Турхут Исмаил, който възроди 14 православни храма е номиниран за Будител на годината"Народ, който не си знае миналото, няма бъдеще. Затова избрах за своя мисия да реставрирам и консервирам български църкви. В тях е кодът на българите, нашето минало, без което нямаше да я има българската държава." Това са думи на Турхут Исмаил - мюсюлманинът, който възстанови 14 български църкви в цялата страна. Днес той работи по купола на католическия храм "Пресвето сърце Исусово" в Ямбол и се бори за приза „Будител на годината“. 

 

 

 

Кампанията „Будител на годината", създадена през 2014 г. от Ива Дойчинова, се взира в обществото и търси неговите съвременни будители - хората, които правят добрини, без да очакват нещо в замяна! Екип от журналисти на БНР вече номинира най-изявените личности и проекти през изминалата година, а слушателите изпращаха в продължение на три седмици номинациите за своите будители.

 

 

 

„Консервацията на една църква е голямо предизвикателство. Най-лесно е да построиш нов храм върху гола поляна. Много по-трудно е да реставрираш, консервираш и запазиш сграда пред рухване. Такава беше първата ми задача - да възстановя църквата в село Искра до Карнобат“, разказва Турхут. 

 

 

 

При откриването на обновения храм вече покойният ни историк Божидар Димитров дарява частица от светия кръст, която се съхранява и до днес в църквата. „От тук тръгна запознанството ни с този бележит учен. Дължа много на Божидар Димитров. Започвайки да работя по църквите, за първи път се сблъсках с бюрокрацията. Имах чувството, че се боря с вятърни мелници - като Дон Кихот. Аз съм човек от малкия бизнес, чуках на вратите на чиновниците и навсякъде чувах: Това не може да стане! Божидар Димитров беше коренно различен човек. Видяхме се, за две минути ми обясни какво да направя и работата стана. Той е най-големият ми вдъхновител и аз съм негов последовател“, казва Турхут.

 

 

 

Строителният предприемач от Несебър от години се занимава с реставриране и строеж на православни храмове не само в региона, но и в страната. Преди 11 г. Турхут Исмаил е поканен от свои приятели да се включи в изграждането на нова църква в село Дъбовица в Котленския Балкан. Разказва, че бързо разбрал, че не се касае за обикновено строителство. Приел обаче предизвикателството и се включил в изграждането на храма. След време кметът на родното му село Искра му отправя ново предизвикателство - да възстанови рушащата се църква, построена през далечната 1882 г.

 

 

 

Така до този момент Турхут е възстановил и построил 13 църкви и храмове. През 2022 г. на 24 май той дарява на Желязната църква в Истанбул платно с изписани на него буквите от кирилицата и глаголицата. "Писмеността, тръгнала от България, се е разпространява в целия свят - от Монголия до Чехия и Полша.

 

 

 

Ако има духовен Баща на всички славянски народи, това е България“, казва Турхут. За да напомня за тази голяма заслуга на българите, той изработи платното от телешка кожа по уникална технология отпреди 13 века. Избира да го дари на  Желязната църква "Св. Стефан", понеже тя е една от светините на Българското възраждане.
Видяна: 138

« Назад към всички новиниНаши партньори