Д-р Недялков, рентгенолог в МЦ „Д-р Стайков“: Пневмонията от COVID-19 е много по-опасна от обичайнатаД-р Сергей Недялков е част от екипа рентгенолози в МЦ „Д-р Стайков“ – Бургас, той има всички възможни специализации в областта, сред които конвенционална рентгенова диагностика, ултразвукова рентгенова диагностика, компютърно-томографска, ядрено-магнитна, инвазивна образна диагностика и др.

 

Медицински център „Д-р Стайков“ в Бургас разполага споследно поколение апарати и ена разположение на пациентите от понеделник до събота.Часове за прием се записват на тел. 056 996006, 0892 996006, 0896 996006или на регистратурата. Центърът се намира на бул. „Транспортна“ №33 (до мол Бургас плаза).

 

Д-р Недялков, как протича коронавирусната пневмония?

 

Коронавирусната пневмония е възпаление на белите дробове, причинено от ‎‎SARS-Cov-2 - ‎‎причинителят на ‎‎COVID-19.‎‎ ‎Започва с навлизането на съдържащи вирус капчици течност в горните дихателни пътища - нос, уста, гърло, или върху лигавицата на окото. ‎Постепенно инфекцията навлиза в белите дробове и те се възпаляват като алвеолите структури  разположени в  края  на  бронхите - малки въздушни мехурчета, се  пълнят  с течност. ‎

 

Когато  имунната ни система се бори с вируса, възпалението може да доведе до натрупване на течност и мъртви клетки в белите дробове. Всичко това пречи на нормалния обмен на кислород и води до симптоми като кашлица и ‎‎задух‎‎ - усещане за липса на въздух, дори по време на почивка, без натоварване.

Хората с пневмония с коронавирус също могат да развият остър респираторен дистрес синдром - дихателна недостатъчност, която се случва, когато въздушните саксове ( мехурчета ) в белите дробове се пълнят с течност, което, всъщност, прави дишането трудно. ‎

 

Защо коронавирусната пневмония е по опасна от обикновената вирусна пневмония?

 

Първо,‎‎ тя не е проучена много - нито учени, нито лекари все още могат да кажат точно какви последици за тялото в бъдеще ще доведе до. Например, как ще се чувства човек след две години - дали белите му дробове ще се възстановят след сериозно увреждане, или не.

И ‎‎второ, лечение за COVID пневмония все още не  е разработено перфектно за  стационарно и домашно лечение.

 

С какво пневмонията при COVID-19се различава от обичайната?

 

Симптомите на пневмония в ‎‎COVID-19‎‎ могат да бъдат точно същите като при други видове пневмония, причинени от вируси. Именно ‎‎поради‎‎ това, без тестване за COVID и други респираторни инфекции, може да бъде трудно да се определи истинската причина за вашето състояние. ‎

 

Според последното ‎‎проучване,‎‎ основната разлика между ‎‎COVID-19‎‎ пневмония и обикновена вирусна е, че вместо бързо заразяване на големи области на белите дробове, новата инфекция се установява в много малки области и се разпространява много бавно, оставяйки след себе си повредени тъкани, поддържане на треска и увреждане на бъбреците, мозъка, сърцето и други органи. ‎

 

Усложненията след COVID пневмония могат да бъдат причинени не толкова от тежестта на заболяването, колкото от неговата продължителност – тя продължава много по-дълго от обичайната вирусна пневмония. ‎

Освен това са известни следните факти: ‎

 

- най-често пневмонията в COVID е двустранна т.е. засяга едновременно  двете  белодробни половини;

 

- на КТ (компютърна томография), такива бели дробове изглеждат доста специфично, лекарите наричат ефекта на увреждане "матирано стъкло";‎

 

- при някои лабораторни изследвания се откриват отклонения от нормата, особено при оценка на работата на черния дроб;‎

 

- COVID пневмония може да се развие напълно неочаквано, без никакви предпоставки;‎

 

- често хората с ‎‎коронавирус индуцирана‎‎ пневмония са увеличили съсирването на кръвта, поради което трябва да им се предписват лекарства за намаляване на съсирването на  кръвта.

‎Какви са симптомите и признаците на пневмония при COVID-19?

 

‎Симптомите и признаците на пневмония при COVID са подобни на тези на други видове пневмония и могат да включват: ‎висока температура, ‎студени тръпки – често срещащи се при повишаване на температурата, кашлица – продуктивна, т.е. при която е възможно да се изкашляте и да се отървете от храчки, или не продуктивна – болезнена и суха. Друг симптом е задухът – липса на кислород, който се случва дори без движение и по време на почивка;. Възможна е и почвата на изпотяване, болка в гърдите, която се появява с дълбоко вдишване или кашлица, промяна в цвета  на кожата ‎‎поради‎‎ липса на кислород, умора и др.

 

‎При тежка форма на пневмония дишането е трудно и нивото на кислород в кръвта спада. В критични случаи пневмонията може да се превърне в остър респираторен дистрес синдром – дихателна недостатъчност с  белодробен оток и намаляване на количеството кислород в кръвта.‎

 

‎Кога да потърсим спешна помощ за COVID-19 пневмония?

 

‎Тази информация вече общоизвестна, но учудващо все още има хора, които подценяват вируса. За това ще повторя съветите и на моите колеги. Ако дишате затруднено, имате ‎висока температура в продължение на няколко дни, имате учестено и плитко дишане, постоянно усещате натиск или болка в гърдите, имате сърцебиене, видите синкав цвят на устните, лицето или ноктите, почувствате постоянно желание за сън и трудно събуждане, незабавно потърсете спешна помощ.

 

‎Кой е най-изложен на риск от развитие на пневмония в следствие на инфекция с COVID-19?

 

Категорично това са възрастните хора на ‎‎възраст 65 и повече години. Те са много по-уязвими от младите хора. А тези, които живеят в специални институции за възрастни, са най-изложени на риск.

Хората с други, така наречените коморбидитети (наличие на едно или повече заболявания), са изложени на по-висок риск при тежък коронавирус, включително пневмония.

 

Това са пациенти с хронични дихателни проблеми, като хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ),‎ астма, диабет, сърдечно заболяване,‎ чернодробно заболяване,‎ хронично бъбречно заболяване, затлъстяване и др.

 

Хората с отслабена имунна система‎‎ също са изложени на висок риск. Имунитетът се намалява с: ‎

- приемане на лекарства, отслабващи имунната система, като хормони кортикостероиди, използвани за облекчаване на възпалението, или лекарства за автоимунни заболявания;

 

- при на лечение на рак;‎

 

- при човешки имунодефицитен вирус — ХИВ;‎

 

- при трансплантация на орган или костен мозък.‎

‎Kак се диагностицира пневмония, причинена от COVID?

 

Първо трябва да бъде потвърдено, че пациентът е с COVID. Вирусът се открива с помощта на тест - конвенционална намазка от носа и фаринкса. ‎Рентгеновата снимка на гръдния кош е  перфектният начин да  се  диагностицира  пневмония.

 

Трябва  да  се  има  предвид,  че в началния стадий на заболяването промените могат да бъдат не така ясно изразени. Освен това, по принцип всяка вирусна пневмония е слабо видима при  рентгенографията. Затова  се  препоръчва  в  хода  на  заболяването  и при продължаващи симптоми да  се  извършват  две  рентгенови  изследвания  в разстояния от 10  дни. Пневмонията, причинена от коронавируса, се вижда  и на компютърна томография.

 

След преболедуване на COVID в лека форма има ли последици за белия дроб?

 

При преболедуването на Ковид в лека форма няма гаранция, че в белия дроб не се е развил процес след изтичането на 14-карантина. Ако чувствате умора, сърцебиене и отпадналост е възможно страдате от пост Ковид синдром. За да се диагностицира навреме състоянието Ви, е задължително след изтичане на карантината да си направите рентгенова снимка на сърце и бял дроб.

 

В Медицински център „Д-р Стайков“ Бургас професионализмът на екипа рентгенолози и последно поколение апарати са на разположение на пациентите от понеделник до събота, а часове се записват на тел. 056 996006 или 0892 996006, 0896 996006 или на регистратурата. Центърът се намира на бул. „Транспортна“ №33 (до мол Бургас плаза).
Видяна: 90


« Назад към всички новиниНаши партньори