Лаборатория „ЛИНА” извършва изследване за доказване на маймунска вариолаМедицинска лаборатория „ЛИНА” въведе нов тест по метода real-time PCR за откриване на маймунска вариола(Monkeypox virus).Той е CE IVD сертифициран и отговаря на препоръките за доказване на вирусапри лица, съмнителни за инфекцията. Eкипът, който извършва теста, е с над 10-годишен опит в областта на молекулярните изследвания.

 

 

 

Каква проба е необходима?

 

Подходящи проби за анализ са материали от кожни лезии, включително натривки от основата на кожните лезии, ексудат и лезионни крусти. Допуска се изследването и на орофарингеален секрет в комбинация с материали от кожни лезии или самостоятелно. Необходимо е пробите да се вземат от личния лекар или специалист по инфекциозни болести.Резултатите са готови на следващия работен ден. Цената на изследването е 80 лв.

 

 

 

Повече за маймунската вариола

 

Миналата седмица Световната здравна организация обяви маймунската вариола за глобална опасност за общественото здраве. Класификацията е най-високата степен на предупреждение, която СЗО може да издаде и следва нарастването на случаите в световен мащаб. Към момента са съобщени над 16 000 в 75 държави, включително и България. Въпреки че при докладваните до момента случаи симптомите на заболяването се описват като леки, вирусът може да доведе до сериозни усложнения при определени групи от хора - малки деца, бременни и имунокомпрометирани.

 

 

 

Какви са симптомите?

 

Маймунската вариола причинява кожен обрив с пъпки и мехурчета по лицето, ръцете или краката, като симптомите се проявяват обикновено 7 до 14 дни след заразяване. Част от заболелите се оплакват от висока температура, а обривът се появява броени дни след това. Други симптоми са: главоболие, болки в мускулите и в гърба, втрисане, умора и подуване на лимфните възли.

 

 

 

Как се предава болестта?

 

 

Точният механизъм на предаване не е известен, но се  допуска, че вирусът прониква в организма през ранички по кожата, през дихателните пътища, през очите, носа или устата. Това означава, че болестта се предава най-вече при близък контакт с човек, който вече се е заразил. До момента СЗО съобщава за пет случая, завършили с летален изход.
Видяна: 33

« Назад към всички новиниНаши партньори