Ехографията с водеща роля за лесно и навременно откриване на заболяванията на млечната жлезаПрез октомври в медицински център „Света София“ тече профилактична ехографска програма

 

 

 

Никога не е рано да отидеш на профилактичен преглед. Това важни и за профилактичните прегледи на млечните жлези. Много жени пренебрегват профилактиката на гърдите си, защото нямат притеснителни симптоми, но това може да се окаже сериозен проблем. Специалистите съветват след 30-тата си година, дамите веднъж годишно да преглеждат гърдите си, за да се избегнат усложнения.

 

 

 

Ракът на млечната жлеза остава най-значимото социално заболяване с висок процент  27,7 %   от всички злокачествени заболявания при жените. Сухата статистика сочи, че през последните 40 години броят на новооткритите случаи с рак на гърдата в страната нараства непрекъснато. Важно е да се знае, че в развитите страни диагнозата на рака на гърдата се основава най-вече на резултата от образната диагностика, докато в развиващите си страни , в това число и България, продължава да се разчита предимно на клиничната находка заради липсата на скриниг, достатъчно медицинско оборудване и финансиране. Това е една от причините МЦ „Света София“ да организира провеждането на ехографски прегледи на млечни жлези на преференциални цени през всеки четен месец от годината.

 

 

 

Ежегодно над 3500 жени се разболяват от рак на гърдата в България, а в световен мащаб новооткритите случаи са около 1 500 000. Клинично проучване в Съединените щати и Европа показва, че ранната диагностика на това заболяване намалява смъртните случаи с 30 до 45% и дава възможност за пълно излекуване.

 

 

 

Всяко неразположение, болезнена чувствителност, удебеляване, образувание, зачервяване в областта на млечните жлези, секреция, трябва да бъде консултирано със специалист и да се изследва чрез ехограф. Ехографският преглед се  препоръчва като основен метод за диагностика на изменения на млечната жлеза при млади жени и момичета, нераждали и кърмачки, при които мамографският метод не е за препоръчване. В този период млечните жлези са все още много плътни, съдържат много паренхим, който “пречи” на мамографията да се видят туморни формации. До 35- годишна възраст най-честите  доброкачествени заболявания като фиброаденоми  лесно могат да се объркат с кисти, защото трудно се разграничават мамографски. Това може да доведе до излишна оперативна интервенция. Оптималната превенция е веднъж годишно всяка жена да минава ехографски преглед, като е добре това да се случи до 10 дни след месечния цикъл. Разбира се, ако се напипва бучка, гърдата е зачервена и подута или изтича секрет от зърното, прегледът трябва да се осъществи незабавно.

 

 

 

Желаещите могат да направят своя профилактичен преглед в  МЦ „Света София“ само срещу 16 лв., като е необходимо единствено да запазят час на тел. 056/ 84 50 83.
Видяна: 93

« Назад към всички новиниНаши партньори