Лекар обясни как да се предпазим от промени в кръвното наляганеКръвното налягане е важен индикатор за здравословното състояние на човека. Ако има промени в него, това неминуемо се отразява и на начина, по който се чувстваме, освен това може да бъде и опасно.

 

Независимо дали е твърде високо, или твърде ниско, и двете състояния крият своите рискове. Ето защо човек трябва да се погрижи кръвното му да е в нормални граници. 

 

Диетологът Евгений Арзамасцев каза, че пиенето на достатъчно вода всеки ден ще помогне да се избегнат скокове при кръвното налягане.

 

За да се поддържа то в нормални граници, експертът препоръчва да се пият 1,5-2 литра течности на ден.

 

Ако режимът на пиене на вода не се нормализира, човек консумира малко или наведнъж голямо количество, тогава може да има скокове на налягането.

 

Това се обяснява с факта, че в тялото може да има преразпределение на течността вътре и извън клетката и поради това стойностите на налягането могат да се променят. Един ден са нормални, на другия - ненормални”, обясни специалистът.

 

Ако течността се консумира постоянно в достатъчни количества и не се прекъсва, тоест се пие ежедневно с определена скорост, тогава в този случай хормоните, които са отговорни за преразпределението на тази течност вътре в тялото, също ще бъдат стабилни, а стойностите на налягането ще се нормализират и няма да има промени, обясни докторът.

 

Специалистът също така посъветва да се откажете от солта, която задържа течности в тялото.

 

Щом я изключим от диетата, излишната течност ще напусне организма ни по-лесно, така ще има спад в обема на циркулиращата кръв и на фона на това налягането вече ще намалява, каза диетологът.

 

Храните, съдържащи калий, също ще помогнат за намаляване на кръвното налягане: банани и сушени плодове, продължава докторът. Калият и натрият са отговорни за баланса на течностите в тялото.

 

Ако тези микроелементи са в нормално съотношение или дори малко повече калий, тогава течностите се натрупват по-малко. А налягането постепенно ще намалява по същия начин.

 

Източник:Zdrave.to
Видяна: 121

« Назад към всички новиниНаши партньори