Проф. Иван Димитров, МБАЛ „Сърце и Мозък“: При инсулт „времето е мозък“В рамките на 4 - 5 часа от началото на инсулта, може да се приложи тромболитично лечение, за да възстановим кръвообращението в засегнатия участък. За съжаление, ако това време се пресрочи, тромболиза не може да се извърши, а лечението не е толкова ефективно.

 

 

 

Проф. Иван Димитров притежава квалификация по невропсихология, електроенцефалография, евокирани потенциали, доплерова сонография. Професионалните и научните му интереси са в областта на когнитивните нарушения и деменциите, множествената склероза, епилепсията и др. Той организира първото проучване на разпространението на деменциите в България.

 

 

 

Проф. Димитров, какво представлява мозъчният инсулт и как се диагностицира това заболяване?

 

Мозъчносъдовите заболявания са широко разпространени в нашата страна и за съжаление са сред причините за тежка инвалидизация и значително повишена смъртност. По-разпространени са исхемичните инсулти, които се свързват със запушване на кръвоносни съдове, захранващи мозъка, и резултатът е загиване на мозъчна тъкан. Това води до парализи, нарушения в говора и други неврологични симптоми, а нерядко, за жалост, и до летален изход.

 

 

 

Какви са първите симптоми на заболяването и може ли да подведат пациента и лекуващите лекари при поставянето на диагнозата?

 

Сред обичайните първи симптоми са слабост на крайниците (често лява ръка и ляв крак или дясна ръка и десен крак), увисване на устния ъгъл, нарушения в говора, нарушения в равновесието и др. Важно е те да се разпознават от хората, за да може бързо да се вземат мерки. Подобни симптоми могат да се появят и при други неврологични заболявания, но навременният преглед при специалист и провеждането на съответните изследвания ще определи правилната диагноза.

 

 

 

Как пациентите и техните близки биха могли да помогнат на лекарите за по-успешното справяне с болестта?

 

Важна е профилактиката на рисковите фактори. Те са известни на всички – високо кръвно налягане, недобре контролиран захарен диабет, повишен холестерол, тютюнопушене и др. Много често обаче не им се обръща достатъчно внимание. Също така е от първостепенно значение за лекарите, приемащи пациента с инсулт в условия на спешност, да получат бързо адекватна информация за точния час на начало на оплакванията, придружаващи заболявания, приемани лекарства, включително дали се приемат такива за „разреждане“ на кръвта.

 

 

 

Каква възможност дава ранното диагностициране за противодействие на заболяването? Как протича лечението на пациентите с исхемичен инсулт?

 

През последните години в неврологичните среди стана популярно мотото „времето е мозък”. Това наистина е вярно твърдение, защото по-голям шанс за успешно лечение на исхемичния инсулт има в първите няколко часа след началото на симптомите. Ако пациентът е своевременно транспортиран до специализирано болнично заведение в рамките на времеви прозорец до 4-5 часа от началото на инсулта, може да се приложи тромболитично лечение, чрез което да се опитаме да възстановим кръвообращението в засегнатия участък. За съжаление, ако това време се пресрочи, тромболиза не може да се извърши, а лечението не е толкова ефективно.

 

 

 

Какви изследвания правите в „Сърце и Мозък“, за да потвърдите такава диагноза? Провеждате ли споменатата вече тромболиза?

 

В МБАЛ „Сърце и Мозък“ в Бургас се провеждат всички необходими изследвания. Освен общ и специализиран неврологичен преглед в спешен порядък се осъществяват лабораторни изследвания, компютърна томография, при нужда – с изобразяване на мозъчните съдове, рентгенографии. Прилагат се също доплерова сонография, магнитно-резонансна томография и др. Важна е екипната работа на невролозите с колегите кардиолози, съдови хирурзи и лекари от други специалности. При постъпване на пациент с исхемичен инсулт винаги правим оценка и ако е подходящо извършваме тромболитично лечение.

 

Можете да запишете час за преглед на тел. 056 703 003
Видяна: 91

« Назад към всички новиниНаши партньори