Цончо Ганев: Внасяме предизвестие за американците, да напуснат базите в БългарияГ-н Ганев, организирахте пореден протест тази седмица против участието на България във военния конфликт между Русия и Украйна. Това протест против войната ли е или против правителството?

 

Това е протест за независимостта на България. Ние сме икономически, а както се очертава и военно въвлечени в конфликт, който може да има пагубни последствия за нас. Истината е, че от много месеци България е в тежка икономическа, социална и институционална  криза. На фона на това, че има реална предпоставка да бъдем въвлечени във военен конфликтдокато правителството ни обслужва чужди интереси, е нормално да искаме  оставката на същото това правителство. Искаме и 47-то Народно събрание да бъде разпуснато, тъй като  правителството е функция на четворна коалиция, създадена с подписването на споразумение между четири партии,  реално  подкрепяни  от заявилите се като опозиция ГЕРБ и от ДПС.

 

 

Когато свърши войната, какъв ще бъде следващия ви мотив да организирате протест?

 

Ние нямаме за самоцел да организираме протести всеки ден или всяка седмица. Целта ни е да преосновем българската държава, така че българските институции да работят за народа ни и той да не е най-бедния в Европейския съюз. Целта ни е българският народ да просперира и поради това протестите, които организираме, имат за цел да поставят на дневен ред нуждите на българския народ и всички решения в страната ни да се взимат в негов интерес. Имаме за цел България да поеме по път, по който икономиката ѝ да бъде развита.  Всяка политика трябва да има за самоцел да води до развитие и просперитет на страната ни. Ето защо е необходимо в следващия парламент да участват политически партии, които поставят българския национален интерес на първо място, когато взимат политически решения, а не на първо място да поставят интересите на  Европейския съюз.

 

Определяте всички останали партии в парламента като национални предатели, какво ви дава основание за това, само “Възраждане“ ли е според вас партията, която защитава българските интереси?

 

Не ги определяме ние като национални предатели, а те се самоопределят като такива с решенията, които взимат. Факт е, че още с конституирането на този парламент, всички партии, освен „Възраждане“, изчетоха декларации от трибуната на Народното събрание, в които ясно и точно заявиха, че ще следват  евроатлантическата перспектива пред България и че ценностите на Европейския съюз и НАТО са тези, които България е избрала да следва и че няма друг избор, освен да спазва общите интереси. Това е всичко друго, но не и национално отговорно поведение на тези партии. Точно това, а и политиката, която тези партии следват, дава основание на всеки един от нас да определи действията им като равносилни на национално предателство. Това е и основанието, и „Възраждане“ да е определяна и възприемана като единствената българска партия.

 

През последните месеци  „Възраждане“ печели доверието на хората и единствена от парламентарно представените партии би качила резултат при едни предсрочни избори, виждате ли се като управляваща партия, защото предварителните прогнози не ви отреждат такова място?

 

Истината е, че отговорността, която носи всеки от „Възраждане“, е огромна. Отговорността  е свързана с това, че ние сме последователни в своите действие и българите започват да ни разпознават като алтернатива на безпътието, пред което е изправен народът ни вече тридесет и две години. Истината е, че ние освен доверието на хората, които ни подкрепят, нямаме нищо друго и точно заради това сме отговорни  пред тях да заслужваме ежедневно това доверие и да го оправдаем. На нашите плещи лежи това да покажем, че държавата ни може да се управлява от национално отговорни хора, които поставят българския национален интерес на първо място.

 

Каква е истината за американските бази в България, какво точно включва  договора, който сме подписали, кои клаузи в него са притеснителни според вас?

 

Преди два месеца „Възраждане“ внесе искане за решение на Народното събрание, което да задължи правителството да изпълни една от клаузите от договора за американските бази, а именно да се подаде едногодишно предизвестие за прекратяване на договора с тях. В резултат от него американските военни трябваше да освободят базите и да напуснат България. Два месеца се отказваше да се разгледа това наше предложение, внесено под формата на решение, според правилника за дейността на Народното събрание. Факт е, че България е предоставила четири бази за безвъзмездно ползване. Така нашата страна е единствената в света, която не получава никакви средства от това, че има американски бази на нейна територия. Ние смятаме, че чужди бази не трябва да има на наша територия и поради това сме внесли за обсъждане това решение. Този парламент отказва да приеме това и ние отново ще го внесем, въпреки че всички останали партии в Народното събрание, с изключение на „Възраждане“, нямат нищо против да даваме българска територия за чужди бази.

                                                                               
Видяна: 37


« Назад към всички новиниНаши партньори