Иван Христанов: През последните 15 години земеделците бяха подложени на унищожениеПравителството на Кирил Петков осигури огромни супсидии за родните производители и така те за първи път получиха реална помощ от държавата

 

Внос на зърно от Украйна няма, а има внос на маслодаен слънчоглед. Това обяви пред журналисти в Бургас бившият зам-.министър на земеделието в кабинета "Петков" Иван Христанов.

 

„Още февруари-март очаквахме, че след острото повишаване цената на зърното, ще последва понижаване и беше логично да се стигне дотук. Внос на зърно няма, има внос на маслодаен слънчоглед, което тревожи зърнопроизводителите.

 

Маслодайният слънчоглед от Украйна влиза на доста  по-ниска цена, отколкото се предлагаше българският слънчоглед само преди 3-4 месеца.

 

Причината е, че Украйна, бивайки най-големият износител на света, задържаше заради военните действия един огромен резерв, който изведнъж се освободи шоково и тласна навсякъде цените надолу“, коментира в морския град Христанов.

 

Той, заедно с кандидати за народни представителиот „Продължаваме промяната“, се срещнаха със земеделци от региона, за да обсъдят решенията на проблемите в сектора.

 

„В момента няма държавна лаборатория, която да извършва здравен контрол за пестициди, тежки метали, на зърнени култури. Това, което видях аз през седемте месеца от кабинета „Петков“ беше тежки асиметрии и дисбаланс в българското земеделие, в резултат на което само един бранш се е развил добре.

 

Всички други  направления в сектор земеделие практически са доведени до унищожение. Моите разговори със земеделците са сведени до там да им казвам да останат в бизнеса, но те ми отговаряха, че вече 15-20 години търпят, изнемогват и повече не виждат смисъл да работят“, каза още Христанов.

 

По думите му тази година на заетите в сектора ще бъдат изплатени почти 1 милиард лева държавна помощ.

 

„За следващата година сме осигурили безпрецедентната сума от 2,16 милиарда евро за земеделие, вместо 250 милиона евро“, добави бившият зам.-министър.

 

На срещата с него дойдоха кандидатите за народни представители Христо Симеонов, Иван Иванов и Емил Пейчев.

 

Източник: Gramofona.com
Видяна: 39

« Назад към всички новиниНаши партньори