Парк „Лермонтов“ в Поморие ще е готов в рамките на две годиниДо края на 2023 година Община Поморие си поставя срок да е завършен парк „Лермонтов“ вквартал „Малко солено езеро“. Преди дни изтече срокът, в който поморийци можеха да заявят своите мнения, препоръки и становища пред общинската администрация по проекта, разработен от местни инвеститори. В момента бъдещият парк „Лермонтов“ представлява зелено пространство на площ от над 6.5 декара в близост до Източния плаж в града. 

 

Проектът предвижда зони за разходка, активна почивка, детска и спортни площадки. В терена ще бъдат изградени алеи с дължина близо 1000 метра, 5 беседки ротонди, ще бъдат засадени 180 дървета. Най-любопитна е зоната „ботаническа градина“, която ще е с интересна растителност, мини езеро със скулптурна композиция и мостчета. В парка ще се влиза през 8 входа.

 

Теренът, предвиден за озеленяване, е именуван парк „Лермонтов“ с решение на местния Общински съвет от май 2020 година по предложение на инициативен комитет. Съветниците са гласували бъдещият парк да носи името на  генерал-майор Александър Михайлович Лермонтов, известен с неговия „летящия отряд“ като освободител на градoвете по Южното Черноморие от османско владичество. На 26 януари през 1878 година отрядът на Лермонтов минава през Поморие. Теренът е обект на дългогодишен съдебен спор между поморийска фамилия и Община Поморие. В края на 2019 година съдебната битка завършва в полза на Общината. Оттогава датира и намерението пространството да се обособи като паркова зона. 

 

Поне 1 милион лева ще струва благоустрояването на терена. Това съобщи кметът на Поморие Иван Алексиев пред БНР-Бургас. Дебатите, които породи проекта, градоначалникът коментира така:„Има спор, че теренът е малък и било силно казано, че е парк, но 6.5 декара ръководството на община Поморие в мое лице като като кмет и екипа ми успяхме да запазим това островче да бъде зелено петно в този нов квартал, защото всички друго се застрои. Понеже в годините се злоупотребяваше, че теренът е продаден, че там ще има заведение, местни инвеститори, строители казаха-ние ще разработим проекта и ще го дарим на града. Хората го харесват като парк, имат дребни забележки да е оградено, за да е безопасно за децата.“

 

Всички предложения ще се обобщят и предадат на проектантите, за да се върви към технически проект и остойностяването му, добави Алексиев.  За изпълнението на проекта ще се търси и външно финансиране. Срокът, който община Поморие си е поставила, е 2023 година. 
Видяна: 132


« Назад към всички новиниНаши партньори