Съветите на кардиолога в борбата с хипертониятаНа 17 май отбелязахме Световния ден за борба с хипертонията, иницииран за да повиши осведомеността, превенцията и контрола на високото кръвно налягане. Мотото тази година е "Измери кръвното налягане, контролирай го, живей по-дълго".

 

 

 

Хипертонията е сред най-срещаните диагнози в световен мащаб, превърнала се в пандемия за съвременното общество. Близо 2 милиона са диагностицираните хипертоници в България, а стотици хиляди живеят със заболяването без да знаят за него.

 

 

 

„Добре е артериалното налягане да се проследява, дори и да нямаме никакви проблеми. Меренето на кръвно веднъж седмично от човек, който не страда от високо кръвно налягане, не е хипохондрия, а превенция!“ категорична е д-р Мариана Контева, началник на Сектора по инвазивна кардиология в университетска болница „Дева Мария“ в Бургас. Обърнахме се към нея за съвети за превенция на сърдечно-съдовите заболявания и в частност на високото кръвно налягане. „Какъвто и съвет да дадем за сърцето, той е закъснял, ако сте минали 40-годишна възраст и никога досега не сте ходили на кардиолог.“ откровена е д-р Контева.

 

 

 

С или без проблем хората над 40-годишна възраст веднъж годишно трябва да  минават профилактичен преглед при кардилог. Преди това е добре да направят набор от изследвания- кръвно-захарен профил, изследвания за метаболитен синдром - инсулин, гликиран хемоглобин, пикочна киселина, холестерол, LDL холестерол, фракции на холестерола, уреа, креатинин, кръвна картина. „Това трябва да е стандарт- така, както колата минава годишен технически преглед. Нека не се оказва, че се грижим за вещите си повече, отколкото за  здравето си. А стане ли профилактиката навик, тогава няма да има изненади.“ съветва кардиологът.

 

 

 

„За съжаление нашето общество е консуматорско и основната идея на хората по време на празници, почивни дни и ваканции е къде ще отидем и какво ще ядем. Нека не звучи крайно, но ние като кардиолози категорично забраняваме консумацията на газираните напитки- газираното съдържа натриев бикарбонат и покачва кръвното налягане толкова, колкото и говарската сол. Освен това в напитките има прекалено много добавена захар, която благоприятства затлъстяването. Кафе, обаче, може да се пие- това е и първото, което питат пациентите. Кафето е плод и ако то не действа зле на нервите и не създава някакъв дискомфорт, не е забранено.“ обяснява д-р Контева.

 

 

 

По-безмесна диета, с повече зеленолистни зеленчуци е препоръчителна за добро сърдечно здраве. Но най-важното е мярката. „И собственият ми опит, и опитът на приятелите ми показва, че  ние трудно балансираме мярката и ако не можем да контролираме количесвото, което консумираме от „забранените“ храни ,по-добре да си сложим червена точка на тях.“

 

 

 

Добре е да следим килограмите си и то не просто като число, а като натрупване на мазнините. При мъжете обиколката на корема не трябва да надвишава 86 см., а при жените- 90 см. Адипозната мазнина е основен рисков фактор за инсулт и инфаркт. „Много държави са обвързали с данъчните си облекчения физическото здраве, като обиколката на корема е един от показателите.

 

 

 

Ако тя не е в разумни граници, съответният гражданин плаща по-висок данък. Това не е за да се тормозят хората, а защото имайки по-здрава нация, по-работеща и по-справяща се, с по-малък разход за здравни услуги, има съответно и по-здрава държава.“ споделя опита си д-р Контева.

 

 

 

„За цигарите вероятно ще съм досадна, но напомням, че независимо колко са модерни, имат два конкретни ефекта извън канцерогенните и токсични ефекти върху организма.Увеличават спазъма на артериолите и на малките съдове и увеличават тромбообразуването. В тези времена на трудно икономическо справяне и преразпределяне на бюджета, изключително нерентабилно е пациентите да не си пият лекарствата, но да дават пари за цигари. Не е адекватно да не са си платили здравните осигуровки, но да пушат по една кутия дневно. Има конкретни сърдечно-съдови заболявания, които се свързват пряко с употребата на цигари. Периферно- съдовата болест е такава- при нея тютюнопушенето е свързано с влошаването, ампутациите и тромбозите. Забраната за пушене на обществени места е европейска практика и според мен целта е да следваме добрите примери. Така, както спазваме правилата, когато сме в чужбина, можем да го правим и у нас.“

 

 

 

Движението е от основна важност- и то движение на чист въздух, сред природата, онези златни 10 000 крачки, за който всеки специалист съветва. Вече всеки телефон има крачкомер, продават всякакви устройства, които измерват натоварването и движението, така че крачките са лесно контролируеми. Колкото повече човек прекарва с близки хора и навън, толкова по-добре. Приятните емоции и смехът, контактът с близки и позитивни хора, семейството- това е изключително важно за здравословното състояние. Важно е да се оттренира позитивната нагласа към света, да не се преживяват мелодраматично проблеми, които не могат да бъдат решени от конкретния човек. Трябва да си върнем удоволствието от работата, комфортът да прочетеш една хубава книга, да отидеш на един концерт... Забравихме като че ли малко театрите и концертите, забравихме връзката с този емоционален наркотик- изкуството.

 

 

 

Много е важно да се приеме, че една консултация не е диагноза и в никакъв случай не предопределя необходимостта пациентът непременно да е болен или непременно да пие лекарства, докато е жив. Случвало се е пациент да каже „Аз не ходя на кардиолог, защото ме уплашиха, че отида ли на преглед, ще получа стент или нещо ще ми измислят.“ На нас, лекарите, не ни прави удоволствие да откриваме болести или да измисляме болест на пациента. Аз съм все по-щастлива с млади хора, които просто си правят профилактичен преглед.„ споделя наблюденията си специалистът.

 

 

 

„Битката е спечелена при пациенти, които осъзнават, че са в един отбор с лекарите. Няма как насила да дадем здраве, нито да променим прогнозата за болестта. Най-основното и важното е да се осъзнае, че превенцията тръгва от пациента- тя е това, което той може да направи за себе си. Да приемем този ден като стартова точка за началото на по-хубавия живот, по-здравото бъдеще и по-доброто отношение към себе си.

 

 

 

Нека да не подхождаме към живота с угризение и ограничение, но когато се налага, спазвайки правилата, ние, кардиолозите, можем да обещаем един комфортен начин да бъдат преодолени сърдечно-съдовите заболявания- този бич на 21 век.  Високият холестерол не боли, високата кръвна захар трудно се усеща, умерено повишеното кръвно налягане не се усеща и в един момент се налага наистина да се използват по-агресивни методи на лечение и на намеса, а пациентът се чувства изключително изненадан, защото досега не е имал оплаквания и лечение. В края искам да помоля- нека приемем днешния ден като ден на профилактиката и на удоволствието от това да сме живи, здрави и да живеем в комфорт с тялото си.“
Видяна: 57

« Назад към всички новиниНаши партньори