Д-р Иван Стайков: Слаби, руси и синеоки дами най-често страдат от остеопорозаВ МЦ „Д-р Стайков“ разполагаме с всичко необходимо като апаратура и условия, за да върнем към нормален живот нашите пациенти

 

Д-р Стайков, има много методи за измерване на костната плътност, но в МЦ „Д-р Стайков“ разполагате с апарат от последно поколение, какво е различното при работа с него, защо е толкова важен за пациентите?

 

Наистина кабинетът по ревматология в МЦ „Д-р Стайков“ разполага с последно поколение оборудване за измерване на костна плътност. Пациентите трябва да знаят, че това е единственият апарат от такъв клас в Бургас. С негова помощ ние успяваме да диагностицираме остеопороза в много ранен стадий и това ни дава възможност да предприемем навреме лечение на пациентите и да предотвратим тежкото протичане на болестта.Тестът с DХА (Dual Energy X-ray Absorptiometry)е определен като златен стандарт за диагностициране на остеопороза от Световната здравна организация като той ни дава възможност и да проследяваме нейното лечение. За да бъде напълно прецизен апаратът се калиброва на всеки 3 дни, той е много по-бърз от всички останали апарати и има много добра разделителна способност. Това ни дава възможност да измерим костана плътност на пациенти, които са над 100 кг например, които са много високи или при малки деца. За децата е важно, че апаратът има минимално рентгеново натоварване върху организма.

 

 

 

Когато говорим за остеопороза, много често схващането е, че това е здравословен проблем при жените, така ли е всъщност?

 

Разбира се, остеопорозата засяга в много по-голяма степен жените. Тест трябва да си правят всички жени, при които е настъпилаа менопауза преди 45 години, задължително при жени над 65 години и мъже над 70 години. На тест трябва да се подлагат и пациенти, независимо от пола, със заболявания причиняващи вторична остеопороза  като повишена функция на щитовидната жлеза, диабет тип 1 и 2, ревматоиден артрит, резекция на стомаха, малабсорбция, анорексия, епилепсия, сърдечна недостатъчност и други. Застрашени са и всички пациенти, приемащи медикаменти, които причияват вторична остеопороза като кортикостероиди, антикоагуланти, инхибитори на протонната помпа, антидепресанти, антиконвулсанти и др. Утежняващи фактори, които носят риск от остепороза са химиотерапията и лъчелечението. Трябва да се знае, че остеопорозата засяга и по-млади хора. Има много външни белези, които се проявяват като генетични недостатъци и водят до риск от остеопороза. Например огромен риск съществува при дами с ниско тегло, руси коси и сини очи. Остеопорозата е функция от това колко костна маса се е натрупала в ранното детско развитие и до 30 годишна възраст в организма. Балансираното и разнообразно хранене в ранна детска възраст е много важно. За да се предотврати рискът от остепороза децата трябва да приемат балансирано количество животински протеини, мазнини, калций и калий. Веганството в детска възраст, когато организмът трябва да укрепва е противопоказно. Родителите трябва да знаят, че няма растителна храна, която да изгражда костите.

 

 

 

Какъв е рискът от късното диагностициране на остеопорозата?

 

При късно диагностициране има риск от остеопорозни фрактури и счупвания, които не биха се случили при здрави кости. За съжаление при нас много често идват пациенти със счупвания, които не знаят, че имат остеопороза и не са предприели никакви мерки за нейното лечение. Някои счупвания водят дори до инвалидизация и прием на медикаменти, които допълнително имат странични ефекти върху организма. Ранният скрининг спестява много болка и пари на пациентите.

 

 

 

Как протича лечението на хора с остеопороза?

 

Има два класа медикаменти при наличие на остеопороза, които са безопасни и ефективни. Пациентите с остеопороза трябва да знаят, че тези медикаменти се изписват единствено и само от ревматолог. Само такъв специалист може да определи с точност схемата на прием като едновременно с това проследява развитието на болестта. Остеопорозата се лекува цял живот като има паузи и активен прием на медикаментите. Съпътстващи лечението са приемът на калций, витамин D3 и K2. Има значение точно какви витамини ще се приемат, защото витам К влияе на кръвосъсирването например и приемът му трябва да бъде следен и ограничен. В МЦ „Д-р Стайков“ при диагностициране на остеопороза се правят и кръвни изследвания на пациентите, за да се види качеството на костта и активните съставки в костното изграждане, според тях се изписват и дозират медикаментите и добавките за прием.

 

 

 

Колко често пациентите трябва да си правят тест за костна плътност?

 

В МЦ „Д-р Стайков“ работим индивидуално с всеки пациент и това определя честотата на правене на теста за остеопороза.

 

 

 

Какво се случва с пациентите, които са претърпели счупвания и тежки наранявания в следствие на остеопороза?

 

За съжаление много пациенти идват при нас в тежко състояние, след претърпени счупвания, в резултат на късно диагностициране на остеопороза. Хубавото е, че в МЦ „Д-р Стайков“ и в СБР „Стайков и фамилия“ разполагаме с достатъчно техника и специалисти за рехабилитация. Подлагаме пациентите на апаратни процедури при болка, дори и да нямат счупвания. За да водят пълноценен начин на живот пациентите трябва да се подлагат два пъти годишно на рехабилитация в болнични условия в рамките на 7 до 10 дни и два пъти годишно в амбулатория в рамките на седмица. Това е единствената превенция за борба с остеопорозата. За мен като ревматолог е важно, че в МЦ „Д-р Стайков“ разполагаме с всичко необходимо като апаратура и условия, за да върнем към нормален живот нашите пациенти.

 

 

 

С апарата за измерване на костна плътностпровеждат тестове тримата специалисти ревматолози в д-р Анна Стайкова, д-р Иван Стайков и д-р Десислава Попова. Цената на теста е 50 лв. Часове се записват на регистратура в МЦ „Д-р Стайков“ или на тел.: 056 996006 или 0892 996006, 0896 996006. Центърът се намира в Бургас на бул. „Транспортна“ №33 (до мол Бургас плаза).
Видяна: 2648


« Назад към всички новиниНаши партньори