След като „Сърце и Мозък“ даде Сербезова на прокуратурата, тръгна процедурата за нова свръхмодерна болница в СофияОт лечебното заведение твърдят, че това е само началото и следва „Адът на цялата истина“ за действията и бездействията на министъра

 

 

 

В края на миналата седмица многопрофилна болница „Сърце и Мозък“ подаде сигнал до прокуратурата и КПКОНПИ срещу министъра на здравеопазването Асена Сербезова поради съмнения за корупция, злоупотреба със служебно положение, търговия с влияние и конфликт на интереси. Сигналът касае вече отлежалата  повече от година в Министерство на здравеопазването преписка по повод проекта за разкриване на високотехнологична болница „Сърце и Мозък“ в София. Всички законови срокове са отдавна изтекли, като все още липсва произнасяне от министерството. От ръководството на лечебното заведение се съмняват, че лично Сербезова задържа разрешението на „Сърце и Мозък“ въпреки заявлението на предишния служебен министър пред Народното събрание, че преписката е„перфектна“.

 

 

 

В „12 без 5“ министърът в оставка Сербезова трескаво издадецели пет заповеди за нови дейности на УМБАЛ „Софиямед“, „УМБАЛ Пълмед“, „МБАЛ Бургасмед“, „МБАЛ Света София“ и  МБАЛ „Света Анна“ за същите медицински дейности, за които „Сърце и Мозък“ чака повече от година.

 

 

 

„Софиямед“, „Пълмед“ и „Бургасмед“ са собственост на Михаил Тиков, известен с контрола си върху Българския лекарски съюз посредством бившия директор на болница „Пълмед“ д-р Иван Маджаров.

 

 

 

Другата болница, получила разрешение, а именно МБАЛ „Света Анна“, е тясно свързана с бившия министър на здравеопазването Петър Москов, който по време на управлението си се прочу с далаверите с ваксини и абсолютния хаос при опитите за въвеждане на пръстов отпечатък в лечебните заведения. Безуспешна и само на хартия остана и провъзгласената от него реформа в здравеопазването.

 

 

 

Трябва да бъде спомената и „МБАЛ Света София“, собственост на семейство Мазнейкови. Самата д-р Валентина Мазнейкова често споменава близките си отношения с министър Сербезова като неин личен гинеколог. Семейство Мазнейкови притежават „МБАЛ Света София“ чрез дружеството "Билдинг хоспиталс" АД.

 

 

 

Така на практика „Софиямед“, „Света Анна“ и „Света София“ получиха по ускорена процедура исканите от „Сърце и Мозък“ дейности и легла за София чрез разрешение от Министерство на здравеопазването, докато преписката на „Сърце и Мозък“ продължава да „стои на трупчета“ с привидния аргумент на Сербезова за липса на необходимост от разкриване на нови легла на територията на София. Очевидно обаче не по този начин стои въпросът, когато подобно искане е направено от други, свързани с властта по един или друг начин, лечебни заведения, които са подали своите искания много месеци след „Сърце и Мозък“. Това не може да не породи основателни съмнения за корупция, търговия с влияние и конфликт на интереси на министър Сербезова, като в този процес винаги има най-малко две страни.

 

 

 

След сигналът на „Сърце и Мозък“ до прокуратурата и КПКОНПИ през миналата седмица, министър Сербезова издаде отказ на исканото предварително разрешение за създваване на най-модерната болница на Балканите. Сега процедурата най-накрая е отпушена и ще следва развитие по компетенстност.

 

 

 

Междувременно собственикът на „Софиямед“ МихаилТиков иска да съди фактите и документите,предоставени от „Сърце и Мозък“, а от своя страна те те твърдят, че това е само началото и следва „Адът на цялата истина“.
Видяна: 69

« Назад към всички новиниНаши партньори