3D принт на биещо сърце е сред най-новите технологии за точна оперативна прогнозаВ Бургас се проведе III Национална среща по неинвазивна образна диагностика в кардиологията. Водещи експерти от областта на кардиологията и ангиологията, сърдечната и съдовата хирургия, инвазивната и неинвазивната образна диагностика, ултразвука, радиологията, рентгенологията и анестезиологията заедно обсъдиха най-новите методи и тенденции в диагностиката и лечението на сърдечно-съдови заболявания.

 

 

 

Целта на тези ежегодни срещи е да обсъдим и оценим последните новости в неинвазивната образна диагностика с експерти от страната и чужбина. Да модернизираме и оптимизираме грижата за нашите пациенти. Това е и възможност да споделим опит, да повишим квалификацията си, да дискутираме теми с ключово значение за нашата практика.“, коментира доц. д-р Красимира Христова, президент на Асоциацията по неинвазивна образна диагностика в кардиологията, домакин на III-та Национална среща по неинвазивна образна диагностика в кардиологията.

 

 

 

Мото на научния медицински форум е „Заедно за по-здраво бъдеще“. Ректорът на Бургаски свободен университет проф. Милен Балтов бе сред специалните гости на конгреса. В научната програма се включиха лектори от Англия, Австралия, Германия, Гърция, Турция, Македония, Беларус, Италия.

 

 

 

Специална сесия бе посветена на приложението на ехокардиографската диагностика при спешни сърдечни състояния с гост лектор д-р Хатем Солиман-Абумари, консултант по кардиоторакална ултразвукова диагностика в Royal Brompton and Harefield Hospitalsв Лондон.

 

 

 

Доц. Матео Камели, член на борда на директорите на Европейската асоциация по образна диагностика и кардиолог в Катедрата по медицински биотехнологии в Университета в Сиена изнесе лекция за ролята на лявото предсърдие при сърдечно-съдовите заболявания.

 

 

 

Завладяваща нова  3D технология намалява риска от усложнения при сърдечни интервенции

 

 

Сред най-интересните и новаторски лекции бе тази на проф. Бернхард Мум от Германия, който презентира ролята на 3D принта на биещо сърце, базиран на мултимодална образна диагностика и приложим при сърдечно-съдови хирургични и ендоваскуларни интервенции. 3D демо макетът може да бъде персонализиран за всеки пациент според проблема с цел да се оптимизират резултатите и да се предотвратят усложненията по време на сложни операции на структурни сърдечни заболявания. Технологията предоставя възможност за медицинско обучение, изследване на клапната и съдовата функция, хирургично и транскатетърно процедурно планиране при проектиране и усъвършенстване на най-новите иновации в перкутанните структурни устройства. 3D моделите на сърце могат да допълнят традиционните техники за прогнозиране при сложни пациенти.

 

 

 

По време на научната среща се проведе практически курс по ехокардиография, воден от доц. д-р Красимира Христова. Сред водещите теми беше мултимодална образна диагностика при клапни сърдечни заболявания - ролята на комбинираното образно изследване с ЯМР, петскенер, компютърна томография и 3D ехокардиографията при оценка на клапи и на функцията на лява и дясна камера. Други акценти на конгреса бяха: структурни сърдечни заболявания и интервенции; приложението на новите технологии, каквато е изкуственият интелект, при миокардна деформация; съвременна екокардиографска оценка при сърдечна недостатъчност със запазена фракция на изтласкване; ехокардиографска оценка при избора и проследяване на пациенти с имплантиран MitraClip; какво трябва да знае хирургът- от ехоКГ диагноза до оптимален резултат и други
Видяна: 61

« Назад към всички новиниНаши партньори