Константин Иванов, „Продължаваме промяната“: Слънчев бряг е туристическа „еко система“, за която трябва да се погрижи държаватаГ-н Иванов, преди дни доскорошният вицепремиер и министър на финансите Асен Василев проведе среща с представители на туристическия бранш в Несебър. Какви проблеми, които пречат на предприемачите от тази сфера, му бяха посочени в тези разговори?

 

 

 

Срещата премина в положителен тон и с много фокусирани и ясно очертани проблеми. Сред присъстващите имаше лидери на мнение, успешни и уважавани хотелиери и туроператори. Както знаете, Слънчев бряг е най-големият туристически курорт на Балканите и през летните месеци доближава 500 000 летуващи. Като абсолютен приоритет беше определена инфраструктурата на комплекса. Представителите на местния бизнес очакват държавата да посочи директно кой носи отговорността за поддръжката и стопанисването на комплекса. А тази тема е пренебрегвана от много правителства в миналото. Към това бяха добавени проблемите със сигурността на територията на курорта, както и работните визи за чужденци.

 

 

 

Как бихте обрисувал ефекта от тези нерешени проблеми върху местния туризъм?

 

 

 

Определено тези нерешени проблеми влияят негативно върху туризма. Дори по-правилно би било да се каже – влияят върху местния поминък. Жителите на община Несебър подобно на други морски общини се издържат основно от туризъм. Ако ние искаме да удължим туристическия сезон и да привлечем повече туристи, трябва спешно да се заемем с решаването на тези проблеми. Освен това слабо развитата инфраструктурата вреди на имиджа на курорта, респективно на страната като туристическа дестинация.

 

 

 

Хотелиерите и ресторантьорите поискаха повече сигурност и повече ред в Слънчев бряг...Къде виждате ролята на държавата в осигуряването на тези условия?

 

 

 

Държавата до голяма степен държи в свои ръце всички решения свързани със сигурността в комплекса. Тук естествено не става въпрос само за полиция или за нейното физическо присъствие. Курортният комплекс Слънчев бряг може да бъде разгледан като една еко-система и в този смисъл сигурността включва много повече от това. Примерно наличието на лечебни заведения, лекари и линейки и спокойствието,че можете да разчитате на помощ, ако ви се случи нещо. Спокойствието е и в това,  че може да пуснете детето си за сладолед, без да се притеснявате, а вие самите може да се разходите, без да ви блъсне електромобил в пешеходна зона. Говорим за изграждане на система от правила и норми, които да осигуряват нормалната почивка на гостите и непрекъсваемост на тяхното приятно прекарване. Това ще гарантира развитието на местния туризъм, а оттам и поминъка на хората.

 

 

 

Вие лично бихте ли посочил още някой „препъни камък“ пред туристическия бранш в Несебър и Слънчев бряг, останал скрит и неразрешен през годините?

 

 

 

Бизнес средата. Подобряването на бизнес средата е от изключителна важност. Според мен правителството и община Несебър трябва да работят заедно и много усилено в посока олекотяване на правенето на бизнес. Посоката е да премахнем всякакви административни пречки, разрешителни, входящи номера, бележки и декларации от пътя на хората, които поемат инициатива. Предприемачите са хората, които създават стойност и поминък в регионите. Те създават работни места и ако ние ги съсипваме от проверки, инспекции, актове и предписания, те ще хабят енергия в избягване на правила,  вместо да се фокусират върху работата си.

 

 

 

Присъствието ви на срещата показва, че вие не сте обикновен организатор или модератор на събитието, а човек, който осъществява директна връзка между евентуалния бъдещ кабинет на „Продължаваме Промяната“ и местната власт. Какво лично вие бихте настоявал като народен представител да се случи като промяна, която засяга директно Несебър, Слънчев бряг и населените места в общината?

 

 

 

Проблемите на туризма са комплексни и изискват обстоен анализ. В качеството ми на народен представител бих работил за подобряване комуникацията между бизнеса, община Несебър и държавната администрация в частност Слънчев бряг АД. 

 

За начало бих инициирал кръгла маса, на която да бъдат разгледани проблемите на туризма и да бъдат обсъдени техните възможни решения. Проблемите на туризма са далеч по-дълбоки и е редно да им се обърне специално внимание. Трябва да се започне от подобряване на инфраструктурата, от подобряване общата визия на к.к. Слънчев бряги трябва да се помисли за удължаването на туристическия сезон. Община Несебър предлага отлични условия за развитието на различни видове туризъм - културен, религиозен или конферентен.

 

Туризмът трябва да е основен приоритет на правителството. Неговото ресурсно обезпечение зависи от волята на политиците. Като пример веднага мога да дам олекотяването на режима за издаване на работни визи за чужденци. Темата е ключова за нормалното функциониране на бизнеса, в последствие тази практика може да се приложи и в страната.

 

 

 

Доколко изпълними ви изглеждат намеренията на държавата да потърси партньорство с туристическия бранш, за да се удължи и разшири туристическия сезон в Несебър и в Слънчев бряг?

 

 

 

Изпълняването на тези намерения за мен са по-скоро задължителни. Контрол на строителството в летния сезон, субсидиране на полети или подписване на договори за сътрудничество за нови дестинации, участия в туристически борси – това са само някои от мерките, които ще благоприятстват бранша.

 

 

 

Самолетните полети от Бургас към различни дестинации с редки изключения буквално спират в края на септември.Какво би мотивирало авиокомпаниите да поддържат редовни полети извън летния сезон?

 

 

 

Интересът към дадена дестинация ще създаде интерес и от страна на авиокомпаниите. Ако ние се погрижим за нашия продукт и той стане интересен за чужденците, тогава ще се намерят и авиокомпании, които да осигуряват транспорт в месеците извън лятото. Защо в момента няма полети от Белград и Скопие? Това е въпрос, на който ние трябва да си дадем отговор и то максимално бързо.

 

 

 

Колко важна е автомагистрала „Черно море“ за Несебър и Слънчев бряг?

 

 

 

Темата с трафика в община Несебър през лятото е ключова. В миналото много често се случваше пътя от Бургас или летище Сарафово до Слънчев бряг да отнема час и половина. В момента цялото задръстване се е преместило на входа на Несебър, защото там уширението на пътя свършва. В летните месеци пътуването между Несебър и Слънчев бряг може да отнеме 50 минути.

 

Представете си сега че вие имате ресторант и трябва да отидете за стока до някой склад? При подобен трафик само мисълта за пътуване или зареждане на стока ви смазва.

 

Нека започнем с малките стъпки. Инфраструктурата в общината трябва да бъде сред приоритетите на новото правителство. Трябва много бързо да се започне с разширяване на пътя между разклона за Несебър и разклона за Кошарица. В същото време да се направи ремонт на Дюлинския проход, което да позволи ремонт на пътя Бургас-Варна.

 

Относно магистралата - основната част ще бъде между Бургас и Варна, което я прави ключов проект за общините, които пресича. Свързвайки Малко Търново с Дуранкулак, тази магистрала ще се явява коридор север-юг по нашето крайбрежие и основна пътна артерия.

 

Като комбинираме всички изброени по-горе подобрения в инфраструктурата, ще получим една наистина благоприятна за придвижване среда.

 

 

 

Защо хората от община Несебър да гласуват за „Продължаваме Промяната“? Какво гарантирано ще промените в живота на местните хора?

 

 

 

Както стана ясно на срещата с Асен Василев – местните хора ще ме държат лично отговорен за решаването на очертаните проблеми. За мен това е ясен знак за кого трябва да се гласува – адресираш проблем, посочваш човек, който се грижи той да бъде решен и го държиш отговорен.  

 

Моята задача е да поставя развитието на морските общини сред националните приоритети. Гласувайте с бюлетина № 9, преференция 106.

 
Видяна: 1065

« Назад към всички новиниНаши партньори