Д-р Владимир Балимезов, Очна клиника „Д-р Иванови“ - Бургас: Ранният очен скрининг при наличие на диабет е решаващ за опазване на зрениетоНа 14-ти ноември отбелязваме Световния ден за борба с диабета. Захарният диабет е най-разпространеното ендокринно заболяване. Усложненията от него засягат различни органи и системи в човешкото тяло. Едни от най-честите диабетни усложнения са очните. До какви очни изменения може да доведе захарният диабет и какви съвети по отношение на зрението трябва да следват страдащите от това заболяване – разказва д-р Владимир Балимезов, специалист очни болести в Очна клиника „Д-р Иванови“ – Бургас.

 

 

 

Диабетът е хронично метаболитно заболяване,което се характеризира с повишени стойности на кръвната захар (хипергликемия). Може да се дължи на липса на хормона инсулин (захарен диабет тип 1) или на нарушена чувствителност на тъканите към него (захарен диабет тип 2).

 

 

 

Захарният диабет е пандемия. По данни на Световната здравна организация до 2030 г. 552 милиона души ще са засегнати от него. Представлява мултисистемно заболяване, при което се увреждат както големите, така и малките кръвоносни съдове в човешкото тяло. Рискътот съдови инциденти при хора с диабет се повишава (от 150 до 400 процента за мозъчен инсулт). Характерни микросъдови усложнения са диабетната полиневропатия, диабетната нефропатия и диабетната ретинопатия.

 

 

 

По отношение на окото се наблюдават изменения не само на очното дъно, но и на роговицата и лещата. Увеличават се симптомите на „сухо око“, повишава се рискът от поява на катаракта в по-ранна възраст, както и на запушвания на съдовете на ретината. Ускорява се прогресът на придружаваща макулна дегенерация.

 

 

 

Диабет и „сухо око“

 

Често диабетът е причина за т.нар. „сухо око“. То се характеризира със следните оплаквания: чувство на парене, пясък в очите, щипане, умора, замъгляване, усещане за натежаване на клепачите, болка, рецидивиращи ерозии на роговицата. Каква е връзката с повишената кръвна захар: водната част на слъзния филм се произвежда от слъзните жлези, разположени в горните клепачи. За да функционират правилно тези жлези и да се самообновяват, е необходим инсулин. Когато той липсва или е недостатъчен, в тях настъпват структурни промени, функцията им отслабва, производството на сълзи намалява. От друга страна, хипергликемията е стимул за хронично възпаление на предната очна повърхност. Диагностиката е на базата на добра анамнеза, специфични тестове за оценка на количество и качество на сълзите. Лечението е комплексно и включва  изкуствени сълзи, омега мастни киселини, IPL терапия, кортикостероиди, компенсиране на кръвната захар.

 

 

 

Диабет и катаракта

 

Катарактата или т.нар „старческо перде“ представлява помътняване на естествената леща на окото. Метаболитните нарушения и ускореният процес на стареене при диабет са в основата на появата й, дори и при по-млади пациенти. Какво се случва в окото - при хипергликемия в лещата се натрупва специфичен продукт – сорбитол. Той има способността да привлича вода към влакната на лещата, която набъбва и после помътнява. Симптомите са замъгляване, влошаване на зрението, дори и с корекция от очила. Диагностиката е лесна, а лечението е оперативно. Понякога премахването на все още начално „перде“ се налага, за да се осигури възможност за визуализация на ретината при необходимост от лазерна терапия.

 

 

 

Диабет и макулна дегенерация

 

Макулната дегенерация е възрастово обусловено заболяване, характеризиращо се с прогресивно влошаване на зрението. Хроничното възпаление и намаленото количество кислород при диабет ускоряват хода й. Диагностиката включва оглед на очното дъно, скенер на ретината (ОСТ) и флуоресцинова ангиография (т.нар. „цветна снимка“). Очна клиника „Д-р Иванови“ разполага и с високотехнологичен очен скенер (Ангио-ОСТ), който позволява съвсем ранно откриване на уврежданията в очното дъно и осигурява по-нататъшен непрекъснат контрол на прогресията им.

 

 

 

Диабет и ретинални съдови оклузии

 

Каква е връзката между захарния диабет и ретиналните съдови оклузии (запушвания) – наблюдава се повишено кръвосъсирване и атеросклероза. Това може да доведе до запушване на артерия или вена в ретината.

 

 

 

Запушването на централната ретинална артерия е спешно състояние. Характеризира се с рязко, мигновено и тотално отпадане на зрението в засегнатото око. Пациентът трябва да посети очен лекар веднага, тъй като лечение може да се приложи успешно само през първите няколко часа. Запушването на ретиналните вени е по-благоприятно. Лечението е комплексно – антиагреганти, съдоразширяващи медикаменти,както и специфични препарати, наречени АntiVEGF. За щастие тези две състояния са доста по-редки от диабетната ретинопатия, при която се засягат по малките по калибър съдчета, наречени капиляри.

 

 

 

Диабетна ретинопатия

 

Диабетната ретинопатия е прогресиращо заболяване, което първоначално уврежда капилярите на очното дъно, а впоследствие и ретината. Тя е водещата причина за слепота при хора под 65 години. Честотата на диабетната ретинопатия нараства с давността на диабета.

 

 

 

Протича безсимптомно и може да остане скрита дълги години. Не е изключено по характерния образ на очното дъно офталмологът да се усъмни за наличието на захарна болест, без тя да е била открита дотогава.  Симптомите са замъгляване, разкривяване, в по-напреднал етап и липса на зрение. За поставяне на диагнозата са задължителни „цветна снимка“ и скенер на ретината (ОСТ).

 

 

 

Съществуват две форми на диабетната ретинопатия – непролиферативна и пролиферативна. При първата форма се засягат капилярите и се образуват малки кръвоизливи в ретината (микроаневризми), а също и оток на макулата. При пролиферативната форма прорастват мембрани между ретина и стъкловидно тяло и може да се стигне до отлепване на ретината, кръвоизлив в стъкловидното тяло, неоваскуларна глаукома.

 

 

 

При непролиферативната диабетна ретинопатия усложненията все още са в ранен стадий. Задължителна мярка на този етап е лазертерапията. Не трябва да има прекъсвания между сесиите на лазертерапията. Добрата лазерна обработка е доказано средство за стопиране на процесите и предотвратяване на по-тежката форма. Ако въпреки пълната обработка с лазер има наличие на оток, към лечението се добавят AntiVEGF медикаменти. Когато пациентите идват късно или лазерната терапия не е достатъчна, се развива пролиферативната форма. Налага се вътреочна хирургия (т.нар. витректомия).

 

 

 

Ранният очен скрининг при наличие на диабет може да спаси зрението. Очен преглед при пациенти под 30-годишна възраст с диабет трябва да се извърши до пет години от диагностицирането на захарната болест. Проследяването е всяка година. При пациенти над 30-годишна възраст детайлен очен преглед е необходим веднага след диагностицирането. И в този случай проследяването е веднъж годишно. При наличие на диабетна ретинопатия лечението и контролните посещения са по преценка на лекуващия офталмолог.

 

 

 

„Навременното диагностициране, лечение и контрол на очните усложнения при диабет предотвратяват да се стигне до слепота. От първостепенно значение за запазване зрението на диабетиците е и доверието от страна на пациента, както и спазването на указанията, дадени от офталмолога“ – подчертава д-р Балимезов. „Добрата новина е, че в последните години наблюдаваме тенденция към намаляване на тежките очни усложнения от захарен диабет. В огромната си част диабетиците, потърсили навреме нашата помощ, запазват много добро зрение. Това се дължи основно на навременната профилактика, както и на съвременните технологии за диагностика и лечение.“
Видяна: 267

« Назад към всички новиниНаши партньори