Какви са усложненията при разширени вени в краката и как да ги избегнем?Мнозина от нас са се сблъсквали с проблеми, причинени от разширени вени. Сред приятелите и роднините на всеки човек има поне един с венозна патология. Според статистиката, повече от 20% от възрастното население страда от разширени вени.

 

 

 

„Появяващите се дебели, наподобяващи въже, съдове по краката, са най-често срещаната индикация за проблем с разширени вени, която хората забелязват.Но този симптом далеч не е единственият сигнал за проблема. Някои пациенти се оплакват и от болки, усещане за тежест в подбедриците (най-силно изразена в края на деня) и оток на ходилата и глезените. Усещанията обикновено не са много силни, но все пак влияят върху качеството на живот и комфорта.“ обяснява съдовият хирург д-р Георги Николов от Клиниката по съдова хирургия в университетска болница „Дева Мария“.

 

 

Специалистите от Клиниката препоръчват, в случай на нужда, лечението да се започне възможно най-рано, а всеки човек активно да се ангажира с превенцията на патологията на вените си.

 

 

 

Първо, нека да оценим функциите на вените.

 

 

 

Чрез тези съдове кръвта се връща в сърцето след пренос на кислород и хранителни вещества към органите и мускулите.По този път кръвта среща препятствие, гравитацията ѝ пречи. Поради гравитацията, част от кръвния поток се задържа в съдовете, което води до увеличаване на налягането и разширяване. Този проблем се елиминира чрез венозни клапи. Това е името на мембраните във вените, които се отварят към сърцето и не позволяват на кръвта да тече надолу. Поне в идеалния случай.

 

 

 

За съжаление, много хора имат отслабени или дори нефункциониращи клапи, поради което в съдовете се задържа голямо количество кръв и това дава начало на процеса на образуване на разширените вени. Но патологията не се развива просто така.

 

 

 

Обикновено проблемите с вените се дължат на един или повече от следните рискови фактори: възраст, бременност, генетична предразположеност, затлъстяване, дълги периоди на седене или стоене, хормонален дисбаланс, носене на високи токчета. Болката в краката с разширени вени далеч не е най-лошият проблем за пациентите.

 

 

 

Без навременно лечение някои от тях могат да развият усложнения:

 

 

 

  •     Кървене

 

 

Изменените вени се разтягат и стените им изтъняват. Понякога те могат да се спукат, в следствие от причинена лека травма или дори при малко допълнителен натиск.  Резултатът е силно кървяща рана. В тези случай човек се нуждае от спешна медицинска помощ.

 

 

 

  •   Трофични язви

 

 

Това са раните, които се образуват при пациентите с разширени вени. Те се локализират най- често в областта на кокалчето от вътрешната страна на глезена (медиалния малеол). Поради увеличеното венозно налягане се забавя капилярната циркулация, което води до лошо кръвообращение на тъканите. Те получават по-малко кислород и хранителни вещества, поради което бавно умират. Появяват се язви. Те са изключително трудни за премахване поради високия риск от рецидив. Това усложнение се среща при повече от 3% от пациентите с разширени вени.

 

 

 

  •    Тромбофлебит и Емболия

 

 

 

В изменените съдове се нарушава кръвообращението. Поради това те често образуват плътни кръвни съсиреци(тромби). Тези образувания са опасни. Кръвните съсиреци не само пречат на движението на кръвта , но понякога се откъсват от стените на вените и навлизат в кръвния поток. Когато такъв фрагмент достигне до съдовете на белия дроб,  се изявява най-опасното усложнение- белодробната тромбемболия. Състоянието се проявява с рязко настъпил задух, колабиране, срив в хемодинамиката, периферна цианоза.

 

 

 

Обикновено съдовете започват да се променят дори в момент, когато вените изглеждат здрави. Заболяването обаче вече се разпространява.Променените съдове причиняват симптоми като усещане за тежест и пълнота в краката, умора, сърбеж, оток, конвулсии, потъмняване или бледност на кожата, Съдови звезди или дебели усукани вени.

 

 

 

В началото разширените вени са трудни за идентифициране, тъй като ранните им признаци са подобни на симптомите от обикновена умора. Но симптомите неизбежно се влошават.

 

 

 

Да, болестта може да се развива с месеци и дори години, но в крайна сметка винаги води до появата на характерно изменени вени. Краката са оплетени с плътни сини съдове. Въпреки че в повечето случаи патологията засяга само единия крайник.

 

 

 

При разширени вени болката при ходене не е силно изразена. Главно се появява  след продължителна седяща или статична изправена позиция. За съжаление, много хора свикват с разширените вени и понякога не ходят на лекар с години и неглижират заболяването.

 

             

 

Как да избегнем усложнения при разширени вени?

 

 

 

За да направите това, е важно да се свържете със съдов хирург, когато се появят първите симптоми на заболяването. Такъв ще намерите в Клиниката по съдова хирургия на университетска болница „Дева Мария“, както и в медицински център „Света София“ в Бургас. Ако имате нужда от повече информация, се обърнете към 056 89 62 62 за университетска болница „Дева Мария“ и на 056 845083 за медицински център „Света София“. Можете да запазите своя час при съдов хирург и онлайн на www.saintsofia.com и www.devamaria.com
Видяна: 156

« Назад към всички новиниНаши партньори