Отслабването чрез гладуване е нездравословно и не дава трайни резултатиДиетологът д-р Мария Николова ще консултира пациенти в Бургас на 14 и 15 октомври в медицински център „Света София“

 

Проучванията сочат, че около 25-30% от предразположенността човек да бъде със свръхтегло или затлъстяване, се дължи на гените. Но дори да си носител на наследственост, определяща риска от затлъстяване, в крайна сметка факторите на околната среда остават предопределящи дали ще отключиш затлъстяването или не. Ако човек води здравословен начин на живот, физически активен е и се храни адекватно, рискът той да затлъстее е минимален, както е възможно и обратното- въпреки добрата наследственост, злооупотребата с храна и ниската двигателнна активност да те доведат до затлъстяване.

 

 

 

„Още преди много години са правени проучвания на хора с високостепенни затлъстявания, които са на нискокалорийно, нисковъглехидратно хранене и такива, които са оставени на лечебен глад, включително пълно гладуване и резултатите като редукция на тегло са били напълно идентични. Науката вече толкова доказателства даде за това, че човек не трябва да гладува, че не знам дали трябва да го повтарям за пореден път. Поставянето на организма в състояние на глад забавя базалния метаболизъм, установява се ново енергийно равновесие - малко калории приемаш и малко харчиш. На следващо място когато човек не се храни достатъчно адекватно или се храни много нискокалорично какво става? Първоначално се редуцират гликогенът и водата от мускулите и едва на по-късен етап започва и загубата на мазнини. При редукцията на мазнини, постепенно се понижават и нивата на лептин, хормонът, който дългосрочно контролира апетита, съобщавайки на мозъка, че има достатъчно депа от мастна маса и че не е нужно да приемаш допълнително храна. Но с изчерпването на мастните депа, спада и нивото на лептин и се увеличава и чувството на глад.“ разказва диетологът д-р Мария Николова.

 

 

 

И ако човек е гладувал за 10-15 дни, и е загубил тегло за сметка на мускулна маса и се е дехидратирал, то обичайно е с много изострен апетит и обичайно се "нахвърля" директно върху висококалорийна храна, като възстановява обичайно бързо загубеното тегло, но вече за сметка на повишаване на мастната маса. Затова трябва режимът за редукция на тегло трябва да е дългосрочен, контролиран, динамично променящ се и адекватен на хранителните потребности или обобщено казано индивидуализиран.

 

 

 

Д-р Николова отбелязва, че най-разпространена грешка е самолечението и едностранчивият подход. За редукция на теглото е необходимо да се промени не само храненето, а и начина на живот – двигателни навици, режим на труд и почивка. Много пациенти спазват частично хранителните препоръки и диетират според предписанията, но продължават да се хранят само следобед или вечер, не желаят да започнат да закусват и обядват, увеличават порциите на прием. Друга грешка е нереалистичното очакване за това как протича нормалната и здравословна редукция на телесното тегло. Тя е в рамките на половин-един килограм седмично, два-четири килограма месечно. Хубаво е да се запомни, че специалистът е този, който определя темпото и променя макронутриентния състав на диетата..

 

 

 

„Важно е да се отбележи, че диетологът предоставя не само препоръки за хранене. Неговата роля е да не откаже тези, които са по-слабо мотивирани, както и да използва максимално онези, които показват по-голям потенциал за справяне с проблема си. Тук се намесва персонализирането не само на диетата спрямо генома в комбинация с хематологични, имунологични и други изследвания, но и на подхода, така че да се прецени най-адекватно докъде може да стигне ограничаването на пациента. Предимството на режим, базиран на нутригенетичен тест, е че получавайки детайлна информация, лесно може да се проследи къде се допуска грешка и тя да се коригира. И разбира се, не трябва да се забравя, че на първо място е адекватната интерпретация и търсене на помощ от специалист, който има необходимата квалификация за това.“ добавя д-р Николова.

 

 

 

Диетологът д-р Мария Николова ще преглежда на 14 и 15 октомври в медицински център „Света София“ в Бургас. Час може да бъде запазен на тел. 056 845083 или онлайн на www.saintsofia.com
Видяна: 90

« Назад към всички новиниНаши партньори