Последно поколение ротаблатор функционира в МБАЛ „Сърце и мозък“От 2 месеца в МБАЛ“ Сърце и мозък“ в Бургас функционира единственият апарат за ротаблация на коронарните артерии в Източна България.

 

 

 

Той дава възможност за лечение на едни от най-тежко болните с атеросклероза на сърдечните артерии, при които промените са силно напреднали и съдовете са тежко калцирани. При тях често прилагането на стандартните методи за стентиране е невъзможно и те се насочват за оперативно лечение или въобще не могат да бъдат лекувани. В такива случаи често единственият възможен метод за лечение е ротаблация. При нея със специален уред, въведен в артерията, се премахва повърхностният калциев слой на атеросклеротичните плаки и те се подготвят за последващо стентиране.

 

 

 

Този метод е утвърден в медицинската практика по света, но поради високата цена рядко се прилага в България. Като част от усилията на ръководството на МБАЛ „Сърце и мозък“ – Бургас да осигури пълен обем от лечение на сърдечно болни от скоро е закупен  апарат за ротаблация от най-ново поколение. До момента екипът от Отделението по инвазивна кардиология е приложил този метод на лечение при 5 пациента под методичното ръководство на изявени консултанти от Чехия.  Методът е с много високо ниво на успеваемост и много нисък процент на усложнения, което се потвърждава и при първите преминали болни. Екипът от инвазивни кардиолози на болницата има възможност да прилага този метод напълно безплатно за нуждаещите се пациенти от началото на месец юни.
Видяна: 81

« Назад към всички новиниНаши партньори