Топ урологът проф. д-р Калоян Давидов преглежда в Бургас на 21 майНачалникът на Клиниката по урология в „Аджибадем Сити Клиник болница Токуда“ отново гостува на университетска болница „Дева Мария“

 

Топ урологът и началник на Клиниката по урология в „Аджибадем Сити Клиник болница Токуда“ проф. д-р Калоян Давидов отново ще извърши прегледи в университетска болница „Дева Мария“ на  21 май. Проф. д-р Давидов ще консултира пациенти с проблеми с простатата, както и пациенти с бъбречно-каменна болест с големи конкременти. Прегледите се извършват след запазен час на тел. 056 89 62 62, а часовете са ограничени.

 

Гостуването на проф. д-р Давидов в Бургас е част от партньорството му с университетска болница „Дева Мария“ и нейната Клиника по урология, с която през февруари започнаха да лекуват големи бъбречни камъни чрез перкутанната нефролитолапаксия. Заявката на проф. д-р Давидов е да превърне в рутинна за Бургас не само перкутанната нефролитолапаксия , но и лазерната хирургия при проблеми с простатата.

 

Любопитен е фактът, че първата лазерна операция на простата в България е извършена през 2008 г. в болница „Токуда“ именно от д-р Калоян Давидов. За изминалите  15 години проф. д-р Давидов и неговият екип са направили над 2500 лазерни операции на простата, което го прави не само основоположник, но и първенец в урологичната лазерна хирургия у нас.

 

„Лазерната хирургия позволява да работим простати с относително неограничен обем. За сравнение- трансуретралната резекция или ТУР е ограничена в тази част. Лазерната операция е атравматичен метод, който нанася на възможно най-малка травма на околните тъкани около простатата.  Крайният резултат от нея е, че ефективността е като при класическата отворена операция, но минавайки през пикочния канал спестяваме на пациента разреза, отварянето на пикочния мехур и дългия период на възстановяване.“ обяснява плюсовете проф. Давидов.

 

„Прецизността в хирургичното действие е ключът в запазването на контрола върху уринирането, тоест болният да не изпуска неволно урина след операцията. Процентът на трайното незадържане на урина в нашата статистика е под 1%, както е и в развитите страни. Ще засегна и еректилната функция, тъй като в последните години, благодарение на подобрената профилактика,  имаме пациенти с рак на простатата в ранните 50 години, за които тя е важна. Лапароскопският метод помага до голяма степен за нейното запазване, тоест, можем да кажем, че секс след операция на простатата е напълно възможен. Темата за мъжката ерекция все още е табу, а не би трябвало, защото това е част от човешкото здраве- и от физическото, и от психическото.“

 

Ракът на простатата е едно от най-честите онкологични заболявания в България- обхваща почти 17% от всички злокачествени заболявания. При повечето мъже се развива с много бавни темпове и дава отлична прогноза, ако е хванат навреме. „Ракът на простатата, за радост, може да се диагностицира лесно- това е единственият рак, който има собствен маркер. Изследването е с кръвна проба, което може да се прави по време на годишните профилактични прегледи. Съветвам мъжете над 50-годишна възраст, както и тези, които имат фамилна обремененост по права мъжка линия, да не пропускат ежегодното си изследване и да не се плашат, ако то индикира проблем. Ракът е лечим. Колкото повече говорим, толкова по-малко хора ще умират от него и толкова по-малко хора ще страдат от усложненията на мащабната хирургия за неговото лечение.“ казва известният уролог.
Видяна: 343

« Назад към всички новиниНаши партньори