ДНК тест показва риска от рак на маточната шийкаКрасимира Чернаева притежава магистърска степен по специалност „Генетика и микробиология“ и едновременно с това е сред малкото молекулярни биолози в Бургаска област. За радост на пациентите, тя е част от екипа на медицинска лаборатория „ЛИНА”, където извършва и изследвания за женско здраве. Сред тях са ДНК тестовете за човешки папиломен вирус (HPV). Специално за нежния пол, Чернаева споделя важна информация за този тип изследвания.

 

 

 

Бихте ли ни обяснили каква е връзката между човешкия папиломен вирус и рака на маточната шийка?

 

Този тип рак е второто по честота онкологично заболяване сред жените между 20 и 45-годишна възраст в целия свят. Тъжно е, че всеки ден една жена в България умира от него. То се причинява от  хронична инфекция с човешки папиломен вирус (HPV), която може да бъде излекувана, ако се открие навреме. 

 

 

 

Какви са типовете човешки папиломен вирус и всички ли причиняват рак?

 

HPV е широкоразпространен вирус и засяга кожата и лигавиците на човешкото тяло. Съществуват над 150 типа, като 40 от тях се предават по полов път. Доказано е, че част от тях  имат онкогенен потенциал – т.нар. високорискови HPV. Други водят до поява на генитални брадавици – това са нискорисковитеHPV.

Както вече обяснихме - хроничната инфекция с HPV е причина за почти  всички случаи на рак на маточнаташийка. Все повече данни в световен мащаб потвърждават, че тя е причина за голям процент от случаите на рак на гърлото и участва в някои от формите на рак на половата система както при жените, така и при мъжете.

 

 

 

Какъв е рискът от заразяване с HPV?

 

Oколо 80% от жените се заразяват с HPV през сексуалноактивния си живот, което прави риска много висок. Инфекцията се предава изключително по полов път, но също така и при контакт кожа – кожа.Тя най-често протича безсимптомно и не причинява клинични проблеми. В повечето случаи организмът се справя до2 години след инфектирането.В около 20% от случаите, обаче инфекцията не завършва със спонтанно оздравяване, а се задържа в клетките на маточната лигавица и може да доведе до рак на маточната шийка.

 

 

 

Какво представлява ДНК тестътза човешки папиломен вирус?

 

Тестът открива ДНК на високорискови HPV, за които е доказано, че причиняват рак на маточнаташийка. Пробата за негосе взема от шийката на матката от лекар акушер- гинеколог. 

 

Важно за пациентките е да знаят, че ДНК анализът позволява откриването на  HPV в много ранен етап от заразяването и много преди забелязването на цитологични промени в цитонамазката. Това прави HPV ДНК теста единствен по рода си ранен прогностичен маркер за рак на маточната шийка, като в същото време спомага за определяне на терапевтичния подход. В лаборатория „ЛИНА” най -предпочитаното изследване е на 21 типа–разширен пакет.То обхваща типовете , които се откриват при 90% от цервикалните карциноми.

 

 

 

Кога се препоръчва ДНК тест за HPV?

 

Тойсе препоръчва като скрининг за рак на маточната шийка при всички жени над 30-годишна възраст. При по-млади женитестът се препоръчва при резултат от цитонамазка, посочващ съмнение за инфекция с HPV. 

 

 

 

Кое е по-подходящо - HPV тест или цитонамазка?

 

Световната здравна организация препоръчваименно  ДНК изследването като основен методза превенция на рака на маточната шийка. То става все по-разпространено и в България, като съвсем скоро, до няколко седмици, ще се поема от Здравната каса. Така ще се превърне в основно профилактино изследване за женско здраве.

 

 

 

Какво означават резултатитеот HPV теста?

 

Положителният резултат от HPV теста не означава рак на маточната шийка. Той е  индикация за пациента, че е в рисковата  група. При положителен тест, жената трябва да се консултира с гинеколог и да ѝбъдат направени допълнителни изследвания, които ще установят има ли  патологични промени на маточната шийка. В зависимост от резултатите и състоянието на жената,се предприема подходящо лечение. 

Когато не се установяват патологични изменения на маточната шийка, но HPV тестъте положителен,се препоръчва да се повтори след 6-12 месеца. През този период се препоръчва използването на медикаменти или хранителни добавки, които подпомагат елиминирането на вируса.

 

 

 

Колко често е необходимо да се прави  това изследване?

 

При отрицателен HPV тест и нормалнацитонамазка, се препоръчва тестът да се повтори след 3 години.

 

 

 

Какъв е Вашият съвет към пациентките?

 

Всеки  може да бъде носител на HPV без да има симптоми! Затова отделете малко време за себе си и се изследвайте. Ранното откриване на хроничната инфекция с HPV гарантира успешнолечение.
Видяна: 110

« Назад към всички новиниНаши партньори