Чиновници саботират преместването на бежанците в държавни базиДо 31 май държавата трябва да намери решение за настаняването на украинските бежанци, които сега пребивават в хотели по морето. Държавните бази обаче все още не са готови да посрещнат гости, а според запознати някои дори саботират процеса по преместване. Например бази на Министерство на отбраната има в Несебър, Бургас и Созопол, но те започват подготовка за летния сезон в края на този месец и към момента в тях все още няма персонал, който може да поеме настаняването на бежанците. Независимо от това, че са наясно със ситуацията, чиновници и управители на такива държавни бази за отдих не са направили достатъчно, за да имат готовност да приемат украинците, които трябва да напуснат хотелите в Слънчев бряг и по морето. В регион Бургас вече има 70 000 бежанци, като половината от тях са настанени в хотели, които не могат да се грижат за тях след 31 май. Ситуацията излежда повече от патова, а време до края на месеца почта няма.

В същото време бежанският поток от Украйна не намалява. През последните две седмици дори се е увеличил, а 65% от всички, които търсят спасение в България се насочват към Южното Черноморие. Другата невралгична точка по морето е Варна, където търсят убежище друга голяма част от хората.

 

 

 

Причината повечето да отиват на юг е по-голямата леглова база. В някои населени места като Приморско и Китен украинците вече надвишават по численост местното население. Огромен е броят им в Несебър и Созопол.

 

 

 

Според хотелиери повечето от тях са дошли с нагласа, че ще останат тук не повече от месец, но сега вече търсят дългосрочно решение за пребиваването си. Някои от бежанците са крайно бедни и се надяват да намерят работа през летния сезон, за да могат да се издържат. Други са се отчаяли от възможностите за живот в България и търсят спасение в други европейски държави или се връщат обратно в Украйна.

 

 

 

До дни трябва да се вземе окончателно решение за настаняването на бежанците от Украйна. Възможно е една голяма част да останат в хотелите, ако продължи държавната политика за подпомагане на хотелиерите с 40 лв. за храноден на човек или повече. Ако в даден хотел има резервации за летния сезон обаче, сега пребиваващите там ще трябва да се разпределят в държавните бази, в които по принцип карти за почивка ползват държавни служители.
Видяна: 83

« Назад към всички новиниНаши партньори