Д-р Тони Стателов, ръководител на отделението по Урология към МБАЛ „Сърце и Мозък“: За нас всеки случай е каузаНай-важното за мен и екипа ми е да продължаваме да печелим доверието на пациентите

 

Д-р Тони Стателов е специалист уролог с над 15-годишен опит. Завършва с отличие Медицинския университет Варна през 2001 г., след което учи 3 години в  Southwark College Лондон, Великобритания. През 2005 г. специализира в Клиниката по съдова хирургия „Хадаса Ен Карем“, Йерусалим, Израел, а през 2016 г. – лапароскопска онкохирургия в Медицински университет Улуда, Бурса, Турция.   

 

Професионалните му интереси са в областта на онкоурологията, лапароскопската, мини инвазивната, лазерната и роботизираната хирургия. Извършва диагностициране и лечение на заболявания на пикочо-половата система. Практикува лазерна хирургия на простата, както и лапароскопска хирургия при заболявания на бъбреци и простата. Преминал е множество курсове за повишаване на квалификацията, сред които лапароскопия и ендоурология в Патра, Гърция, онко и реконструктивна урология в Мансура, Египет и др. Владее английски, испански и руски език.  

 

От януари 2022 г. д-р Стателов е ръководител на Отделението по урология в МБАЛ „Сърце и Мозък“ в Бургас.

 

 

 

Д-р Стателов, какво ви мотивира да се присъедините към екипа на новооткритата болница? 

 

 

 

Решението ми да стана част от екипа на „Сърце и Мозък“ е логично продължение на професионалния ми път. Възможностите, които предлага една от найсъвременните болници в България, апаратурата,  с която разполагаме, и не на последно място – предизвикателството да поставим началото в направление, което до момента не е било част от здравното обслужване в региона, бяха достатъчни условия за промяна. Опитът ми дава увереност, че това е напълно постижимо и вървим в правилната посока. 

 

 

 

Представете екипа си.

 

 

 

Доц . Михаил Николовски – специалист уролог занимаващ се дълги години  с бъбречна трансплантация, консултация и подготовка на пациенти с бъбречна недостатъчност като бъдещи реципиенти.

д-р Ангел Киров – специалист уролог с тесни интереси в минимално инвазивното лечение на бъбречно каменната болест. Консултира пациенти с камъни в бъбреците, уретрите и пик. мехур

д-р Васил Попов – специалист уролог възпитаник на болница Пирогов с тясна специалност детска урология. Консултира деца с вродени и придобити аномалии на отделителната система.

д-р Живко Чакъров – специалист уролог

д-р Мая Катрафилова – специалист уролог

д-р Искрен  Валентинов – специализант

За мен е удоволствие да работя с тези страхотни професионалисти. 

 

 

 

Разкажете ни повече… 

 

 

 

За качеството на ежедневната диагностична и лечебната дейност в полза на нашите пациенти е важно, че клиниката разполага с последно поколение медицинска апаратура. Рутинно в амбулаторната практика консултираме пациенти с оплаквания в областта на долните пикочни пътища, причинени от уголемяване на простатната жлеза, извършваме трансабдоминална и трансректална ехография, урофлоуметрия (измерване дебита на уринната струя). Диагностицираме, стадираме и изготвяме план за лечение на пациенти с карцином на простатата, пикочния мехур и бъбреците. За лечение на камъни в бъбреците, както и на увеличената простатна жлеза рутинно използваме два вида лазери – холмиум и тулиум, които ни предоставят възможност за много по-висока прецизност и побързо следоперативно възстановяване на пациентите. 

 

Прилагаме и високо чувствителен метод за откриване на зони, засегнати от карцином    на     пикочния      мехур. Със      специална    апаратура    се    визуализира неинвазивният карцином. Методът използва синя и зелена светлина, които се абсорбират само от хемоглобина и така туморите изглеждат по-тъмни от нормалната тъкан. Това ни позволява да диагностицираме 24% повече тумори и 17% повече пациенти – тази ранна диагностика е от ключово значение за по-добра прогноза.

 

Клиниката разполага с две високотехнологични операционни зали. При диагностика горни на пикочни пътища използвамефлексибилна уретерореноскопия (гъвкава оптична система – най-тънката, произведена до момента) за  оглед на бъбреците и уретерите за камъни, тумори и аномалии. Не се прави разрез, а се прониква през пикочния канал. При лечението на онкологично болни пациенти рутинно прилагаме класическа и миниинвазивна лапароскопска хирургия при на рак на бъбрека, простатата и пикочният мехур. В най-скоро време ще внедрим и роботизираната – да Винчи хирургия. За съжаление, решение за финансиране от НЗОК на тази  високотехнологична роботизирана хирургия не беше взето, което ще доведе до абсурдната необходимост задължително здравноосигурените жители на града и региона да плащат от собствения си джоб! Възмущението на пациентите е огромно. Това ни подтикна да инициираме петиция, която за по-малко от седмица събра близо 400 подписа и продължава да бъде подкрепяна от гражданите. Започвам да се питам каква е икономическата логика и социалната роля на държавата, когато над 1 млн. души нямат възможност за ранна диагностика и съвременно лечение? Високите технологии само за определени болници ли са, или за всички?

 

 

 

Какво се крие зад толкова големия успех на „Сърце и Мозък“според Вас? Само за няколко месеца болницата се превърна в предпочитана за пациентите от Бургас и региона?

 

 

 

Няколко са основните фактори, които са в основата на успеха – добрият подбор на специалисти от цяла България, инвестициите в апаратура, желанието да се прилагат новостите, алгоритмите и най-съвременните модели при диагностиката и лечението и не на последно място – уважение към пациента. За нас всеки случай е кауза!

 

 

 

Какви цели си поставяте като ръководител на отделението по урология? 

 

 

 

Най-важното за мен и екипа ми е да продължаваме да печелим доверието на пациентите. Основната ни цел е да бъдем водещи в нашата медицинска специалност  и да подхождаме с компетентност и грижа. Всеки член на екипа има различни тесни специализации, а това ни позволява да действаме изключително прецизно в диагностиката и лечението. В болницата има над 15 различни отделения и лекари от различни специалности. Това прави възможно при необходимост конкретен здравословен проблем да бъде консултиран едновременно със съдов хирург, кардиолог,  гастроентеролог и т.н., за да бъде намерено най-точното решение за пациента.  

 

 

 

Можете да запишете час за преглед при д-р Стателов на телефон: 056 703 003.
Видяна: 80

« Назад към всички новиниНаши партньори