Над 1600 лекари обвиняват здравния министър в корупцияСпоред тях проф. Сербезова изпълнява поръчки за подтискане на конкуренцията, има и корупционни практики, които облагодетелстват определени фигури, които явно покровителстват министъра

 

В Бургас вече знаем, че неспазването на указаните срокове не притеснява никой в Министерство на здравеопазването, нещо повече за едни болници те важат с пълна сила, а за други са протакани във времето

 

 

 

Най-големият частен инвеститор в здравеопазването в България „Сърце и Мозък“ чака вече 13 месеца да получи разрешение за нова болница в София. В нея трабва да бъдат вложени 160 милиона лева в модерен комплекс и в най-новите медицински технологии. В същото време министъра на здравеопазването проф. Сербезова подписа на 21 юни, като за последно, разрешение за три нови дейности на болница „Софиямед“, които са поискани на 3 май, 5 април и 7 февруари т. г. Преди това, пак така скорострелно, Сербезова подписа преместването на цяла болница „Св. Георги“ от Перник в София независимо, че вицепремиерът Асен Василев твърдеше, че това не може да бъде и щял да вземе мерки.

 

 

 

Лично Сербезова задържа разрешението на „Сърце и Мозък“ през последните 7 месеца, откакто е станала министър, въпреки заявлението на последния служебен министър пред Народното събрание, че преписката е перфектна.

 

 

 

Над 1600 лекари и медицински сестри са в недоумение от поведението на министъра на здравеопазването. Според тях проф. Сербезова изпълнява поръчки за подтискане на конкуренцията, на лице са дискриминационни  и корупционни практики, които облагодетелстват определени фигури, които явно покровителстват министъра.

 

 

 

Припомняме, че проф. Сербезова възпрепятства с административни процедури разрешението за използване в Бургас на най-модерната роботизирана апаратура за хирургия робот da Vinciс четири ръце. Заради нейното бездействие стотици пациенти от региона трябваше да се записват в списъци и да се надяват да дочакат възможност за такова модерно лечение в София. Роботът, с който разполага МБАЛ „Сърце и Мозък“ в Бургас се използва в области като урология, коремна (колоректална) хирургия и гръдна хирургия. Предимствата на робота са асистираните минимално инвазивни интервенции.С тях доказано се постига по-бързо възстановяване на пациента, по-кратък болничен престой, по-малка травма и кръвозагуба и по-бързо връщане към ежедневна активност и работоспособност. Технологията има по-добра прецизност и дори външните белези след такава операция са по-малки. В света има инсталирани над 5000 робота в над 64 страни. В България те са по-малко от дузина.

 

 

 

Остава въпросът защо не се спазват указаните срокове от министерството на здравеопазването или по-скоро защо за едни болници те важат с пълна сила, а за други са протакани във времето.
Видяна: 84

« Назад към всички новиниНаши партньори