Всеки четвъртък: Безплатни прегледи при мамолог в медицински център „Света София“Най-разпространеното онкологично заболяване при жените. Втората по честота причина за смърт при тях. 4000 нови случая годишно. Всяка осма жена ще се разболее.

 

 

 

Това са сухите факти, криещи се зад диагнозата "рак на гърдата". И все пак, най-важният факт е един-въпреки всичко, състоянието е напълно лечимо! С едно единствено условие - ранна диагностика. В подкрепа на ранната диагностика на рака на гърдата, медицински център „Света София“ обяви ден за безплатни прегледи при мамолог. Всеки четвъртък д-р Петър Петров, хирург мамолог с 25-годишен стаж, ще преглежда напълно безплатно своите пациентки за заболявания на млечните жлези. Прегледите са след запазен час на тел. 056 845 083

 

 

 

Ракът на гърдата представлява 33% от раковите заболявания при жените. Неговата честота се увеличава с възрастта, като най-често срещан е във възрастта между 50 и 70 години. Фамилната обремененост се счита за основен риск за заболяването и повишава възможността за развитие на рак до 3 пъти. Ранна менструация, късна менопауза, некърмене, първа бременност след 30-годишна възраст, прекомерната консумация на алкохол и наднорменото тегло също са сред рисковите фактори за рак на гърдата

 

             

 

Има няколко основни клинични симптома, които съпътстват най-често срещаните заболявания на млечната жлеза и които налагат доуточняване от специалист.  Познаването на симптомите на рака на гърдата е много важно за улавянето му в ранен стадий и за успешното лечение.Новообразуваната формация или така наречената бучка е най-честият и обикновено първи симптом, който жените откриват сами. Добрата новина е, че само 5% от формациите при жени под 50-годишна възраст и 25% от тези над 50-годишна възраст се дължат на раково заболяване. Въпреки това всяка палпируема находка трябва да бъде преценена по отношение на форма, големина, дълбочина, подвижност, разположение (в кой квадрант на гърдата се намира). Болките в гърдите също са чест симптом, заради който жените отиват на лекар. В повечето случаи те са причинени от хормонален дисбаланс и се срещат по-често в пременопаузата и преди менструация. Могат да са съпроводени с парене и тежест. Този симптом също не е повод да се мисли най-лошото- едва 7% от жените с карцином на млечната жлеза съобщават наличието на болка, но независимо от този малък процент винаги е необходимо доуточняване. Секреция от зърното и кожни промени в областта на зърното и ареолата също са симптоми, които изискват задължителна консултация с хирург мамолог.

 

 

 

Редовното проследяване от лекар е много важно за откриването и диагностицирането на рак на гърдата в ранен стадий. Дори да нямат оплаквания, всички жени след 40-годишна възраст трябва да се консултират с лекар и да бъдат прегледани.
Видяна: 297


« Назад към всички новиниНаши партньори