Проф. Йото Йотов: Най-добрият начин да се коригира кръвното при децата е с намаляване на затлъстяването„Половината от хипертониците не контролират добре заболяването си. Хипертонията много често започва в ранна възраст, макар да се проявява по-късно. Затова ключовата дума е контрол. За съжаление, независимо от успехите от лечението на хипертонията, все още сме далеч от контрола на заболяването“, каза кардиологът проф. Йото Йотов. Повод за коментарът му стана Световният ден за борба с хипертонията, който се отбелязва на 17 май.

 

Контролът на кръвното налягане трябва да става колкото се може по-рано в развитието на артериалната хипертония. Ако един млад хипертоник започне своето лечение своевременно, то той ще постигне този контрол по-лесно, отколкото, ако натрупа стаж от няколко години.

 

„Една трета от хората у нас са с артериална хипертония (АХ), но при над 60-годишните те са вече две трети. Увеличаването на АХ при децата е факт, като основна причина за това е повишаването на теглото. Най-добрият начин  да се коригира кръвното при децата е с намаляване на затлъстяването. 20-30% от българчетата са с наднормено тегло, а около 10% са със затлъстяване. Техният брой ще се увеличава, тъй като децата имат заседнал начин на живот. Използването на различни електронни средства от младежите също е рисков фактор. Напрягането на очния апарат и на мозъка води до активиране на центъра на артериалното налягане в мозъка. Тъй като това е съчетано с намалена физическа активност, води до повишена опасност да се увеличи и кръвното налягане“, допълни проф. Йотов.

 

Контролът у нас се подобрява – ние наистина постигаме около 50% добър контрол на кръвното налягане на пациентите. Много е важно човек да бъде обучен как да разпознае опасните симптоми в домашни условия. 140 на 90 е нормата за нормално кръвно налягане, но измерено от лекар. Във възрастта над 80 г. се смята, че човекът е хипертоник при стойност повече от 160 горна граница. Масовата ни цел е кръвното да се поддържа на стойности под 140 на 90. Ако човек измерва кръвното си вкъщи, се очаква да бъдат с около 5 милиметра по-ниски стойностите. С възрастта е нормално долната граница да спадне, а горната граница да се увеличи. Важно е да има измерени стойности в седнало и в легнало положение на пациента. Правят се две измервания на ден – сутрин и вечер, като се взима средната стойност от тях. Най-общо казано, всички стойности на кръвното над 135 на 85 не са нормални

 

Проф. д-р Йото Йотов, дм. е специалист по вътрешни болести, кардиология, социална медицина и здравен мениджмънт. Завежда Отделение по неинвазивна кардиология при Втора Клиника по кардиологиия в УМБАЛ „Св. Марина – Варна“. Има над 40 публикации и 60 участия в научни конгреси. Основните му научни разработки са в областта на исхемичната болест при жени, превантивна кардиология, артериална хипертония, сърдечна недостатъчност, затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания. 

 

Проф. д-р Йото Йотов периодично преглежда в медицински център "Света София" в Бургас, като през май прегледите ще се извършат на 15 май. Час може да бъде запазен на тел. 056 845083
Видяна: 158

« Назад към всички новиниНаши партньори