Все повече хора купуват парцели за строителство на собствен домВсе повече хора купуват парцели, на които да си построят къща. Като най-често избират терени в близост до големите градове. В началото на пандемията растящият интерес към къщите бе пряк резултат от желанието на хората да имат свое пространство далеч от големите градове. Търсеха готови къщи, в които могат да се нанесат веднага. Днес все повече хора виждат предимството да имат свой втори дом на село. Но преимуществено значение за новите собственици е къщата да предлага определени удобства, а не толкова да могат да я използват веднага. Ставаме свидетели на частично пренасочване на клиентите към възможността да се сдобият с парцел, на който сами да си построят къща. Това е логично развитие на ситуацията, тъй като много от къщите в продажба са в лошо състояние и на практика не отговарят на нуждите на купувачите. В този сегмент има и нови проекти, но броят им все още не може да достигне нивата на клиентското търсене. Най-активен е пазарът на къщи около Пловдив, където сделките с подобни имоти са 12% от общия обем. В София сделките с къщи запазват дела си от около 4% от началото на пандемията, а във Варна той достига 8%.

 

Продължава да расте интересът към тристайните жилища. 37% от сделките са за такъв тип имоти, при дял от 34% на тристайните жилища година по-рано. 37% е и делът на сделките с двустайни апартаменти. Ако преди години апартаментите на цена между 130 хил. и 140 хил. евро са били смятани за среден сегмент, сега за такива минават жилища на цена между 150 хил. и 200 хил. евро. Има двустайни апартаменти, които струват близо 200 хил. евро и се сключват сделки с тях. Изключително трудно е да се обособи профил на клиента, казват брокери. Имоти купуват хора от различни възрасти и професии, което прави определянето на една група като по-активна от друга практически невъзможно.

 

Инвестиционните сделки бележат лек ръст и са около 19% от всички. Съществени изменения не се наблюдават и в мотивите за продажба на имоти. През последните месеци обаче брокерите отчитат известно покачване на хората, които продават поради необходимост от пари. Традиционно тази група представлява около 12-13% от всички продавачи, но през последните месеци тя вече има дял от 19%. Част от продавачите са купили имота на по-ниски цени и сега се възползват от поскъпването и продават, за да реализират печалба. А спечелените пари отново влагат в имоти. Друга част от продавачите пък може да насочват парите от продажбата на имота към друга инвестиция, например в частния си бизнес. Но е възможно част от хората да продават, защото са усетили кризата по-сериозно и имат нужда от пари.
Видяна: 104


« Назад към всички новиниНаши партньори