Христо Проданов започва кадрови промени и ревизия на концесиитеМинистърът на туризма иска рекламата на България да се засили на чуждите пазари

 

Министърът на туризма Христо Проданов (БСП) започва кадрови промени във ведомството, което управлява. Висшите кадри на ГЕРБ и ДПС продължават и в момента да заемат своите позиции на директори и началници на отдели в Министерството на туризма. Те не могат да бъдат сменени лесно, защото са държавни служители. Служебният министър на туризма в двете правителства доц. Стела Балтова също не ги пипна. Туристическият бизнес отдавна чака промени, които да доведат до по-доброто управление на сектора и засилването на рекламата на България на чуждите пазари. Министерството на туризма вече пусна за съгласуване и обществено обсъждане нов устройствен правилник. С него ще бъдат направени редица промени, включително и кадрови. Той ще бъде приет вероятно от Министерския съвет през април и ще започне да действа след обнародването му в Държавен вестник.

 

Христо Проданов вече е поискал през миналата седмица оставката на директора на дирекция "Международно сътрудничество и инвестиции в областта на туризма" Светлана Големанова, съобщиваTravelNews. Тя е жена на изпълнителния директор на пътно-строителната компания "Грома холд" Христо Савев, която компания печели редица обществени поръчки по времето на управлението на ГЕРБ. "Грома холд"ев основата на скандала с отпуснатите авансово 84 млн. лв. застроителството на магистрала "Хемус". Големанова работидълги години с бившия министър на туризма Николина Ангелкова (ГЕРБ). За толкова години не е ясно какви инвестиции в сектора са привлекли Светлана Големанова и Николина Ангелкова, коментираха от бранша. В новия устройствен правилник е предвидено дирекцията да се преобразува в "Международна дейност и визови режими", срещу което възразяват от Министерството на външните работи.

 

Друга чакана промяна в министерството от туристическия бизнес и управляващата коалиция е смяната на директора на дирекция „Управление на морските плажове“ Екатерина Дацова. В новия устройствен правилник е заложена реформа в дирекцията. Контролът в туризма отива в нова дирекция "Контролна и инспекционна дейност" с 12 служители. Към нея ще бъде и контролът на концесионната дейност. "Концесиониране, наемна и регулаторна дейност“ остава в отделна дирекция със 17 служители. В момента двете дейности са в една обща дирекция - „Управление на морските плажове“, която обединява провеждането на процедурите за концесии и отдаване на плажовете под наем, и същевременно ги контролира. Министърът на туризма Христо Проданов сега иска да отдели контрола да бъде независим, за да не бъде осъществяван от едни и същи хора, които провеждат процедурите за избор на концесионери.

 

Екатерина Дацова е от времето на бившия министър на туризма Николина Ангелкова. Служебният министър Стела Балтова обеща в началото на първото служебно правителство, че ще направи проверка на раздадените плажове от Николина Ангелкова. Такава реално не беше извършена и не бяха оповестени резултати. Дацова запази поста си при служебните правителства. Срещу нея е имало сигнали и разследване от редица институции, сред които и НАП, във връзка с нейната работа и доходи, разкри миналата година Offnews.bg. Тя е дъщеря на бившия градски прокурор на София Нестор Несторов. Нейният брат е Александър Несторов, който е депутат от ДПС.

 

Христо Проданов намекна при представянето на екипа си в Народното събрание, че първо трябва да се извършат кадрови промени, за да може да започне и ревизията на концесиите. Той допълни, че има поет коалиционен ангажимент за проверка на договорите. „Не е стартирала тази процедура по простата причина, че в момента екипът в този отдел е същият, който е организирал тези процедури. Мисля, че няма да е много ефективно да проверяват собствената си работа назад в годините. Първо трябва да има някаква промяна, за да има наистина една действителна и стойностна проверка“, обясни тогава министър Проданов.

 

В коалиционното споразумение за съставянето на правителството е записано цялостно преразглеждане на досегашната политика за предоставяне на концесия на морските плажове. „Продължаваме промяната“, БСП, „Демократична България“ и „Има такъв народ“ се обединиха за премахване на концепцията българските плажове да се отдават на концесионни договори след анализ и широко обсъждане.
Видяна: 51


« Назад към всички новиниНаши партньори