Доц. д-р Анатоли Карашмалъков: Роботът DaVinci X в МБАЛ „Сърце и Мозък“ надминава човешките възможности на хирурга



Доц. д-р Анатоли Карашмалъков д. м. е началник на Клиника по Хирургия в МБАЛ „Сърце и мозък“ – Бургас. Той има две придобити специалности - хирургия и онкология. Експертизата му включва специализации по лапароскопска и роботизирана хирургия, чернодробно-панкреатична хирургия, онкохирургия на стомаха и дебелото черво.

 

 

 

От половин година на територията на Бургас функционира вискотехнологичната болница Сърце и Мозък. Клиниката по Хирургия, ръководена от доц. Карашмалъков е оборудвана с последно поколение хирургична апаратура, включително четвърто поколение хирургична роботизирана платформа DaVinci X. Разговаряме с началника на клиниката по хирургия доц. Карашмалъков за тази иновативна технология и ползитекоито ще имат от нея пациентите от Бургас и региона.

 

 

 

Доц. Карашмалъков, какво представлява хирургичния робот ДаВинчи?

 

 

 

Хирургичната система ДаВинчи е роботизирана система, позволяваща  на хирурга да извършва мининвазивни операции. В медицината лекарите разчитат на технологията за да извършват по-точно и прецизно работата си. Например,както компютърната томография или ядрено-магнитния резонанс превишават възможностите на човешките сетива да надникнат в тялото, така и хирургичния робот позволява да се надминат възможностите на човешката ръка за фини движения и обем на движението. В този ред на мисли, еволюцията на технологията и безпрецедентното ноу-хау на хирургичната система ДаВинчи позволяват разработване на уникална по рода си апаратура, каквато е хирургичния робот. В основни линии за разлика от стандартната хирургична техника, била тя отворена или лапароскопска, където хирургът оперира директно върху пациента, при роботизираната хирургия между пациента и хирурга стои робота. Сам по себе си хирургичния робот има няколко компонента, които само ще изредя без да навлизам в подробности. Първият е пациентската количка - това са ръцете на робота, с които се извършва операцията. Вторият е хирургичната конзола - това е мястото за управление на робота. Третият е така наречения вижън карт, който свързва предходните два и е оборудван с допълнителни модули за извършване на една операция.

 

 

 

Каква е разликата с традиционната хирургия?

 

 

 

Разликите се доста, включително с традиционната и лапароскопската хирургия. Още преди няколко десетилетия хирургичната общност достигна до извода, че големите разрези по коремната стена водят до по-бавно възстановяване и имат специфични усложнения. Това доведе до възход на лапароскопската хирургия, като сега масово се извършват множество операции на коремните органи с така наречените миниинвазивни или лапароскопски операции. Лапароскопската хирургия от своя страна също има специфични лимитиращи фактори. При нея хирургът оперира с дълги инструменти въведени през малки отвори в коремната стена, като често има проблеми с разполагането им, а те самите могат да се движат само по оста си. Също така основен проблем, по който се работи в момента е визуализацията на оперативното поле, което най-често е двуизмерно. Хирургичният робот елиминира всички недостатъци на отворената и лапароскопската хирургия. С него се извършват мининвазивни операции, т.е. инструментите се въвеждат в тялото посредством малки отвори на коремната стена, като са прецизно настроени да позволяват изключително финни движения. Самите инструменти са така проектирани, че възможностите им за движение надвишават нормалните възможности на човешката ръка. От друга страна хирургът води цялата операция под 3D визуализация, което дава възможност за много по-точно извършване на интервенцията. Самия робот има множество вградени функции в резултат от дългите години изследователска дейност на компанията производител, която е един от пионерите в тази област с натрупан огромен опит и обратна връзка в годините. 

 

 

 

Безопасна ли е операцията с хирургичния робот?

 

 

 

Всяка операция крие риск, без значение начинът, по който се извършва. Роботът дава възможност да се сведат до минимум тези рискове. Настроен е така, че елиминира тремора от човешката ръка и има възможност за десетократно увеличение. Самия софтуер на робота е разработен така, че да предпазва пациента. Все пак трябва да се уточни, че робота не оперира. Той няма изкуствен интелект. Той е силно технологично устройство за извършване на операция, но за извършването е необходим специално обучен екип. В този ред на мисли производителят на робота има много строги изисквания за покриване на определени стандарти, с които се гарантира безопасността на пациента. Самият хирургичен екип се състои от двама хирурзи, освен мен другият хирург преминал специално обучение е д-р Георгиев. На практика двамата сме единствените в Бургас и региона коремни хирурзи сертифицирани за работа с хирургичната система Да Винчи.

 

 

 

Защо все още е толкова малко разпространена хирургичната система ДаВинчи?

 

 

 

Основно заради цената. В момента в България има няколко центъра опериращи с роботизирана система ДаВични, като финансовата политика на ръководството на болница „Сърце и Мозък“ - Бургас е да осигури достъпност на пациентите от града и региона до роботизираната платформа Да Винчи с доста по-ниска цена. Това ще позволи повече пациенти да се възползват от най-авангардния хирургичен метод. Според мен тенденцията ще е до едно десетилетие хирургичните роботи да изместят стандартната лапароскопска хирургия.




Видяна: 235





« Назад към всички новини



Наши партньори