Д-р Владимир Балимезов, Очна клиника „Д-р Иванови“ - Бургас: Наблюдаваме тревожна тенденция към „подмладяване“ на макулната дегенерацияМакулната дегенерация, свързана с възрастта (МДСВ), е социално значимо очно заболяване, което влошава качеството на живот на болния. Какво представлява тя и може ли да се предпазим  – разговаряме с д-р Владимир Балимезов, специалист очни болести в Очна клиника „Д-р Иванови“ - Бургас.

 

 

 

Д-р Балимезов, какво е макулна дегенерация и кои хора страдат от нея?

 

Макулната дегенерация е възрастово обусловено заболяване, което по данни на Световната здравна организация е на трето място като причина за слепота в света. В България тя също заема челни позиции заедно с катарактата (т.нар „старческо перде“), глаукомата и диабетната ретинопатия. За съжаление, през последните години се наблюдава тенденция към „подмладяване“ на болестта. Днес можем да кажем, че дегенерацията на макулата вече не е заболяване само на старческата възраст, а все по-често наблюдаваме и пациенти под 60 години с характерните за болестта изменения.

 

 

 

Какви промени в очите настъпват при пациенти с макулна дегенерация?

 

Окото на човек е една мини вселена. Най-отвътре е покрито с тънка ципа с дебелина под 1 милиметър, наречена ретина. Ретината е тази част от окото, благодарение на която светлината се преобразува в информация, която в последствие се предава назад към централната нервна система. Тя е своеобразен приемник. Ретината има милиони нервни клетки - пръчици и колбички. С пръчиците гледаме в тъмно и в периферията, а с колбичките – централно - те приемат информацията за форма, цвят, детайли. Мястото в ретината, където колбичките са струпани най-много, е наречено макула. Т.е. макулната дегенерация е увреда именно на тези клетки.

 

 

 

А има ли някакви предразполагащи фактори, водещи до появата на това заболяване?

 

Конкретен причинител като вирус или бактерия няма. Има съвкупност от рискови  фактори - на първо място е възрастта, на второ място - прекомерното зрително натоварване. Следват тютюнопушенето, високото кръвно налягане, захарният диабет, високият холестерол. Не на последно място е наследствеността.

 

 

 

Има ли характерни оплаквания и симптоми и кога трябва да посетим очен лекар?

 

Обикновено дегенерацията на макулата прогресира бавно и хората не обръщат внимание, докато зрението не се влоши дотолкова, че да ги затруднява в ежедневието. Алармиращи симптоми са: постепенно влошаване на зрението, тъмно петно пред образите, изкривяване на линиите на предметите; буквите се „смачкват“, а лицата на хората стават неразпознаваеми.

 

 

 

Какво следва, ако ни поставят тази диагноза?

 

При поставянето на диагнозата трябва да се уточни видът на макулната дегенерация. Съществуват две основни категории макулна дегенерация - суха и влажна форма. При първата форма спадът на зрение е бавен, касае се за години недиагностицирано заболяване. Натрупват се депозити от мъртви клетки под макулата, наречени друзи. Процесът е бавен и с правилното и навременно лечение прогресът може да се забави.

 

Понякога при определени условия сухата форма преминава във влажна. При нея се образуват некачествени съдове в макулата. Стените на тези съдове са слаби и пропускат течност - образува се оток, зрението силно намалява с по-бърз темп (в рамките на няколко месеца). Заедно с тези съдове се образува и тъканна мембрана, която задушава и малкото здрави колбички.

 

 

 

Какви са методите за поставяне на диагнозата макулна дегенерация и сътветно за определянето на конкретната форма – суха или влажна?

 

За да се разграничат двете форми, е необходимо освен стандартния очен преглед да се извършат и високоспециализирани изследвания – флуоресцеинова ангиография, която нашите пациенти често наричат цветна снимка, и оптична кохерентна томография (ОСТ - скенер на слоевете на ретината). Чрез първото изследване се оцветяват съдовете и мембраните, а чрез второто се вижда в дълбочина и под тях. Безценен помощник в диагностиката на това заболяване е ангио-ретиналният скенер (Ангио-ОСТ), с който Очна клиника „Д-р Иванови“ разполага и който осигурява 3Dвизуализация на макулата. Съгласуването на двата метода поставя диагностичния процес на ново ниво, давайки на нас, офталмолозите, детайлна и задълбочена информация, която способства за поставянето на по-бърза и по-точна диагноза.

 

 

 

Какво е лечението на макулната дегенерация?

 

В клиниката ежедневносе лекуват десетки пациенти с макулна дегенерация. Разликата в резултата от лечението идва най-вече от това кога е започнало то. На първо място то трябва да е навременно. При сухата форма терапията включва хранителни добавки – витамини за очи, съдържащи антиоксиданти и зрителни пигменти, които подпомагат работата на здравите клетки. Полезни храни са зеленчуци и плодове с червен, оранжев и лилав цвят - боровинки, моркови, риба - поради високото съдържание на омега мастни киселини. Препоръчително е да се намали зрителното натоварване.

 

В началните и средните етапи на влажната форма се прилагат специални препарати, които да повлияят некачествените съдове, наречени AntiVEGFпрепарати. Целта им е да намалят отока и да свият съдовете. Прилагат се по определена схема посредством инжектиране в окото. Процедурата е кратка, безопасна и неболезнена.

 

Ако макулната дегенерация не е лекувана, в крайния стадий на заболяването на мястото на мембраната се образува цикатрикс, т.е. белег, който на практика е мъртва тъкан, неподлежаща на лечение.

 

В обобщение бих подчертал, че макулната дегенерация, свързана с възрастта, е социално значимо заболяване, което не трябва да се неглижира. Навременното откриване е предпоставка за по-добър лечебен резултат. Моят съвет към читателите по отношение на зрението е: обръщайте внимание на зрението си, за останалото се доверете на офталмолозите.
Видяна: 566

« Назад към всички новиниНаши партньори