Д-р Анчо Димитров, хирург: При голям възел на щитовидната жлеза, не отлагайте операциятаНачалникът на Първо отделение по хирургия в университетска болница „Дева Мария“ преглежда с направление по НЗОК в медицински център „Света София“

 

 

 

Заболяванията на щитовидната жлеза, са по-често срещани при жени.  При част от тях -като възли на щитовидната жлеза,които променят размера и структурата си,дълголекувана Базедова болест с медикаменти без ефект, злокачествени образувания- се налага оперативно лечение.  Обикновено пациентите не знаят, че имат възел на щитовидната жлеза, докато лекарят не го открие по време на рутинен медицински преглед- честотата на случайно откритите възли достига 50%. Някои възли на щитовидната жлеза обаче могат да станат достатъчно големи, за да бъдат видими или да затруднят преглъщането или дишането. При някои от пациентите има оплаквания от сърцебиене, „прескачане“ на сърцето, лесна уморяемост.

 

 

 

Общите принципи за оперативно лечение са, че жлезата се оперира приконстатиране на възли, които не се повлияват от консервативното лечение, Базедова болест с разрастнала дифузна гуша или възел без ефект. Операцията е винаги с пълна упойка. При жлезите с възли операцията е златен стандарт, защото съществува риск от рак.“ обяснява началникът на Първо отделение по хирургия в университетска болница „Дева Мария“- д-р Анчо Димитров, хирург с дългогодишен опит в оперативното лечение на щитовидна жлеза.

 

 

 

Когато възлите са доброкачествени, се премахва само лобът на жлезата, на който се намират. В случай, че възелът е злокачествен, се отстранява цялата жлеза. И в двата случая има последваща терапия, като и в двата случая са с изключително добри прогнози. В случай, че е диагностицирана Базедова болест, жлезата се изрязва от двете страни, като се запазват части от нея, за да снабдяват организма с хормони. При тази операция няма рецидиви на болестта, но наблюдението и вземането на допълващи препарати е за цял живот.

 

 

 

Нелекуваните възли на щитовидната жлеза могат да доведат до сериозни усложнения. Симптоми като неизяснена загуба на тегло, мускулна слабост, тревожност показват, че може би възлите или гушата отделят тиреоидни хормони, водещи до хипертиреоидизъм. Той от своя страна може да причини сърдечни усложнения, остеопороза.

 

 

 

„Повече от 2 см. възел е задължителен за оперативно лечение. Ако възелът не може да бъде контролиран от тялото или от медикаментите и играе роля в хиперпродукцията на хормоните в организма, също е задължително да бъде опериран. Така заболяването протича като тиреотоксикоза, но причината е само възелът. Направи ли се резекция проблемът е отстранен. Да не забравяме и че възелът може да се изроди в тумор, което да направи операцията много по-рискова, а понякога и невъзможна за извършване.“ разяснява д-р Димитров.

 

 

 

Противно на често срещаното мнение, че заболяванията на щитовидната жлеза са „женски“ проблеми, мъжете също могат да страдат. 4 пъти по-малко, но за сметка на това много по-сериозно. Рискът от развитие на тумори на щитовидната жлеза се увеличава след 45-годишна възраст при мъже с наследствена предразположеност, нарушена имунна система, излишно тегло. „При мъжете възлестата гуша винаги е суспектна за карцином и задължително трябва да бъде оперирана.“ казва специалистът.

 

 

 

Д-р Анчо Димитров е водещ хирург за операция при проблеми с щитовидната жлеза в региона на Стара Загора. „Казанлъшкият регион е ендемичен за заболявания на щитовидната жлеза. Повече от 40 години аз бях един от двамата хирурзи, на които пациентите от района на Стара Загора се доверяваха за този тип лечение. За съжаление, Бургас също е регион с много голяма концентрация на заболявания на щитовидната жлеза.“

 

 

 

Д-р Анчо Димитров преглежда с направление по НЗОК в медицински център „Света София“. Необходимо е да се запази час на тел. 056 845083 или онлайн на www.saintsofia.comкабинет ХИРУРГИЯ.
Видяна: 82

« Назад към всички новиниНаши партньори