Константин Бачийски: Равнец е шанс за икономическо развитие на БургасГ-н Бачийски, въпреки становищата на министъра на отбраната и на министъра на транспорта за запазване на летателните способности на Равнец на последната сесия мнозинството от общинските съветници с малки изключения гласува „за“ продажбата на терен с размер над 2000 дка в летище Равнец и прие докладната на кмета Димитър Николов с предложението за тази сделка. Според вас какво ще се случи с летището?

 

От 2019 год. се боря с намеренията на кмета и на мнозинството му да разпарчетосат летище Равнец и да унищожат най-ценното му предимство, наличието на писти и летателни полета със запазени възможности. Знаете, че преди години се получи сблъсък между визията „на парче“ на общинската администрация и онази част от моя план за развитие на Бургас, в която предлагам бившето военно летище да се развие като индустриална зона със свободна безмитна зона с летище за обслужване на карго товари. Сега кметът и мнозинството му пак сложиха на масата своята представа за бъдещето на летището,  а тя е теренът там да не може да бъде използван, като летище. Те искат там да бъде изграден фотоволтаичен парк и то по начин, по който ще пречи за развитието на едно потенциално летище. Съжалявам, но техният модел за Равнец се доказа в годините като система, която не добавя стойност към бургаската икономика и не разкрива много работни места. В момента в Индустриален и логистичен парк Бургас на площ от 300 дка има около 800 работни места, а в Равнец на седем пъти по-голяма площ от 2000ъдка според предложения проект на кмета ще се развият в най-добрия случай едва 40 нови работни места. На такъв голям терен би могло да са хиляди. Неслучайно моята визия за развитието на Равнец стана част от икономическата програма на правителството и модел за следване за всички такива подобни летища. Това е доказателство кой модел има повече икономически смисъл и логика.

 

По време на сесията инвеститорът гарантира, че ще запази годността на летателните полета, но достатъчно ли е да запазим този обект от национално значение?

 

Хубаво звучи това обещание, но дяволът се крие в детайлите. За да съществуват летателните полета в Равнеци те да се използват по предназначение, освен пистите трябва да има и допълнителни елементи от летателните полета, примерно като зони за рулиране, също така не може  пред и около пистите да се предвижда застрояване с височина до 15 метра. Това е заложено в Наредба 14 на Министерството на транспорта, посветена именно на летищата. А в този си вид бъдещият фотоволтаичен парк ще заема площ, която ще унищожи част от летателните полетата. Тяхната функционалност ще бъде ликвидирана, т.е пистите и спомагателните съоръжения към тях няма да могат да покрият необходимите изисквания за лицензиране на едно карго летище. Това би било краят на летище Равнец като летище, което аз не мога да допусна и ще се противопоставям на унищожаването на потенциала на един от най-стратегическите обекти за икономическото развитие на региона.

 

Иначе аз не съм против самата инвестиция, нека се случи на друг терен, още повече, че самите инвеститори заявиха на сесията, че са в Бургас не заради конкретно място, а заради конкретна инвестиция. Надявам се, че общината ще им предложи алтернатива. Фотоволтаични системи може да се изграждат навсякъде, дори и върху земеделска земя, но големи самолети може да кацат единствено на летищата.

 

Но всички от мнозинството казват, че там няма летище.

 

Аз пък казвам на всички, че там може отново да има летище. От всички нас зависи това.

 

Вие спечелихте битката за парк „Росенец“ за свободен достъп на хората до плажа там. А сега как ще продължи битката ви за летище „Равнец“?

 

Знаете ли, аз не търся битки, но когато бъда въвлечен в някоя, не се отказвам дори тогава, когато всички ми казват, че успехът е невъзможен и много често изненадвам тези хора. Във всяка една битка аз влизам въоръжен единствено със закона и с моя ентусиазъм. Това е моята сила. В случая има и становища от две министерства, които имат важна дума за бъдещето на летище „Равнец“ и също искат запазване на летателната функционалност на летищата.

 

Защо е важна за Бургас и за региона бившата военна авиобаза в Равнец?

 

Защото на мястото на тази потънала в разруха база лежи онзи исторически шанс за Бургас, който може да изстреля града и региона в съсвсем друга орбита. Но за целта трябва да започнем да гледаме стратегически и по-далеч в бъдещето, а не да работим на парче по пътя на най-малкото съпротивление. Да, това е лесно, това носи някакви минимални приходи в хазната за краткосрочен период, но в дългосрочен е грешно решение, защото унищожават стратегическо предимство на региона.

 

Аз предлагам смел, но реално изпълним план, свързан с усилия, с обща работа на община и държава. Преди време всички се шегуваха, че давам за сравнение Дубай, но никой не обръна внимание защо давам пример точно с Дубай. Защото там е нямало нищо освен пясъци и едно малко рибарско пристанище. Нямало е петрол, нямало е природен газ(самия Дубай е беден на петролни залежи за разлика от неговите съседи), но са имали визията и смелост да се преборят с конкурентите по света и да привлекат инвеститори и капитали. А ние в Бургас ще продаваме парцелчета или един парцел срещу 40 работни места, при положение, че там може да има индустрия осигуряваща хиляди работни места. Нека всеки от вашите читатели се запита. Кой вариант в Равнец ще донесе повече печалби на Бургас? Фотоволтаичен парк с 40 работни места или индустриален и логистичен парк с летищен оператор, който обслужва карго полети от цял свят. Кой вариант според вашите читатели ще създаде повече работни места и ще привлече допълнителни инвеститори?

 

Но опонентите ви казват, че това е невъзможно.

 

Най-много обичам някой да ми каже, че нещо не може да се случи. Уважавам хората, които казват как могат да станат нещата, а не как не могат да станат. Аз винаги търся и предлагам работещи решения. Безрезервно вярвам, че Бургас има шанс да е икономически, финансов, образователен център в Югоизточна Европа, но ако продължаваме с досегашната тесногръда политика, ще продължаваме да сме вечната периферия. Кажете ми, какво направи за вече четвърти мандат настоящата общинска администрация, за да развие близостта на Бургас с Истанбул, например? Не се сещам за нищо в тази посока. На по-малко от 300 км. от нас стои световен търговски, финансов и икономически център, а ние не знаем какво да правим с тази близост. Летище Равнец и съпътстващите проекти за свързаност, които развивам са шанс да променим това.

 

Може ли държавата да си върне терена в Равнец преди крайния срок на договора за безвъзмездно прехвърляне на собствеността?

 

Може, най-малкото защото Община Бургас не е изпълнила ангажимента си да съхрани функционалните възможности на пистите и да запази летателните полета. Това е изрично условия в решението на Министерския съвет от 26 януари 2017 год.

 

Миналата седмица мина гласуването на бюджета на Община Бугас. Вие какво мислите за бюджетната рамка?

 

Назад във времето като общински съветник съм подкрепял бюджетите, когато те са били балансирани. На новия бюджет забелязах, че някои съветници посочиха внушителните средства за образование в бюджета на община Бургас, но никой не изтъкна простия факт, че повече от този финансов ресурс идва от държавата и от настоящото правителство. Простено да им е. Иначе аз винаги съм твърдял, че Бургас заслужава по-висок бюджет, повече приходи, повече смелост и по-добро бъдеще.
Видяна: 60


« Назад към всички новиниНаши партньори