Димитър Ташев, народен представител от „Продължаваме промяната“: Правителството предвижда ново увеличение на пенсиите от 1 юлиГ-н Ташев, предиседмица имахте работна среща с Министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов във връзка с плануваните ремонти на пътната мрежа в Бургаска област, кои пътни артерии ще бъдат основно ремонтирани? 

 

В област Бургас, ще бъдат ремонтирани най-много пътища от всички области в България, а именно 370км. Имаме готовност за ремонт на пътя Малко Търново - Царево и Бургас-Царево през 2022. Един от големите приоритети в инфраструктурните проекти на правителството е АМ „Черно море“. За там предстои изготвянето на разширен идеен проектипроектиране с подробен устройствен план. Подготвя се процедура за избор на изпълнител за изработване на Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). Предвижда се изграждане на четири лота, като проектната документация ще е разделена за всеки един. Самото строителство може да отнеме пет години.

 

 

 

Бизнесът в Бургас и страната изнемогва заради високите сметки за ток, какви механизми са предвидени, за да не се стигне до фалити?

 

Представители на правителството и бизнеса вече се споразумяха за по-високи компенсации, с които ще бъдат подпомогнати потребяващите промишлена електроенергия. Имаше настояване за промяна на тавана на тези помощи, като досега този таван беше 30% от пазарната цена. Споразумението, което беизготвено, предвижда при цени над 185 лева за мегаватчас на свободния пазар, компенсацията за бизнеса да бъде в размер на 75% от надвишената сума. Таван обаче има и той е, не повече от 250 лева на мегаватчас. Към момента това е най-доброто решение, което отговаря на тежката ситуация, в която се намира бизнесът, съобразено с възможностите на държавата.

 

 

 

Как може да се стигне до запазване на сегашните нива на цената на тока за битовите потребители и след края на март, когато изтича мораториумът, който въведохте?

 

До момента получаваме уверения от изпълнителната власт, че се мисли за търсене на резерви, за предприемане на действия, които да предотвратят шоково покачване на цената за потребителите след месец март. Ще разчитаме резерви да бъдат намерени и от КЕВР. Факт е, че ценовата криза е световна, не регионална. До момента виждаме, че кабинетът прави всичко възможно, за да бъдем предпазени от това шоково увеличение. Според експерти, можем да очакваме успокояване на цените още през пролетта. Такава е и прогнозата на министерството на енергетиката.

 

 

 

Обвиняват Ви, че след актуализацията на пенсиите, някои са станали по-ниски, какво е намерението на правителството за увеличаване на доходите на пенсионерите?

 

Няма нито една намалена пенсия. Нито една. Това е спекулация. Някои пенсионери получиха по-малка обща сума, защото допълнителните средства за пенсионерите бяха намалени от 120 на 60 лева. Но тези пари не са част от пенсиите, те са подпомагане заради ковид кризата, за да могат да посрещнат нарасналите разходи. Освен това вече се предвижда тези, които са получили по-малка обща сума, да бъдат компенсирани. По-важното е, че правителството за първи път от години реално актуализира пенсиите. Увеличената тежест на трудовия стаж пък отговаря на идеята за справедлива актуализация, т. е. хората, които са работили по-дълго, да получат по-голямо увеличение. През тази година се очаква ново увеличение на пенсиите,поне с 6,1% от 1 юли по швейцарското правило. Предполагам, че за това ще бъде постигнат консенсус между партньорите от управляващата коалиция. Има идея и за отпадане на тавана на пенсиите, но очакваме конкретните предложения, а в НС със сигурност ще има множество обсъждания и предложения между двете четения на бюджета.

 

 

 

Ще се вдигне ли минималната заплата през следващите месеци?

 

Вероятно през март тя ще бъде увеличена на 710 лева. Такава заявка направи министърът на финансите Асен Василев. Очакваме до края на месеца проектобюджетаза 2022-а година да бъде внесен в НС.

 

 

 

Как ще коментирате протестът на ПП „Възраждане“ за отмяна на „зелените сертификати“, ще може ли да се справим с пандемичната обстановка с по-меки мерки и по-високи нива на ваксинация?

 

Протестът е конституционно право на българските граждани. Друг е въпросът дали е отговорно поведението на депутатите от Възраждане спрямо собствените им избиратели. Те организираха протест в ден, в който отчетохме рекорден брой новозаразени. Да си заравяме главата в пясъка не е добра стратегия за справяне с едно от най-тежките изпитания, с които светът се е сблъсквал от десетилетия насам. На никого не му харесват ограничителните мерки, но те са наложителни. Зеленият сертификат е мярка, която цели да се спре разпространението на коронавируса. Надяваме се, че още повече хора ще се ваксинират, за да могат да изкарат по-леко и варианта омикрон. Да, ваксините може да не го спрат, но определено огромното мнозинство ваксинирани са защитени от попадане в интензивно отделение и от смърт. А това, на фона на намаляващото население на страната, за нас означава много. Целта ни е да бъдат спасени възможно най-много човешки животи.
Видяна: 279


« Назад към всички новиниНаши партньори