Слабият летен сезон вещае фалитиЛипсата на адекватна помощ от страна на държавата и на последователна политика за реклама на България като туристическа дестинация, постепенно ни изхвърлят от картата на примамливите за отдих държави

 

Колкото и да са повече туристите от Германия, Полша, Чехия и Словакия, те не могат да компенсират липсата на руснаците, които по обясними причини са в пъти по-малко от минали години.

 

Слабият старт на летния сезон предвещава много трудности за бранша. Веднага след разселването на украинските бежанци от Южното Черноморие се вижда огромната липса на туристи в Слънчев бряг и Несебър. Положението и в останалите курортни градове не е цветущо, а причините за това са от всякакъв характер. На първо място от туристическия бранш отчитат като оновен фактор, който води до липсата на туристи инфлацията. За никой не е тайна, че след началото на военните действия в Украйна цените на основни продукти се вдигнаха сериозно. Едновременно с това високите  цени на горивата принуждават ресторантьори и хотелиери да завишават цените. Сметките на всеки един в брнша излизат много трудно, защото освен всичко друго персонал няма, а готовите да работят по морето искат да получават сериозни възнаграждения. Заплатата на камериерките вече е над 1200 лв., тази на готвач без опит започва от 1800 лв., а ако си разбира от работата от 2500 лв. Освен заплата на персонала се осигурява квартира и храна. Липсата на адекватна помощ от страна на държавата и на последователна политика за реклама на България като туристическа дестнация, постепенно ни изхвърлят от картата на примамливите за отдих държави. Ако през изминалите две гдини ковид пандемията отказа българите да пътуват в Гърция и Турция, то тази година границите са отворени и ограничения няма. Въпреки завишените в пъти цени на услугите там, много българи предпочитат да ги посетят за лятната си ваканция. Преди старта на лятото много сезонните обекти са отдадени под наем на по-високи цени. Завишение от 20% в наемната цена е един от основните фактори, които вещаят фалити предвид очаквания кратък сезон. Ресторанти от среден клас под наем в Приморско, Китен, Ахтопол и Лозенец са отдадени на цени от 50 – 60 000 лева и сега има голяма вероятност да закотвят собствениците си.

 

 

 

Мартин Петков, който е управител на туроператораGo2Holidayспделя, че има ръст на чужди туристи, но те няма да са от нивата на 2018 година. Колкото и да са повече туристите от Германия, Полша, Чехия и Словакия, те не могат да компенсират липсата на руснаците, които по обясними причини са в пъти по-малко от минали години.

 

 

 

„Сезонът закъсня и тепърва започва и определено няма да бъде добър. Записванията за България в последния момент не се случиха на германския пазар през май и юни. Този сегмент се насочи към Анталия в Турция, където цените са по-ниски и дават по-големи отстъпки, както и към Испания. Семействата с деца избягват България заради близостта с войната в Украйна“, коментира Венцислав Танчев, управител на "Сън турс", който представлява германския туроператор Alltours у нас. Ръстът на немския пазар ще е 25-30% спрямо 2021 г., но спадът спрямо 2019 г. ще е около 40-50%, обясни той. По думите му от Полша има повече туристи, но не са този обем, който се е очаквал. Английският пазар върви по-добре, но няма да достигне нивата преди Ковид. Британците спасяват положението на Южното Черноморие, подчерта Танчев. Румънските туристи ги няма на Северното Черноморие, защото се насочиха към Анталия и Гърция. Българите отстъстват на юг, тъй като отиват също в Гърция и Турция.

 

 

 

„Хотелиерите ще видят колко им е успешен сезонът с празните каси след него“, каза Венцислав Танчев. Той прогнозира и лоша перспектива за 2023 г. „В момента върви договарянето за следващата година. Хотелиерите вдигат цените с 20% заради инфлацията без подобряване на качеството и ставаме по-скъпи от конкурентни дестинации“, посочи Танчев. За сравнение Турция покачва цените до 10% за сезон 2023.

 

 

 

„Германският пазар върви зле със спад от 50% спрямо 2019 г. въпреки, че очаквахме да достигнем 85-95% от нивата преди Ковид пандемията“, обяви Калин Сутев, представител на големия германски туроператор DER Touristik (към който е и ITS) и управител на „Дестинейшън Туристик Сървисис“. Той подчерта, че преди сезона са заложили 90 000 седалки в чартърни самолети, докато сега се надява да осъществят 45 000. За сравнение през 2019 г. са довели над 100 000 германски туристи. Според него войната в Украйна и закъснялата реклама на България са се отразили лошо на немския пазар.

 

 

 

Илия Илиев, представител на другия германски туроператор Schauinsland Reisen, съобщи, че сезон 2022 г. няма да бъде отново най-добрият за българския туризъм. „Високият сезон през юли и август дори ще бъде по-кратък от обичайното. Като цяло няма да достигнем нивата от 2019 г.“, каза той. Илиев се надява поне да имат 40-50% от обема преди Ковид пандемията.

 

 

 

Положението на пазара във Великобритания е по-добро след двегодишно отсъствие на британските туристи в България. „Всичко се случва месец за месец и при last minute резервации“, обяви Иван Грошев, управител на „МТС България“ и представлява британския туроператор Jet2holidays. Търсенето за Гърция, Турция и Испания е огромно сред анличаните. Хаосът по летищата и липсата на персонал за самолетите ще се отрази и на туристите за България, смята той. Грошев прогнозира, че ще се доближат до нивата от 2019 г., но все пак ще има спад с около 8%. Той се притеснява от покачващите се случаи с Ковид в България. „Това може да се отрази на резервациите и да има отлив на британци, защото страната ни като цяло е с лош имидж“, каза Грошев. Докато този проблем го няма Гърция с нейните 20 000 случая на ден през последните седмици, защото като цяло има добър и стабилен имидж.

 

 

 

Balkan Holidays UK, който традиционно изпраща най-много британски туристи у нас, се надява да осъществи 60-70% от обема през 2019 г., когато са дошли около 100 000 гости, обяви Александър Стоянов. „Усеща се засилване на резервациите за юли и август, като всичко ще бъде в последния момент. Но май и юни бяха по-слаби и под очакванията ни“, обясни той. Според него войната в Украйна, инфлацията във Великобритания и хаосът по местните летища се отразява негативно на записванията. По думите му България не е излъчила положителни послания и реклама през април, май и юни на британския пазар, за да намали страха и влиянието на войната в Украйна, тъй като страната ни се обвързва с региона и конфликта по Черно море. Политическата криза у нас също се очаква да се отрази на туризма.
Видяна: 233

« Назад към всички новиниНаши партньори