаква финансовата прозорливост и дисциплина на кмета да сработят пред новото предизвикателство, а именно високите сметки за ток.

 

Още след декемврийската сметка за ток от Община Приморско са предприели необходимите мерки за ограничаване на консумацията. От администрацията отчитат, че новата сметка е по-висока с над 200 % и като начало гасят уличото осветление.

 

В община Руен са актуализирали бюджета още през септември, защото парите предвидени за електроенергия са свършили през август. Ако не се нормализират сметките ще се стигне до режим на тока по населените места.

 

Идентично е положението и в останалите общини в областта. Към този момент най-стабилно е положението в Бургас, Несебър и Царево. Кметовете очакват държавата да предприемее механизми за компенсация на местната власт заради високите сметки за ток.
Видяна: 54


« Назад към всички новиниНаши партньори